Κόσμος

Ρωσία σε ΗΠΑ: «Κάτω τα χέρια από το Ιράν» - Από Σαουδική Αραβία, Ισραήλ και ΗΠΑ η πλειοψηφία των hashtags που καλούσαν σε διαδηλώσεις

Η Ρωσία τάχθηκε κατά της όποιας συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα των διαδηλώσεων στο Ιράν δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την έντονη ενόχληση της, αλλά και «καρφώνοντας» επί τις ουσίας τις ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης ότι υποδαυλίζουν την εξέγερση.

Την ίδια ώρα έρχονται στο φως της δημοσιότητας ολοένα και περισσότερα στοιχεία πώς οι διαδηλώσεις στο Ιράν υποκινήθηκαν από το εξωτερικό και συγκεκριμένες χώρες, όπως είναι η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ με στόχο την αποσταθεροποίηση μιας ισχυρής χώρας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής με αποφασιστικό και κρίσιμο ρόλο στα τεκταινόμενα.

Συγκεκριμένα από πολλά hashtags των διαδηλωτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαπιστώθηκε, μέσω του geo-tagging, ότι προήλθαν από τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και, δεδομένης της αυξημένης πίεσης που προσπαθούν να ασκήσουν στην ιρανική κυβέρνηση ο Λευκός Οίκος, το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία, οι κυβερνήσεις αυτές θα μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να στηρίξουν το κίνημα των διαμαρτυριών.

Η Τεχεράνη έχει κατηγορήσει διάφορες εξωτερικές δυνάμεις ότι βρίσκονται πίσω από τα κινήματα διαμαρτυρίας, προκειμένου να βλάψουν την αξιοπιστία τους: τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης σημείωσαν γρήγορα πως πολλά από τα αρχικά tweets προήλθαν από το εξωτερικό, παρουσιάζοντας δεδομένα σύμφωνα με τα οποία από τις 31.500 tweets για τις διαδηλώσεις μέσα σε διάστημα ενός 24ώρου, μόνο το 21% προήλθε από το Ιράν.

Επιπλέον, υπάρχουν συνεχείς αναφορές για προβλήματα στο διαδίκτυο και για μπλοκάρισμα ή προβλήματα σε εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης όπως το Telegram, καθώς οι αρχές προσπαθούν να περιορίσουν την επικοινωνία μεταξύ των διαδηλωτών.

Καθώς οι διαδηλώσεις έκλεισαν μία εβδομάδα, η κυβέρνηση του Ιράν είναι δεδομένο πως θα χρησιμοποιήσει όποιο μέσο κρίνει απαραίτητο για να διασφαλίσει πως δεν θα βγουν εκτός ελέγχου, καταστέλοντας τες πιο βίαια ή στέλνοντας πράκτορες  για να αλλάξουν το μήνυμα των διαδηλώσεων. Όμως, αν και οι τωρινοί διαδηλωτές θα αγωνιστούν να κερδίσουν τη στήριξη που χρειάζονται για να αντέξουν μια τέτοια «απάντηση», τα προβλήματά τους θα συνεχίσουν να υπάρχουν και μετά τη διάλυση των διαδηλώσεων.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι ΗΠΑ βιάζονται να υπάρξει συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα στις 15:00) προκειμένου να υπάρξει μία καταδίκη του Ιράν. Δεν είναι τυχαίο πώς η Αμερικανίδα πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι είχε εξαγγείλει στις αρχές της εβδομάδας ότι θα ζητούσε τη σύγκληση του ανώτατου οργάνου του ΟΗΕ για να εκφραστεί υποστήριξη στους Ιρανούς διαδηλωτές.

«Ο ιρανικός λαός διεκδικεί την ελευθερία του», είχε υποστηρίξει η Χέιλι την Τρίτη. «Όλοι όσοι αγαπούν την ελευθερία οφείλουν να υποστηρίξουν την υπόθεσή του», είχε προσθέσει. Η Νίκι Χέιλι είχε δηλώσει ότι θα ζητούσε επίσης να συγκληθεί το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη για να συζητήσει σχετικά με τα βίαια επεισόδια και την καταστολή στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Ούτε βεβαίως τυχαίο είναι πώς οι Αμερικανοί αποφάσισαν κυρώσεις σε βάρος σε Ιρανών βιομηχανικών ομίλων που οι ΗΠΑ κατηγορούν ότι εμπλέκονται στο πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης.

Η Ρωσία από την πλευρά της και συγκεκριμένα ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ προειδοποίησε τις ΗΠΑ εναντίον «κάθε απόπειρας ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις» του Ιράν. Η θέση της Ρωσίας είναι ότι οι διαδηλώσεις στο Ιράν δεν συνιστούν απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, κατά συνέπεια δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αντιθέτως, όπως υποστήριξε ο Ριάμπκοφ, η σύγκληση του Σ.Α. του ΟΗΕ είναι μια «επιβλαβής», αν όχι «καταστροφική» πρωτοβουλία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ