Σκοπιανό

Έσκασε η «βόμβα» - Η Ελλάδα συναινεί στον όρο «Μακεδονία» - Μυστική διπλωματία για το Σκοπιανό - Τι μας κρύβουν;

Αποκαλυπτικός ήταν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός των Σκοπίων, Μπουγιάρ Οσμάνι σε δηλώσεις του σε σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Ο κ. Οσμανί αποκάλυψε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι Αθήνα και Σκόπια έχουν συναινέσει στο ότι «ο όρος "Μακεδονία" πρέπει να βρεθεί σε οποιαδήποτε παραλλαγή». Όπως είπε, συζητήθηκαν διάφορες παραλλαγές, αλλά ο ίδιος απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες μιας και θεωρεί ότι «οι δημόσιες αναφορές δεν είναι ώριμες και δεν βοηθούν».

«Θεωρώ ότι ορισμένες προτάσεις πρέπει να είναι επαρκώς προετοιμασμένες ώστε να αντέχουν την πίεση του κοινού», συμπλήρωσε ο κ. Οσμάνι, ενώ αποκάλυψε ότι η Ελλάδα ζητεί να μην είναι θέμα διαπραγμάτευσης το ζήτημα της ταυτότητας.

Σημείωσε την ανάγκη η χώρα του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ για «λόγους ασφαλείας»» και τόνισε την ανάγκη να γίνουν βήματα οικοδόμησης της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, φέρνοντας ως παράδειγμα την αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου των Σκοπίων.

Μυστική διπλωματία

Με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων Νικολά Ντιμιτρόφ θα συναντηθεί σήμερα ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκος Κοτζιάς, ωστόσο από την Αθήνα δεν ανακοινώνεται ούτε ο τόπος, ούτε όμως και ο χρόνος που θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, γίνεται προαναγγελία στη συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ, χωρίς όμως να διευκρινίζεται πού και πότε θα γίνει η συνάντηση των δύο υπουργών, σε μία χρονική στιγμή που οι δύο χώρες δείχνουν να «καίγονται» για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής ονομασίας για το κράτος των Σκοπίων ώστε να προχωρήσει η ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ.

Η συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ, η οποία θα διεξαχθεί σήμερα σε άγνωστη τοποθεσία και σε ώρα η οποία επίσης δεν έχει ανακοινωθεί, λαμβάνει -με ευθύνη του υπουργείου Εξωτερικών- όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι επιχειρείται η διεξαγωγή συζήτησης με όρους που παραπέμπουν σε μυστική διπλωματία.

Τρεις ημέρες μετά την άφιξη στην Αθήνα του αναπληρωτή πρωθυπουργού της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αρμοδίου για τις σχέσεις με την Ε.Ε., Bujar Osmani και τις συναντήσεις του με τον Νίκο Κοτζιά και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ενός συμβιβασμού στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων φαίνεται ότι επιταχύνονται.

Στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας 8 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «τις επόμενες μέρες θα φανεί κατά πόσο είναι εφικτό να γίνουν ουσιαστικά βήματα» στην κατεύθυνση της λύσης του προβλήματος του ονόματος των Σκοπίων. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως δείχνει η προσπάθεια αποσιώπησης σχετικά με το επουσιώδες θέμα του χώρου και του χρόνου που θα γίνει η συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ, θέλει να διαπραγματευθεί το ονοματολογικό της FYROM μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

«Τη σύνθετη ονομασία την έχουμε δώσει από το 1995, όχι εμείς ως κυβέρνηση, όχι εγώ προσωπικά, αλλά η Ελλάδα με το «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Αυτός ήταν ο συμβιβασμός που κάναμε» είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Ant1 ο Νίκος Κοτζιάς. Αναφερόμενος στο όνομα που μπορεί να περιλαμβάνει η φόρμουλα συμβιβασμού με τα Σκόπια, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Στο έτος 2018 και με τις πραγματικότητες που έχουμε,δεν είμαστε από το ανώνυμο που θα βαφτίσουμε, είμαστε από το έχον πολύ συγκεκριμένη ονομασία, πολύ συγκεκριμένη αναγνώριση διεθνή, το οποίο εμείς θέλουμε να του προσθέσουμε και να του δώσουμε μια σύνθετη ονομασία με τρόπο που να είναι διακριτά διαφορετική από την ελληνική Μακεδονία».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ