Στρατός Ξηράς

Μέσα στα αποβατικά στρατοπεδεύει πλέον η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών - Με το δάχτυλο στη σκανδάλη η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης


Είναι οριστικό: Ενισχύεται η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης καθώς η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών μεταφέρεται από το Βόλο στο στρατόπεδο του Αυλώνα ενώ ένα Τάγμα θα στρατοπευδεύει μόνιμα στις εγκαταστάσεις Κανελλόπουλου με το δάχτυλο στη σκανδάλη έτοιμο να φορτωθεί στα αποβατικά σκάφη του Στόλου. Αυτό βέβαια δείχνει την κρισιμότητα των στιγμών πουζούμε ενώ σημαίνει ότι αλλάζει και όλη η στρατηγική υπεράσπισης των νησιών μας. Πλέον από το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ θα μπορείτε να παρακολουθείτε και σε βίντεο όλες τις εξελίξεις.

Πριν λίγο όπως έγινε γνωστό μετά και την κατακόρυφη αύξηση των πολεμικών προκλήσεων της Τουρκίας, δόθηκε το "πράσινο φως" από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η Ναυτική Βάση ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ είναι υποτεταγμένη στη ΔΝΕ Ν. Υπηρεσία, η οποία υπάγεται με σχέση Διοικητικής Διοίκησης και Επιχειρησιακού Ελέγχου στο Διοικητή ΔΝΕ, διατηρούμενης της Επιχειρησιακής Διοίκησης από τον Α/ΓΕΝ.

Η έδρα της Ναυτικής Βάσης ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, βρίσκεται στη περιοχή Αμφιάλης Σκαραμαγκά, στα διοικητικά όρια του Δήμου Χαϊδαρίου Αττικής.

Ετσι τα Zubr θα είναι έτοιμα για απόπλου με τα πρώτα σημάδια κρίσης, πριν ακόμη ξεσπάσει η ένοπλη αντιπαράθεση.

Το Ζubr είναι σχεδιασμένο να μεταφέρει δια θαλάσσης αποβατικές επιθετικές μονάδες (όπως πεζοναύτες και άρματα μάχης) από εξοπλισμένα ή μη σκάφη σε μη προετοιμασμένες ακτές, για την ταχεία μεταφορά στρατευμάτων και υλικού από και προς το θέατρο των επιχειρήσεων, καθώς επίσης για την μεταφορά και πόντιση ναρκών.

Μπορεί να μεταφέρει τρία κύρια άρματα μάχης (μέχρι 131 τόνους), ή δέκα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΑ) με 140 στρατιώτες (μέχρι 115 τόνους), ή μέχρι 500 στρατιώτες (με τους 360 στο τμήμα φορτίου).

Με μέγιστο φορτίο το πλοίο είναι ικανό να ανέβει πλαγιές μέχρι 5% κλίση σε μη προετοιμασμένες ακτές και να υπερπηδήσει εμπόδια μέχρι 1,6 μέτρα ύψος.

Μπορεί να επιχειρεί σε κατάσταση θάλασσας μέχρι 4, με ταχύτητα 30-40 κόμβους. Το προσωπικό προστατεύεται από όπλα μαζικής καταστροφής με αεροστεγή μόνωση των σταθμών μάχης και των τμημάτων του προσωπικού και του πληρώματος, όπως και με προσωπικές προστατευτικές μάσκες και στολές.

Το πλοίο είναι επίσης προστατευμένο από νάρκες καθώς το οριζόντιο στρώμα αέρα που δημιουργείται μέσα στη «φούστα» που περιβάλλει το σκάφος ελαττώνει το μαγνητικό ίχνος του πλοίου και των μεταφερομένων υλικών.

Οι Έλληνες Πεζοναύτες αποτελούν την αιχμή του δόρατος της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ο ρόλος τους είναι ιδιαίτερα σημαντικός αν αναλογιστεί κανείς την τεράστια ακτογραμμή της Ελλάδας και τα εκατοντάδες νησιά και τις βραχονησίδες που καλούνται να υπερασπίσουν.

Μέχρι στιγμής η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών ήταν πολύ μακριά από την έδρα της Διοίκησης Αμφίβιων Δυνάμεων (ΔΑΔ) στην οποία ανήκει και το σύνολο των αποβατικών σκαφών του Στόλου (Α/Γ και ΠΤΜ) δηλαδή των 5 αρματαγωγών κλάσης Ιάσων και των 2+1 ΠΤΜ τύπου Zubr.

Ταυτόχρονα και η  γειτνίαση του Αυλώνα με το λιμάνι στη Σκάλα Ωρωπού είναι ιδανική για την άμεση μετακίνηση της μονάδας και φόρτωσης ανδρών και υλικών στα Α/Γ ή τα ΠΤΜ.

Παράλληλα ο σχηματισμός θα μπορεί να εκμεταλλεύεται και το πεδίο βολής του ΚΕΤΘ στον Αυλώνα, για παράδειγμα με την 32η Ιλαρχία Μέσων Αρμάτων Πεζοναυτών ή την 32 Μοίρα Πεδινού Πυροβολικού.

Το ότι το έργο που επιτελούν οι Πεζοναύτες είναι εξαιρετικά επικίνδυνο στο νέο πεδίο μάχης δεν είναι υπερβολή, δεδομένου ότι καλούνται να αντιδράσουν άμεσα σε εχθρικές ενέργειες πχ αποβατικής ενέργειας.

Σε περίπτωση αιφνιδιαστικής κρίσης ένα Α/Γ κλάσης "Ιάσων" με μέγιστη ταχύτητα 16 κόμβων μέχρι τώρα χρειαζόταν τουλάχιστον 5 ώρες για να βρεθεί μόνο από την Αμφιάλη στον Βόλο, καθώς και τα λεπτά θα είναι κρίσιμα.

Και ούτε λόγος να πάει από τον Βόλο, να φορτώσει και από εκεί στην Λήμνο. Ηθελε πάνω από 12 ώρες συνολικά και αυτό θα γινόταν με έκθεση στην τουρκική Αεροπορία, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι

Πριν λίγο έγινε γνωστό, ότι στη «Βουλή» του ψευδοκράτους της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου» εξελέγη ο Ερχάν Αρικλί, πρόεδρος του κόμματος των εποίκων «Αναγέννηση» και εις εκ των καταζητούμενων για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ το καλοκαίρι του 1996.

Ο Αρικλί καταζητείται όχι μόνο από τις κυπριακές αρχές, αλλά και από την Ιντερπόλ. Ο Ερχάν Αρικλί, γνωστός για την εμπρηστικό του λόγο και την πολιτική του δράση, εξελέγη στην Αμμόχωστο και είναι ανάμεσα στους 21 νέους «βουλευτές».

Παρά το γεγονός ότι είχαν εκδοθεί συνολικά 11 εντάλματα σύλληψής για τους δολοφόνους των Ισαάκ και Σολωμού, αυτοί κυκλοφορούν μέχρι σήμερα ελεύθεροι, καθώς η Τουρκία και κάποια κράτη «δορυφόροι» της, αρνούνται να εκτελέσουν τα εντάλματα.

Ο Αρικλί είχε συλληφθεί το 2012 στο Κιργιστάν, από το οποίο η Κύπρος ζήτησε άμεσα την έκδοσή του, χωρίς ωστόσο αυτό να γίνει κατορθωτό. Έκτοτε αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε στα κατεχόμενα.

Ο Αρικλί κατάγεται από το Ardahan της βορειοδυτικής Τουρκίας και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Κερύνειας το 1997.

Τσαβούσογλου: Υπάρχουν διαφωνίες με την Ελλάδα για νησιά  - "Είναι δικά μας"

Αυτή τη φορά τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Anadolu υποστήριξε ότι επί διακυβέρνησης του ΑΚΡ και μετά την κρίση στα Ίμια, κανένα νησί δεν δόθηκε στην Ελλάδα απαντώντας κατ' αυτόν τον τρόπο στην τουρκική αντιπολίτευση η οποία υποστηρίζει ότι δόθηκαν 18 νησιά στο Αιγαίο στην Ελλάδα, τα οποία τώρα είναι ΄υπό την κατοχή’ του ελληνικού στρατού.

Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι η θέση της τουρκικής κυβέρνησης είναι πως τα εν λόγω νησιά είναι τουρκικά και αποτελεί ζήτημα διαφωνίας αυτό με την Ελλάδα τονίζοντας ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να λυθούν μέσω διπλωματίας ή μέσω δικαστηρίου, αν και ανέφερε πως και κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα ο Τούρκος Πρόεδρος συμφώνησε στη συνέχιση των διερευνητικών επαφών.

«Σε σχέση με τη Συνθήκη της Λωζάννης και την επικαιροποίηση της δεν πρέπει να σημαίνει ότι θα πάρουμε περισσότερο έδαφος από την Ελλάδα. Καμία σχέση. Εδώ, σε σχέση στο θέμα των νησιών και βραχονησίδων όπως τα Ίμια υπάρχει διαφωνία απόψεων. Εμείς λέμε και πιστεύουμε ασφαλώς ότι είναι δικά μας και η Ελλάδα λέει όχι είναι δικά μας. Αυτά είναι πεδία διαφωνίας. Για να λυθούν αυτά τα πεδία διαφωνίας πρέπει να γίνουν από κοινού βήματα. Θα το λύσεις αυτό μέσα από το διάλογο και τη διπλωματία ή δικαστικώς, αυτά όλα πρέπει να συζητηθούν», είπε ο κ. Τσαβούσογλου και πρόσθεσε:

«Το τελευταίο διάστημα συνεχώς έρχεται στην επικαιρότητα ότι αυτά τα νησιά έχουν κατακτηθεί (από την Ελλάδα) κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΑΚΡ. Η αντιπολίτευση άρχισε να το εκμεταλλεύεται αυτό. Αλλά εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΑΚΡ και μετά την κρίση των Ιμίων το 1996 δεν δόθηκε κανένα νησί στην Ελλάδα με κανένα τρόπο και σε αυτή την περίοδο δεν τέθηκε υπό κατοχή κανένα νησί. Εμείς έχουμε κοιτάξει και εξετάσει τα αρχεία μας και επομένως αυτού του είδους οι κατηγορίες είναι κακόβουλες. Εμείς είμαστε καθαροί σε αυτό το θέμα. Κατά τη δική μας διακυβέρνηση κανένα νησί δεν δόθηκε ούτε τέθηκε υπό κατοχή από την Ελλάδα. Αυτό δεν το επιτρέπουμε. Το λέω καθαρά. Επομένως αυτό το θέμα δεν πρέπει να τυγχάνει εκμετάλλευσης”.

Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ακόμη ότι συζητούν με την Ελλάδα για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενώ λειτουργεί και ένας ανεπίσημος μηχανισμός μαζί με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά.

Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών αυτή τη στιγμή είναι καλό αν και πότε πότε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, όπως είπε, προκαλεί και προβαίνει σε αρνητικά βήματα, τα οποία ωστόσο η Τουρκία δεν αφήνει αναπάντητα.

Η αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης δεν σημαίνει πως θα αποσπάσει η Άγκυρα εδάφη από την Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο πρακτορείο Ανατολή. Ο ίδιος τόνισε, ωστόσο, πως υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με νησιά και νησίδες.

Εκτιμώντας τις σχέσεις με την Ελλάδα, ο τούρκος αξιωματούχος δήλωσε πως η Τουρκία δεν διεκδικεί εδάφη από την Ελλάδα όπως και η Ελλάδα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας.

Ο Τσαβούσογλου τόνισε πως πρέπει να γίνουν βήματα ώστε να επιλυθούν τα ζητήματα που υπάρχουν, υπογραμμίζοντας πως κανένα νησί δεν δόθηκε ή καταλήφθηκε από την Ελλάδα το διάστημα διακυβέρνησης της Τουρκίας από το ΑΚΡ ή μετά την κρίση των Ιμίων το 1996. Ο τούρκος υπουργός επεσήμανε πως αυτές οι κατηγορίες που εξαπέλυσε το CHP είναι ανεδαφικές.

«"Έχουμε μια καλή φιλία με την Ελλάδα και είμαστε γείτονες" όπως δήλωσε ο κ Κοτζιάς.

"Ο Θεός μας έκανε γείτονες δεν έχουμε άλλη επιλογή" και κάνουμε βήματα αύξησης της εμπιστοσύνης. Έχουμε επίσης συνεργασίες. Συνεχίζουμε τον διάλογο για διάφορα θέματα. Έχουμε θέματα. Προσπαθούμε να τα ξεπεράσουμε με τον διάλογο και τώρα δεν υπάρχουν αρνητικά βήματα για τα νησιά ή το Αιγαίο καθώς κάθε τι έχει απάντηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο τούρκος ΥΠΕΞ.

Παραλήρημα του Κιλιτσντάρογλου:

«Νησιά του Αιγαίου κάτω από τη μύτη μας είναι υπό την κατοχή του ελληνικού στρατού. Ναι, αγαπητοί σύντροφοι. Το τελευταίο ήταν να πάνε ακόμη και στην Ψέριμο. 4 μίλια από την Τουρκία, μόνο 4 μίλια. Πολλές φορές έχω ρωτήσει τον Ερντογάν. ‘Σε αυτά τα νησιά έχουμε δικαιώματα’; Κιχ δεν έχει βγάλει. Μιλάει για όλα, αλλά γι’ αυτό δεν λέει κουβέντα. Πήγαν και στην Ψέριμο τώρα. Και ξαναθέτω το ερώτημα στον Ερντογάν με γλώσσα κατανοητή από τον καθένα. ‘Τίνος είναι αδελφέ, η Ψέριμος;’ ‘Αν δεν είναι δικό μας, τίνος είναι;’. Αν είναι δικό μας πες είναι, αν δεν είναι πες δεν είναι. Ή αν δεν είναι ούτε δικό μας, ούτε της Ελλάδας, πες έστω αυτό. Αλλά ούτε κιχ πάλι. Αναρωτιέμαι… Αυτά τα νησιά εσείς μήπως τους τα πουλήσατε ή τους τα δώσατε πεσκέσι; Τί έχει γίνει; Τί έχει γίνει με αυτά τα νησιά;

Τα χάρισες εσύ αυτά τα νησιά. Εγώ είπα ότι αυτά τα νησιά είναι δικά μας και ο Έλληνας υπουργός Άμυνας βγήκε και είπε ‘μολών λαβέ’. Και εγώ του είπα ότι ‘ναι, θα έρθω το 2019 και θα τα πάρω. Όπως πήρε ο Ετζεβίτ την Κύπρο, έτσι θα πάρουμε κι εμείς αυτά τα νησιά.

Κι εγώ περίμενα. Κι εγώ περίμενα να βγει κάποιος από την κυβέρνηση και να πει ‘ναι, αδελφέ θα τα πάρουμε’. Πού να βρεθούν πατριώτες; Αυτοί δεν είναι πατριώτες, είναι μη πατριώτες. Μη πατριώτες! Όποιος δεν διεκδικεί τα ίδια του τα εδάφη, πατριώτης δεν είναι! \

Είναι μη πατριώτης! Μόνο στα λόγια βρίσκεται ο πατριωτισμός τους. Κάτω από τη μύτη μας, έρχονται 4 χλμ. κάτω από τη μύτη μας οι Έλληνες στρατιώτες και εμείς ρωτάμε, αλλά απάντηση καμία! Καμία! Γιατί μιλάς για όλα τα άλλα θέματα κι όχι γι’ αυτό; Έδωσες μήπως πουθενά το λόγο σου; Χάρισες μήπως πουθενά αυτά τα νησιά; Ερωτώ! Και περιμένω απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Για να δούμε, θα απαντήσει; Μπα, κιχ δεν θα βγάλει. Εκείνος μόνο τα πράσινα δολάρια κοιτάζει, πώς θα βγάλουμε χρήμα, κοιτάζει…»

Δείτε σε Βίντεο τις εξελίξεις

https://www.youtube.com/watch?v=vsAlHYGLTxMhttps://www.youtube.com/watch?v=obJ7Ls3REfMhttps://www.youtube.com/watch?v=lf75ExMBz9c

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ