Ελληνοτουρκικά

Αποκάλυψη! Ετσι πετάξαμε τους Τούρκους από τα Ιμια τον περασμένο Οκτώβρη - Στήνουν νέο σκηνικό κατάληψης βραχονησίδας

Επικίνδυνες καταστάσεις δημιουργούνται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με επίκεντρο τα Ιμια, καθώς τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες προκαλούν ανησυχία για το ενδεχόμενο θερμής αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Με τη συμπλήρωση 22 ετών από την κρίση στα Ιμια, στρατιωτικές δυνάμεις από την Ελλάδα και την Τουρκία παίρνουν θέσεις γύρω από τις βραχονησίδες -σχεδόν επί 24ώρου βάσεως- θέλοντας να αποκρούσουν η μία την παρουσία της άλλης και, κυρίως, να πείσουν την εσωτερική κοινή γνώμη των δύο χωρών ότι δεν έχουν υποχωρήσει.

«Φοβάμαι το ατύχημα», ήταν η ξεκάθαρη προειδοποίηση του πρεσβευτή των ΗΠΑ Τζεφ Πάιατ όταν κλήθηκε να απαντήσει αν ανησυχεί για την κατάσταση στο Αιγαίο. Mπορεί η τελευταία κρίση στα Ίμια να αποσοβήθηκε, ωστόσο η περιπέτεια δεν έχει τελειώσει. Οι πληροφορίες που φτάνουν στα επιτελικά γραφεία του Υ.ΕΘ.Α επιμένουν ότι οι Τούρκοι θα κλιμακώσουν την ελεγχόμενη επιθετικότητα όσο πλησιάζουμε προς την Άνοιξη κι όσο καλυτερεύουν οι καιρικές συνθήκες στο Αιγαίο.

Ο στόχος τους είναι ξεκάθαρος. Να οδηγήσουν την Ελλάδα σε εφαρμογή κανόνων εμπλοκής προκειμένου να πιέσουν τις ΗΠΑ για όλα τα ζητήματα. Δεν αποκλείεται μάλιστα να επιχειρήσουν και απόβαση στρατιωτικού ή πολιτικού προσωπικού σε κάποια βραχονησίδα, όχι κατ' ανάγκη στα Ίμια.

Για το σκοπό αυτό ενδέχεται, να μην χρησιμοποιήσουν κομμάντος, αλλά Τούρκους ψαράδες ή ακόμα και βοσκούς, προκειμένου να τσεκάρουν τις αντιδράσεις της ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας. Επιδιώκουν δηλαδή Εθνική περιπέτεια και είναι αποφασισμένοι να το κάνουν.

Επιχείρησαν κατάληψη βραχονησίδας τον Οκτώβριο του 2017

Όπως αποκάλυψε στο δελτίο ειδήσεων του Alpha, την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, ο έμπειρος διαπιστευμένος συντάκτης του υπουργείου Άμυνας Δήμος Βερύκιος, πέρσι τον Οκτώβριο, Τούρκοι κομμάντος επιχείρησαν να ανέβουν σε ελληνική βραχονησίδα.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και στο σημείο κατευθύνθηκαν πολεμικά αεροσκάφη. Στη θέα των ελληνικών αεροσκαφών, οι Τούρκοι κομμάντος αποχώρησαν με τα φουσκωτά και επέστρεψαν στη βάση τους.

Το περιστατικό αυτό το οποίο δεν πήρε ποτέ δημοσιότητα είναι ενδεικτικό του τι επιδιώκουν οι Τούρκοι, αλλά είναι και αποκαλυπτικό αφού μαρτυρά ότι έχουν αλλάξει οι κανόνες εμπλοκής για την ελληνική πλευρά.

https://www.youtube.com/watch?v=uM46LBH9rBo

Μεταφέρουν στρατό στον Έβρο

Μόλις χθες, η 55η τουρκική διοίκηση Μηχανικού της ομώνυμης Ταξιαρχίας  άσκηση προσομοίωσης διάβασης του ποταμού Έβρου, σε λίμνη με την ευρεία  συμμετοχή 197 Τούρκων στρατιωτικών και 61 στρατιωτικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων  ΤΟΜΑ και αρμάτων μάχης.

Ο διοικητής του 5ου Σώματος,  στρατηγός Gürsel Yüz,  και ο επικεφαλής 55ος της διοίκησης  Μηχανικού των Τούρκων Πεζοναυτών συνταγματάρχης Cihan Uzun, ήταν παρόν στην άσκηση .

 Το 5ο Σώμα Στρατού (τουρκικά: 5. Kolordu) είναι σχηματισμός του τουρκικού στρατού. Η διοίκηση του 5ου Σώματος Στρατού (5’nci Kolordu Komutanlığı) εδρεύει στην Τυρολόη και υπάγεται στην 1η Στρατιά. 

Δείτε εικόνες και βίντεο:

 

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=wrQNc9DvkgQ

https://www.youtube.com/watch?v=3oAq305uQYs

https://www.youtube.com/watch?v=_Y4p3pTi5HQ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ