Κόσμος

ΕΚΤΑΚΤΟ-Ο συριακός στρατός μετακινεί άρματα μάχης Τ-90 με κατεύθυνση το τουρκικό εκστρατευτικό σώμα ενώ οι Κούρδοι πολεμούν με "νύχια και με δόντια"

Η αμερικανική Κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει εκ νέου στρατιωτική δράση ενάντια σε συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, αν το κρίνει αναγκαίο, έπειτα από τις κατηγορίες για νέες επιθέσεις με χημικά όπλα στη χώρα, δήλωσαν ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι. 

Το καθεστώς του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ και το Ισλαμικό Κράτος "συνεχίζουν τη χρήση χημικών όπλων" κατηγόρησε ένας αξιωματούχος, ενώ μια άλλη πηγή τόνισε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος "δεν αποκλείει" καμία επιλογή και ότι "η χρήση στρατιωτικής δύναμης εξακολουθεί να εξετάζεται".

Αν η διεθνής κοινότητα δεν δράσει γρήγορα για να εντείνει την πίεση στον Άσαντ, τα χημικά όπλα της Συρίας μπορεί να εξαπλωθούν και πέραν από τη χώρα και πιθανώς ακόμη στις ΗΠΑ, τόνισε ένας από τους αξιωματούχους, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. "Θα εξαπλωθούν αν δεν κάνουμε κάτι", προειδοποίησε ο αξιωματούχος.

Οι δηλώσεις των αξιωματούχων έρχονται έπειτα από αναφορές για νέες επιθέσεις με χλώριο και αέριο σαρίν, μεταξύ αυτών μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες για μια χημική επίθεση την Πέμπτη στην Ντούμα, ένα θύλακα ανταρτών ανατολικά της Δαμασκού.

"Ο Πρόεδρος δεν αποκλείει τίποτε", δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος.

Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν σήμερα  Πέμπτη σε ξεχωριστές επιθέσεις που πραγματοποίησαν κούρδοι μαχητές με στόχο στρατεύματα που βρίσκονταν στη νοτιοανατολική τουρκική επαρχία Χακκάρι και στο βόρειο Ιράκ.

Αντάρτες  από το  Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) επιτέθηκαν σε τουρκικά στρατεύματα που βρίσκονται στο βόρειο Ιράκ, σκοτώνοντας δύο στρατιώτες και τραυματίζοντας δύο, ανακοίνωσε ο τουρκικός  στρατός.

Ένας τρίτος στρατιώτης σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν στην περιοχή Cukurca του Χακκάρι όταν Κούρδοι μαχητές  επιτέθηκαν σε στρατιωτική βάση.

Η δράση των Τούρκων την ίδια στιγμή στην Αφρίν έβαλε στόχο και το συριακό καθεστώς αλλάζοντας  πλήρως τα δεδομένα . 

Ότι δεν κάνουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία φαίνεται ότι ετοιμάζεται  να κάνει ο Άσαντ που θα τα βάλει  και με τους Τούρκους και τον σουλτάνο Ερντογάν, ενώ μετακινεί τεθωρακισμένες ταξιαρχίες  με άρματα μάχης Τ-90 προς την πλευρά των Τούρκων, τα οποία δεν "λαμπαδιάζουν" όπως τα τουρκικά Leopard-2  .

Η συριακή κυβέρνηση χαρακτήρισε σήμερα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Άγκυρας στην επαρχία Αφρίν ως προκλητικότατη και μη νόμιμη  « πολεμική επιθετική ενέργεια», την οποία  θα αναλάβει να «απαντήσει» αναλόγως με τα ίδια μέσα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας απέστειλε επιστολές στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο καλεί να εκδώσει ψήφισμα για απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων  στην Αφρίν .

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι η Συρία απορρίπτει όλες τις προσπάθειες του τουρκικού καθεστώτος να στηριχθεί στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (1373, 1624, 1170 και 1178) δεδομένου ότι κανένα ψήφισμα δεν δίνει στα κράτη μέλη το δικαίωμα να βλάψουν την κυριαρχία άλλων κρατών και να ξεκινούν  στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός  επικράτειά τους με το πρόσχημα την αντιτρομοκρατία.

"Η Αραβική Δημοκρατία της Συρίας υπογραμμίζει ότι η παρουσία οποιωνδήποτε ξένων στρατιωτικών επιχειρήσεων στην επικράτειά της χωρίς την αυστηρή έγκρισή της είναι επίθεση και κατοχή, και η οποία ως έτσι θα αντιμετωπιστεί ", συνέχισε η ανακοίνωση  , προσθέτοντας ότι η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία αποτελεί παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

 

https://youtu.be/YMPykgYyjFw?t=1

«Οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία είναι μια κατάφωρη επιθετική ενέργεια» τονίζεται σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ . Η μη εξουσιοδοτημένη παρουσία ξένων δυνάμεων αντιστοιχεί με «κατοχή και θα αντιμετωπιστεί στη βάση αυτή» σημειώνεται.

Η τουρκική προώθηση τουρκικής φάλαγγας αρμάτων μάχης  βόρεια του Χαλεπίου προκάλεσε σοβαρή ανησυχία στην  Δαμασκό.  Η ένταση έχει  ενταθεί ακόμα πιο πολύ μετά την ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης ότι η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει το «καθεστώς του Άσαντ», αποκαλώντας τον Σύρο πρόεδρο ως «τρομοκράτη».

Επιπλέον, η Τουρκία δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δώσει τον έλεγχο του καντονιού της Αφρίν στην συριακή κυβέρνηση  μετά την «απελευθέρωσή» του από τις κουρδικές μονάδες YPG / YPJ. Αυτό δήλωσε ο Ιλνούρ  Σεβίκ, ανώτερος διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Τουρκία επιδιώκει να εξαλείψει το ΡΚΚ από τη Συρία και να δώσει τη γη στους νόμιμους ιδιοκτήτες της  Άραβες, και Τουρκμένους», είπε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Από την αρχή στρατιωτικής επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας»  η Τουρκία εισέβαλε στην Afrin με σκοπό εκτός τους Κούρδους και τον  Άσαντ, πάιζοντας το παιχνίδι των Αμερικανών.

Για τον λόγο αυτό η συριακή 124η τεθωρακισμένη  Ταξιαρχία με άρματα μάχης Τ-90 υλοποίησε προέλαση προς τα  χωριά της Al-Malam και Atshan el-Sharqiya με σκοπό να συναντηθεί με τους Τούρκους.

https://youtu.be/qu0qk9J9F_o?t=2

Μετά από μια σύντομη σύγκρουση, οι Σύροι  κατέλαβαν και τα δύο χωριά κοντά στον στρατηγικό σιδηρόδρομο τα οποία κατείχαν οι τζιχαντιστές . Για να έχουν τον πλήρη έλεγχο  θα πρέπει να απελευθερώσουν τουλάχιστον  άλλα 5 χωριά.

Η επιτυχία αυτής της μάχης εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τη χρήση τεθωρακισμένων οχημάτων.

Τα συριακά Τ-90 έχουν γίνει μια πραγματική «βασιλιάδες του πεδίου της μάχης.»

Αυτή η επίθεση ξεκίνησε μία ημέρα μετά την μετακίνηση τουρκικής φάλαγγας   που προσπάθησε  ανεπιτυχώς  να «γλιστρήσει» στο έδαφος για να καταλάβει  ισχυρά σημεία και να αποκτήσει  πρόσβαση στην περιοχή.

Ωστόσο, μετά την συνακόλουθη συριακή «προειδοποίηση» και επιθέσεις από άγνωστες δυνάμεις στην πόλη  Atarib, η τουρκική  στρατιωτική φάλαγγα γύρισε πίσω.

Το επόμενο διάστημα  οι συριακές ένοπλες δυνάμεις εφόσον πήραν και το αίτημα των Κούρδων για προστασία της Αφρίν , θα κινηθούν προς τα εκεί για να αποκαταστήσουν την τάξη.

Σύροι και Τούρκοι θα τεθούν σε πολεμική αντιπαράθεση πολύ σύντομα , διότι τα συμφέροντα , Ιράν και Ρωσίας δεν συμπίπτουν με αυτά του Ερντογάν που επιθυμεί μια τουρκική εξάπλωση και μόνιμη παρουσία στην περιοχή.

Η Συρία μετά από ένα πόλεμο από το 2011 μέχρι το 2018 όχι μόνο δεν βρίσκει ηρεμία , αλλά θα μετατραπεί σε περιοχή συγκρούσεων παγκόσμιων συμφερόντων.

 

https://youtu.be/O5M9wsxFDXA?t=1

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ