Πνευματικά ωφέλιμα

Ανατριχίλα! Ακούστε για πρώτη φορά τον καθηλωτικό ήχο της Αγίας Σοφίας, όπως τον άκουγαν τον 6ο αιώνα (Video)

Επιστήμονες από το Στάνφορντ, κατάφεραν με τη βοήθεια της τεχνολογίας να ανασυνθέσουν και να αναδημιουργήσουν την εκπληκτική ακουστική της Αγίας Σοφίας και να αναπαραστήσουν ηχητικά τις ψαλμωδίες έτσι όπως ακουγόντουσαν μέσα στον ναό, τον 6ο αιώνα.

Το αποτέλεσμα της υποβλητικής ακουστικής που ανασυντέθηκε από τους επιστήμονες των τμημάτων του Στάνφορντ, «Εικόνες του ήχου», «Κέντρο Ελέγχου Υπολογιστών Μουσικής και Ακουστικής» και του τμήματος «Ιστορίας της τέχνης», πήρε σάρκα και όστα χάρη στην τεχνολογία Convolution Reverb.

Οι επιστήμονες συνδύασαν βυζαντινές ψαλμωδίες του 6ου αιώνα και ανακατασκεύασαν την υποβρύχια ακουστική του ναού, χρησιμοποιώντας τεχνικές αντίστροφης αντήχησης, και καταγραφές των αντηχών σε συγκεκριμένους χώρους. Στη συνέχεια φορτώνονται το λογισμικό σε έναν ειδικό ηλεκτρονικό υπολογιστή και κατάφεραν να προσομοιάσουν ψηφιακά τον ήχο, που είναι γνωστός ως «auralization».

Το αποτέλεσμα είναι καθηλωτικό

https://www.youtube.com/watch?v=rsLgLNgA-_Q

 

https://www.youtube.com/watch?v=PYaWTcNN8tg

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...