Άγιο Όρος

Εκοιμήθη ο γηραιότερος μοναχός της αγιορείτικης ρώσικης Μονής Παντελεήμονος

Στις 17 Ιανουαρίου 2018 διανύοντας το 90ο έτος της ζωής του εκοιμήθη εν Κυρίω το γηραιότερο μέλος της μοναστικής αδελφότητας της αγιορείτικης ρωσικής Μονής Παντελεήμονος. O Ρώσος μοναχός Arseniy (Σαραντί), (κοσμικό όνομα Peter Feofilaktovich Σαραντί) γεννήθηκε στις 31 του Αυγούστου του 1928 στο αρχαίο χωριό των Γκαγκαούζων στο νότιο τμήμα της Μολδαβίας, και είχε την εθνικότητα των Γκαγκαούζων . Κατά τα χρόνια του σοβιετικού αθεϊσμού και της δίωξης για την πίστη αποφάσισε να πάει στο μοναστήρι. Αρχικά, ασκήθηκε στη Μονή Uspensky στην Οδησσό, μαζί με τον Αρχιμανδρίτη Ιερεμία (Alekhine). Στις 8 Μαΐου του 1966, έλαβε την κουρά, και στις 7 Ιουνίου 1966, χειροτονήθηκε.

Στον Άθω έφτασε ένα χρόνο μετά τον Ιερεμία στις 4 Αυγούστου 1976 οπότε και έφτασε στο μοναστήρι του Παντελεήμονα. Για περίπου 30 χρόνια ήταν υπόδειγμα υπακοής και ταπεινοφροσύνης. Το 2005 έλαβε τους μοναστικούς όρκους στο μεγάλο σχήμα.

Η ταφή του πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα, στις 17 Ιανουαρίου στο αδελφικό νεκροταφείο της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονα του Αγίου Όρους

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ