Κόσμος

Eτοιμοι να διαμελίσουν την Ελλάδα οι Τούρκοι: «Για το όνομα των Σκοπίων δεν θα αποφασίσει η Αθήνα» - Βόμβα Ζάεφ: «Τον Μάιο θα βρεθεί η λύση»

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, πραγματοποιεί επίσκεψη στην Άγκυρα, έπειτα από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του, Μπιναλί Γιλντιρίμ

Ο Γιλντιρίμ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε με τον Σκοπιανό ομόλογό του, αναφέρθηκε στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων και όπως υποστήριξε, «για το θέμα του ονόματος μίας χώρας, αποφασίζει η ίδια η χώρα. Το να ορίζουν άλλες χώρες σε αυτήν τη χώρα ποιο θα είναι το όνομα είναι ένα τεράστιο λάθος. Παρόλα αυτά, είναι μεγάλη μας επιθυμία να λυθεί το θέμα αυτό με την Ελλάδα με συζήτηση και με διαβουλεύσεις».

Ο Γιλντιρίμ τόνισε την ανάγκη διευθέτησης όλων των θεμάτων μεταξύ των γειτονικών χωρών με διάλογο. «Με τη γείτονά μας την Ελλάδα υπάρχουν θέματα που διαφωνούμε. Εμείς πάντα προτάσσουμε τη λύση του διαλόγου προκειμένου να επιλυθούν. Εμείς προτιμάμε την οδό του διαλόγου», δήλωσε.

Νωρίτερα, σε συνέντευξη στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu ο Ζάεφ είχε δηλώσει ότι: «Η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερός μας φίλος».

Όπως τόνισε μπορεί να υπάρξει λύση μεταξύ «Μακεδονίας» και Ελλάδας αυτό τον Μάιο.

«Όλοι μας θέλουμε να λύσουν αυτό το πρόβλημα μέχρι τα τέλη Μαΐου, επειδή τον Ιούνιο θα ληφθεί απόφαση αν η “Μακεδονία” θα πάρει ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων. Τον Ιούλιο θα είναι η σύνοδος του ΝΑΤΟ. Θέλουμε αυτόματα να επιβεβαιωθεί ξανά η πρόσκληση εκεί. Αν μέχρι τότε λυθεί, θα είναι καλό», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι το πρόβλημα του ονόματος είναι ένα σημαντικό πρόβλημα μεταξύ της «Μακεδονίας» και της Ελλάδας ενώ πρόσθεσε «όταν βρεθεί λύση, που μπορεί να βρεθεί, πρέπει όλοι μας να τη στηρίξουμε. Στην περίπτωση που οι πολιτικοί φορείς στη “Μακεδονία” αναπτύξουν κοινή στρατηγική και αλληλοενημερώνονται μπορεί να υπάρξει εθνικός συμβιβασμός», πρόσθεσε.

Ως έναν από τους μεγαλύτερους φίλους, της «Μακεδονίας», όπως είπε και έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές οπλικών συστημάτων στη χώρα του, χαρακτήρισε την Τουρκία Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, μετά από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Η Τουρκία κύριος προμηθευτής των οπλικών συστημάτων μας»

«Η Τουρκία είναι μεγαλύτερος υποστηρικτής της ένταξης της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ» τόνισε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα προωθεί ενεργά την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Συνεχίζοντας ο Ζάεφ είπε ότι θέλει να λύσει αυτό το πρόβλημα με τη στήριξη των μεγαλύτερων φίλων του, καθώς: «δυστυχώς η Ελλάδα συντηρεί αυτό πρόβλημα εις βάρος μας εδώ και 25 χρόνια»

Τα Βαλκάνια, εκτίμησε ακόμα ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, δεν είναι πλέον η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης.

Επίσης σχολίασε ότι όλοι στα Σκόπια επιθυμούν τη λύση της διένεξης για το όνομα, διασφαλίζοντας όμως ότι η λύση, «θα προστατεύει τη φήμη και την ταυτότητα μας». (σ.σ. δηλαδή προφανώς αυτή που προωθούν τα Σκόπια την ψευδομακεδονική)

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε έγινε συνάντηση των βαλκανικών κρατών (στη Σόφια) για την περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών και επιχειρηματικών δεσμών. «Φυσικά αναπτύσσουμε και επιχειρηματική συμμαχία με την Ελλάδα» είπε.

Επιπλέον, κάλεσε τους Τούρκους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην πΓΔΜ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η πόρτα της «Μακεδονίας» είναι πάντα ανοιχτή για τις τουρκικές επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να επενδύσουν αφορολόγητα για μια δεκαετία.

Μάλιστα, για να ενισχύσει τη στάση υποτέλειας προς τους Τούρκους, ο Ζάεφ τόνισε ότι επιθυμεί να υπερδιπλασιάσει το ποσό που διακινείται στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, από 400 εκατ. δολάρια, σε πάνω από ένα δισ. δολάρια και μάλιστα διευκρίνισε ότι όσοι Τούρκοι μένουν στα Σκόπια μπορούν να αναπτύξουν τη δική τους γλώσσα και κουλτούρα ελεύθερα.    

https://www.youtube.com/watch?v=iywV7yzXPb4

 

https://www.youtube.com/watch?v=n9NufREqJtc

https://www.youtube.com/watch?v=jUOu6Z3f_V0

Αυτό είναι το σχέδιο των Τούρκων 

Όπως γίνεται γνωστό και μάλιστα από Τουρκία μεριά, οι Σκοπιανοί με την… ευγενή συνδρομή της «φίλης» και «συμμάχου» μας Τουρκίας, έχουν σκοπό να ανασύρουν στην επιφάνεια μέσω οθωμανικών αρχείων περιουσίες που ανήκουν σε Σκοπιανούς «Μακεδόνες», με απώτερο σκοπό την νομική τους διεκδίκηση σε περιοχές της Μακεδονίας που βρίσκονται εντός ελληνικού εδάφους.

Την γνωστοποίηση αυτής της κίνησης, την έκανε για πρώτη φορά η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα, Yeni Şafak, καθώς η προσπάθεια αυτή την Σκοπιανών να ανακινήσουν θέμα περιουσιών μέσω των οθωμανικών αρχείων, γίνεται με την άμεση συνδρομή και συμμαχική συμπαράσταση στης Τουρκίας.

Σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα, η Γενική Διεύθυνση Υποθηκοφυλακείου των Σκοπίων, με την βοήθεια της Τουρκίας θα προχωρήσει στην μετάφραση από την οθωμανική γλώσσα στην σύγχρονη σκοπιανή-σλάβικη γλώσσα των τίτλων ιδιοκτησίας της περιόδου 1842-1912, δηλαδή μέχρι την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τον ελληνικό στρατό.

Όπως αναφέρεται, το θέμα αφορά περίπου… 2 εκατομμύρια τίτλους ιδιοκτησίας από οθωμανικά αρχεία, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται σε περιοχές εκτός της σημερινής επικράτειας των Σκοπίων και που έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία του κρατιδίου και από Σκοπιανούς που μετοίκησαν βορειότερα κυρίως μετά τους βαλκανικούς πολέμους.

Σε σχετικές δηλώσεις που έκανε ο Διευθυντής του Σκοπιανού Γενικού Υποθηκοφυλακείου, Slavçe Trpeski, στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu Ajansı, μετά από διαβουλεύσεις των υπουργείων Εξωτερικών των Σκοπίων και της Τουρκίας υπογράφτηκε συμφωνία συνεργασίας και βοήθειας από την Τουρκία στην επιχείρηση μετάφρασης των τίτλων ιδιοκτησίας από την οθωμανική γλώσσα στην σύγχρονη σκοπιανή, με κύριο σκοπό την καταγραφή όλων των ιδιοκτησιών που ανήκουν σε Σκοπιανούς, είτε αυτές βρίσκονται στην σημερινή επικράτεια του κρατιδίου, είτε εκτός σε «σκλαβωμένες» περιοχές της Μακεδονίας.

Η επιχείρηση αυτή της μετάφρασης των οθωμανικών τίτλων ιδιοκτησίας, όπως τονίστηκε από τον Slavçe Trpeski, εκτός από την εθνική έχει και μεγάλη ιστορική σημασία. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Dragi Gyorgiev, Προέδρου του Σκοπιανού Εθνικού Ιδρύματος Ιστορίας, δηλαδή του ιδρύματος που πρωτοστατεί στην ανθελληνική σκοπιανή προπαγάνδα και που προβάλλει διεθνώς την ανιστόρητη θεωρία της καταγωγής των Σλάβων-Σκοπιανών από τους αρχαίους Μακεδόνες.

Μάλιστα σύμφωνα με τον Dragi Gyorgiev, ήδη έχουν μεταφραστεί περί τις 2000 οθωμανικές ιδιοκτησίες Σκοπιανών από τις αρχές του εικοστού αιώνα και όπως αναφέρεται, η προσπάθεια αυτή που έχει μεγάλη ιστορική και εθνική σημασία θα συνεχιστεί με εντατικότερους ρυθμούς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ