Κύπρος

Ετοιμάζουν να δώσουν ΑΟΖ στους Τουρκοκύπριους στην Κύπρο ; Δηλώσεις «φωτιά» από τον Κύπριο πρόεδρο

Ποιο πιθανό σχέδιο…ποιάς «δύναμης» είχε στο νου του ο Κύπριος πρόεδρος όταν δήλωσε στην ουσία περί « τουρκοκυπριακής» ΑΟΖ , λόγω των τεράστιων πιέσεων της Τουρκίας με το πλωτό γεωτρύπανο που θα κατέβει εν ευθέτω χρόνο στην περιοχή ;

Σάλο έχουν προκαλέσει  οι δηλώσεις του Κύπριου Προέδρου , αναφορικά με τις απειλές της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και το τι θα πρέπει να πράξουν αν θέλουν όντως να προστατεύσουν τα «δικαιώματα» του ψευδοκράτους και των Τ/κ στην «ΑΟΖ» που τους αναλογεί.

Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει τις κλιμακούμενες απειλές της Άγκυρας και την πρόθεσή της να φέρει τρυπάνι στην Ανατολική Μεσόγειο για παράνομες γεωτρήσεις το επόμενο διάστημα, ο κ. Αναστασιάδης είπε «οι όποιες απειλές (της Τουρκίας), δεν έχουν θέση και δεν είναι προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού.

Θέλω να ελπίζω ότι η Τουρκία θα κατανοήσει ότι οι ερευνητικές γεωτρήσεις που γίνονται αφορούν το μέλλον της Κύπρου, το μέλλον των κατοίκων, του συνόλου του κυπριακού λαού και συνεπώς δεν έχουν θέση οι αμφισβητήσεις γιατί θέλουν (οι Τούρκοι) να θεωρούν ανύπαρκτη την Κυπριακή Δημοκρατία ή υπαρκτή την τ/κ δημοκρατία.

Εάν επιλέγουν να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Τ/κ σε μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη οντότητα, τότε θα πρέπει να περιοριστούν εις όσα αναλογούν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της εν λόγω παράνομης οντότητας. Και, συνεπώς, δεν έχουν λόγο να αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αλλά αυτό, συνέχισε ο ίδιος, είναι μια θεωρία που απασχολεί μόνο τους Τούρκους και όχι εμάς.

Τη δήλωση για ενέργειες των Τούρκων  «εις όσα τους αναλογούν στην ΑΟΖ των κατεχομένων», σχολίασε μέσω ανάρτησής του στο twitter o Υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νικόλας Παπαδόπουλος, χαρακτηρίζοντάς την επικίνδυνη και καλώντας τον ΠτΔ να ανακαλέσει.

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου ανάρτησε στο twitter παλαιότερα δημοσιεύματα στήριξης του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις ΗΠΑ και το Βρετανικό Φόρεϊν Όφις.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία με νέα σειρά  Navtex που εξέδωσε «περικυκλώνει» την Κύπρο και στέλνει ερευνητικά και πολεμικά πλοία εντός της κυπριακής ΑΟΖ, σε απόσταση αναπνοής από το γεωτρύπανο «Saipem 12000» που έχει ξεκινήσει τη γεώτρηση στο οικόπεδο 6, προκειμένου να διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις και έρευνες υδρογονανθράκων.

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά ποιο  είναι το κύριο σχέδιο της Λευκωσίας σε όλες αυτές τις παραβιάσεις , και που είναι  τα ελληνικά πολεμικά πλοία ;  

Υπάρχει σχέδιο της δύσης στο οποίο η Κύπρος θα αναγκαστεί να εκχωρήσει ΑΟΖ στους Τουρκοκύπριους στα πλαίσια  εξευμενισμού του Ερντογάν ;

Για αυτά όλα τα σχέδια υπάρχει ενημέρωση στον κυπριακό λαό ;

Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα βασανίζουν τους  πολίτες στην Κύπρο μετά τον κατάπλου στην Νικομήδεια στην θάλασσα του Μαρμαρά του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου , το οποίο από ότι φαίνεται έχει «προβληματίσει» τους ενεργειακούς κολοσσούς που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ.   

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ