Κύπρος

Για 12η μέρα κρατούν αποκλεισμένο το γεωτρύπανο «Saipem 12000» οι Τούρκοι στην κυπριακή ΑΟΖ

Για 12η ημέρα συνεχίζεται από τις τουρκικές δυνάμεις, η παρεμπόδιση του πλοίου γεωτρύπανου Saipem 12000 της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ, που πραγματοποιεί γεωτρήσεις στη κυπριακή ΑΟΖ. 

Το Saipem 12000 παραμένει στη περιοχή ενώ μεθαύριο λήγει η ισχύς της παράνομης Navtex που είχε εκδώσει η Τουρκία δεσμεύοντας για στρατιωτικές ασκήσεις το τεμάχιο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ όπου βρίσκεται ο στόχος «Σουπιά» στον οποίο η ΕΝΙ είχε προγραμματίσει γεώτρηση.

Οι παρασκηνιακές διπλωματικές διαβουλεύσεις δεν έχουν αποδώσει καρπούς και παραμένει άγνωστο αν η Τουρκία θα ανανεώσει τη NAVTEX και μετά τις 22 Φεβρουαρίου παρεμποδίζοντας τις γεωτρήσεις. Ακόμα όμως και αν τερματιστεί ο αποκλεισμός είναι αβέβαιο αν η ΕΝΙ θα προχωρήσει στη γεώτρηση καθώς υπάρχει ανειλημμένη υποχρέωση του γεωτρύπανου Saipem 12000 στο Μαρόκο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η παραμονή του γεωτρύπανου στη Κυπριακή ΑΟΖ χωρίς να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στοιχίζει περίπου 300.000 ευρώ ημερησίως.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Έλληνες κατοικούσαν στα παράλια της Μεσογείου: Εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες έχουν Ελληνικό αίμα προκαλώντας φρενίτιδα στην Άγκυρα

Αν και η εθνική ταυτότητα είναι τουρκική για εκατομμύρια Τούρκους πολίτες η βιολογική ταυτότητα τους είναι εντελώς...
πολεμικη αεροπορια
Εθνικά θέματα 0

«Μου φάνηκε ότι είχε πέσει»: Συγκλονίζει ο κάτοικος που εντόπισε το στρατιωτικό ελικόπτερο στην Κρήτη – Επιχείρηση ανάσυρσης με Chinook

Νέες λεπτομέρειες έρχονται στο φως για την αναγκαστική προσγείωση του ελικοπτέρου στο Ηράκλειο. Η μαρτυρία του ανθρώπου...