Βαλκάνια

Το σερβικό Β' Σώμα Στρατού σε πολεμική επιφυλακή - Αναπτύχθηκαν Αλβανοί UCKάδες - Προειδοποίηση στην KFOR

"ΑΝΑΨΕ" ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΜΟΣΧΑ ΚΑΙ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ  

Αλβανικές παραστρατιωτικές ομάδες UCKάδων και συγκεκριμένα του AKSH περιπολούν ήδη στα σύνορα με την Σερβία προκαλώντας  την σφοδρή αντίδραση του Β' σώματος του σερβικού στρατού που είναι στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο. 

Η αλβανική οργάνωση  Armata Kombëtare Shqiptare ανακοίνωσε κάνοντας την εμφάνιση της ξανά στο Κοσσυφοπέδιο, ότι απαγορεύει οποιαδήποτε κίνηση της αλβανικής κυβέρνησης στην οριοθέτηση των συνόρων με το Μαυροβούνιο ενώ μετακίνησε αδιευκρίνιστο αριθμό παραστρατιωτικών ειδικά εκπαιδευμένων ομάδων στα βόρεια της πρώην γιουγκοσλαβικής επαρχίας προετοιμαζόμενες για νέο πογκρόμ κατά των Σέρβων παρόμοιο με του 2004.

«Ο AKSH, είναι πανέτοιμος να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Αλβανών παντού και θα κινηθεί εφόσον απειληθεί αλβανικό έδαφος", αναφέρει η ανακοίνωση.

Την ίδια ακριβώς στιγμή το 2ο σώμα στρατού με περιοχή ευθύνης το Βόρειο Κοσσυφοπέδιο  τέθηκε σε ύψιστη ετοιμότητα ενώ το Βελιγράδι προειδοποίησε την KFOR ότι δεν θα είναι απλώς ένας «παρατηρητής» εφόσον απειλείται η ασφάλεια του σερβικού πληθυσμού στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου-Μετόχια .

Η ισχυρή βούληση του Βελιγραδίου να προστατεύσει τον σερβικό πληθυσμό , σε περίπτωση κλιμάκωσης της βίας στην επαρχία, θα είναι γεγονός.

Σύμφωνα με πληροφορίες , η στρατιωτική ηγεσία της Σερβίας ενημέρωνε τακτικά όλους τους προηγούμενους διοικητές της KFOR για την αποφασιστικότητά της να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών της.

«Κάναμε ξεκάθαρο σε αρκετές περιπτώσεις στη διοίκηση των διεθνών δυνάμεων στην Πρίστινα ότι είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν την τάξη και την ειρήνη και να φροντίζουν για την κατάσταση ασφαλείας του σερβικού λαού.

Το μήνυμά μας ήταν ότι κάθε βία εναντίον των Σέρβων, όπως το πογκρόμ του 2004, δεν πρόκειται να επιτραπεί ξανά» , ανέφερε  πηγή του Σερβικού στρατού .

Αυτή η προειδοποίηση του Βελιγραδίου είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια των αυξημένων εντάσεων που προκλήθηκαν από τη δολοφονία του Oliver Ivanovic, καθώς και από πολιτικές και εντάσεις ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο.

Η  KFOR, είναι ο μόνος νόμιμος στρατός στην επαρχία, και σύμφωνα με Σέρβους αξιωματικούς δεν είναι εξοικειωμένος με αυτές τις καταστάσεις .

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επεσήμανε επίσης τις εξελίξεις στις διεθνείς δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο:

«Υπάρχει μια ιδέα εντός της KFOR να διακόψει την επικοινωνία με τον Σερβικό στρατό. Την ίδια στιγμή  μέλη του λεγόμενου Στρατού του Κοσσυφοπεδίου παρενοχλούν όλο και και μεγαλύτερο μέρος των σερβικών παραμεθόριων περιπολιών.

Προειδοποιώ όλους όσους  προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν αυτή την κατάσταση για να μετακινήσουν στο βορρά αλβανικές εθνικιστικές ομάδες , ότι τίποτα από όλα αυτά δεν θα γίνει ανεκτό », δήλωσε, χωρίς λεπτομέρειες, ο Πρόεδρος Βούτσιτς.

Ο υπουργός Άμυνας Αλεξάνταρ Βούλιν και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Λιούμπιτσα Ντίκοβιτς επιβεβαίωσαν στην Raska ότι οι σερβικές ένοπλες δυνάμεις είναι πανέτοιμες σε συνεχή επαγρύπνηση για όλες τις τρέχουσες προκλήσεις.

Μετά την επίσκεψη του Σέρβου Α/ΓΕΣ στην 2η μηχανοκίνητη Ταξιαρχία ( 2α Μ/Κ ΤΑΞ) του Σερβικού Στρατού στην Ζώνη Ασφαλείας, ο ίδιος δήλωσε ότι ο σερβικός στρατός  είναι σε επιφυλακή, εκπαιδευμένος, οπλισμένος και πανέτοιμος να εφαρμόσει κάθε εντολή του ανώτατου διοικητή και των κρατικών αρχών για την υπεράσπιση της επικράτειας και της συνταγματικής τάξης .

Την ίδια στιγμή σε "ανοικτή γραμμή" είναι  το σερβικό γενικό επιτελείο  με το αντίστοιχο ρωσικό στην Μόσχα  και με την συνδρομή των Ρώσων συμβούλων σε Κοσσυφοπέδιο και Σερβία.

Η στάση της KFOR άπτεται άμεσα της αρμοδιότητας του ΟΗΕ  άρα και της Ρωσίας και ότι γίνει η Μόσχα θα έχει την εποπτεία . 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε  επίσης ότι ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν εγγυάται προσωπικά την ακεραιότητα των Σέρβων ...οπουδήποτε..και εάν βρίσκονται συμπεριλαμβανομένου και του Κοσσυφοπεδίου.   

Σχολιάζοντας την απειλή του κοινοβουλευτικού ομιλητή των Αλβανών Καντρί Βεσελί ότι στην περίπτωση προσπαθειών της Σερβίας να επιστρέψει στο Κοσσυφοπέδιο, οι Αλβανοί θα φτάσουν στο Νις με το στρατό τους, ο Σέρβος υπουργός είπε  ότι «δεν χρειάζεται να ανησυχούν ακόμη και για ένα δευτερόλεπτο" .

Για την Πρίστινα, ωστόσο, είχε ένα διαφορετικό μήνυμα: « Μην κάνετε τίποτα αλλιώς θα σας εξαφανίσουμε»……

https://youtu.be/9Cr2AEeXlkU?t=56

https://youtu.be/xszaR7njJbk?t=27

https://youtu.be/dqygfoTl2j0

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...