Κόσμος

Χαοτική δήλωση Μακρόν για τη Συρία – Ζητά από την Τουρκία να μην εισβάλει και υπονοεί τους Κούρδους «τρομοκράτες»

Προειδοποίηση προς την Τουρκία να μην μετατρέψει τις επιχειρήσεις της κατά των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) σε εισβολή στη Συρίααπηύθυνε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ζητώντας από την Άγκυρα να συντονίζεται με τους συμμάχους της.

Από τις 20 Ιανουαρίου, η Τουρκία έχει αρχίσει επιχειρήσεις στη βορειοδυτική Συρία, στο κουρδικό καντόνι της Εφρίν, ενάντια στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), κουρδική πολιτοφυλακή η οποία αποτελεί την κυρίως συνιστώσα των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

«Εάν αποδειχθεί ότι η επιχείρηση αυτή εξελίσσεται σε κάτι άλλο από την μάχη ενάντια σε μια τρομοκρατική απειλή στα τουρκικά σύνορα και μετατρέπεται σε μία επιχείρηση εισβολής, τότε γίνεται σοβαρό πρόβλημα για εμάς», δήλωσε ο κ. Μακρόν, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Παρά τις σχέσεις τους με το PKK, οι οποίες ωστόσο είναι άτυπες, οι YPG έχουν λάβει σοβαρή βοήθεια σε όπλα και εκπαίδευση από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, προκειμένου να δώσουν μάχη με το τζιχαντιστικό Ισλαμικό Κράτος.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους σημείωσε ότι θα θέσει εκ νέου το θέμα στον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, ενώ θα το θέσει και σε ευρωπαϊκό και συμμαχικό επίπεδο.

Ωστόσο, απορία προκαλεί τι θεωρεί ως «τρομοκρατική απειλή» στα τουρκικά σύνορα ο Γάλλος Πρόεδρος. Κατά μήκος των τουρκικών συνόρων δεν υπάρχουν τρομοκράτες παρά μόνο εκείνοι που χρηματοδοτεί και υποστηρίζει η Άγκυρα, τους ισλαμιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA).

Οι ατυχείς γαλλικές δηλώσεις στη συριακή κρίση, όπως και οι ατυχείς γαλλικές εμπλοκές στο παρελθόν, θα έπρεπε να διδάξουν το Παρίσι ότι έχει παντελή άγνοια της γεωπολιτικής πραγματικότητας στην περιοχή, ακόμα και εάν την αντιλαμβάνεται μέσα από τις γαλλικές επιδιώξεις για διείσδυση σε μια μεταπολεμική Συρία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...