Αρχείο

Γερμανία: "Η Ελλάδα είναι η ενεργειακή πύλη της Ευρώπης - Eδώ χτυπάει πλέον η καρδιά της ΕΕ" - «Πέταξε» ο ρόλος για την Τουρκία του Ερντογάν

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑΡΕΠΕΤΑΙ  ΗΔΗ ΣΕ "ΝΟΡΒΗΓΙΑ" 

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )

Οι Γερμανοί μας  λένε ότι η Ελλάδα μετατρέπεται ραγδαία  σε  κεντρική πύλη εισόδου των αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου σε ολόκληρη την Ευρώπη, και μαζί με την δεσπόζουσα  γεωπολιτική θέση της,  σημαντική και στο ΝΑΤΟ, θα αλλάξει το ρουν των γεγονότων στην ασθμαίνουσα ελληνική οικονομία, ότι.....και να γίνει από εδώ και στο εξής.

Οι Τούρκοι λόγω της στάσης τους και των συνεχών  προκλήσεων τους «εξοβελίζονται» σχεδόν από όλα τα ενεργειακά σχέδια της δύσης , ενώ και ο αγωγός Turk Stream οδεύει σε ακύρωση μετά την δήλωση του Αμερικανού υπουργού ενέργειας περί μη "συμβατότητας" του με τα σχέδια της δύσης.    

https://youtu.be/wYVlfKi0f1U?t=1

Σύμφωνα με τον γερμανικό τύπο και την έγκυρη εφημερίδα handelsblatt , ο  ελληνικός τομέας φυσικού αερίου και πετρελαίου είναι ο νέος......προορισμός που κατευθύνονται πλέον «τα έξυπνα χρήματα» χάρη στους   προγραμματισμένους αγωγούς, πλατφόρμες  υδρογονανθράκων που κρύβονται κάτω από τη Μεσόγειο, δηλώνει Γερμανός υψηλόβαθμος εμπειρογνώμονας στον τομέα της ενέργειας.

Πολύ λίγοι μέχρι τώρα  Γερμανοί επιχειρηματίες βλέπουν την Ελλάδα, και ιδιαίτερα τον ενεργειακό της τομέα, ως επενδυτική ευκαιρία. Άλλοι αυτοί που αντιλήφθηκαν κινούνται ήδη δυναμικά .

«Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης επίσκεψης μου στην Κίνα για το "Φόρουμ Εξωτερικής Πολιτικής του Πεκίνου", συνειδητοποίησα πόσο σημαντική είναι η Ελλάδα για την κινεζική στρατηγική και την εξωτερική πολιτική.

Η χώρα αυτή  βρίσκεται στο επίκεντρο της κινεζικής πρωτοβουλίας «One Belt, One Road», στην οποία σχεδιάζεται να οικοδομηθεί ο «δρόμος του μεταξιού» της  σύγχρονης εποχής που θα συνδέει όλη την Ευρασία με την ΕΕ.

Οι Κινέζοι επέλεξαν την Ελλάδα, και συγκεκριμένα το λιμάνι του Πειραιά, ως τον θαλάσσιο κόμβο τους στη Δυτική Ευρώπη.

Ήδη από το 2015,  ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος,  πρόεδρος της ελληνικής δημοκρατίας , ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που μίλησε για τη σημασία που θα είχε αυτός ο νέος κινεζικός «δρόμος του Μεταξιού»  για τον υπόλοιπο κόσμο», δηλώνει ο Γερμανός ειδικός αξιωματούχος  .

Οι Έλληνες, από την πλευρά τους, δέχονται με ευγνωμοσύνη αυτό το  κινεζικό  επενδυτικό κρεσέντο , ενώ αισθάνονται  σφόδρα  απογοητευμένοι και οργισμένοι από τη Γερμανία κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ.

Η Ελλάδα αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται σε γεωγραφικό και γεωπολιτικό σταυροδρόμι. Ωστόσο, πρέπει τώρα να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία για να γίνει ένας κόμβος ενέργειας.

Αυτό ήδη λαμβάνει χώρα ραγδαία και η χώρα μετατρέπεται σε  "πύλη" για το φυσικό αέριο που θα εισέρχεται στην Ευρώπη από τρεις πηγές:

α.  Από την Κεντρική Ασία

β. Από την ανατολική Μεσόγειο

γ. Από την Μεσόγειο θάλασσα από την οποία μετακινούνται μεγάλα αποθέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου .

Εάν η Ελλάδα ολοκληρώσει  αυτή την ευκαιρία, θα μπορούσε επιτέλους να βρει ένα μοντέλο για να αυξήσει την οικονομία της και να ευημερήσει ως κοινωνία .

Η  χώρα κατέχει τόσα πολλά γεωπολιτικά κλειδιά που την καθιστούν μοναδική, τονίζει ο Γερμανός ειδικός επιστήμονας .

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η χώρα αυτή είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της ευρύτερης Δύσης και για τη συγκράτηση της ρωσικής επιρροής στην περιοχή.

https://youtu.be/YIJ536GzWJw?t=488

Η Ρωσία, η οποία  δεν έχει καμία αμφιβολία ότι θέλει να είναι μια μεγάλη δύναμη στην περιοχή, επένδυσε σε  τμήματα του πεδίου φυσικού αερίου Zohr στα ανοικτά των ακτών της Αιγύπτου και στα κοιτάσματα  στο ιρακινό Κουρδιστάν, έχει σχέσεις με την Ελλάδα σε καλό σημείο.

Η Μόσχα  έχει επίσης πολεμικά πλοία και  υποβρύχια που θα περιπολούν συνεχώς στην Ανατολική Μεσόγειο. Ενώ έχει έρθει μάλιστα σε μια «συνεννόηση» με την Τουρκία, η οποία θέλει επίσης να κυριαρχήσει στη ροή των υδρογονανθράκων στην Ευρώπη, και αυτό έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα η οποία ανήκει στην συμμαχία .

Αλλά εάν η Ελλάδα θέλει να γίνει η πύλη για το αέριο που εισέρχεται στην Ευρώπη, πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να τελειώσει το δικό της μέρος του Νότιου Διαδρόμου Αερίου, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να μεταφερθεί  φυσικό αέριο από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη, ανεξάρτητα από τη Ρωσία.

Το ελληνικό τμήμα αυτού του διαδρόμου ονομάζεται Trans-Adriatic Pipeline (TAP). Ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα διασχίζει ολόκληρη την  βόρεια Ελλάδα, διέρχεται στην Αλβανία και την Αδριατική και καταλήγει στην Ιταλία.

Η πρόοδος φαίνεται καλή. Οι κατασκευές ολοκληρώνονται ικανοποιητικά  και έχουν φτάσει σε ποσοστό  άνω του  ήμισυ για να μεταφέρουν   αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη από  το 2020.

Για τριάντα χρόνια πριν από την κρίση του ευρώ, η Ελλάδα ως χώρα έχασε πολλές ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα. Τώρα τα πράγματα άλλαξαν όμως ριζικά .

Αυτός ο αγωγός Trans Adriatic, εκτός από τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ιταλία, θα διακλαδώνεται  επίσης στις βαλκανικές χώρες στο βορρά, οι οποίες σήμερα εξαρτώνται από τη Ρωσία για το φυσικό τους αέριο.

Μετά από κάποιες ανατροπές, εκτελούνται εργασίες για ένα τέτοιο έργο με την Βουλγαρία και ένα  δεύτερο κομμάτι σχεδιάζεται και για την πΓΔΜ.

Ένα άλλο βήμα για να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος είναι η λεγόμενη Μονάδα Πλωτής Αποθήκευσης και Επαναεξαγωγής (FSRU) στη βόρεια Ελλάδα.

Ο ρόλος του κέντρου αυτού είναι να παραλαμβάνει ποσότητες αερίου  από ειδικά  πλοία που θα μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), τα οποία θα μπορούσαν να μεταφέρουν  και σχιστολιθικό αέριο  από την Αμερική, και να το διοχετεύει  στα Βαλκάνια.

Δύο αμερικανικές εταιρείες παραγωγής σχιστολιθικού αερίου, η Cheniere και η Tellurian, έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον.

Αυτό το ειδικό κέντρο FSRU θα ήταν ένα ακόμα ένα μέτρο για να περιοριστεί η ρωσική ενεργειακή επιρροή. Μπορεί επίσης να είναι και ένα αντιστάθμισμα κατά των τουρκικών προσπαθειών να μονοπωληθούν οι διαδρομές διαμετακόμισης φυσικού αερίου ανατολής-δύσεως  .

Αυτό όμως που κάνει τις προοπτικές της Ελλάδας ακόμα πιο συναρπαστικές είναι οι ανακαλύψεις υδρογονανθράκων κάτω από στο βυθό στης Α. Μεσογείου κοντά  στα ύδατα με  την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο.

Η έρευνα επικεντρώνεται τώρα  για περισσότερο φυσικό αέριο κοντά στην Κρήτη,  η οποία διαθέτει τεράστια κοιτάσματα ικανά να τροφοδοτήσουν ολόκληρη την ΕΕ .

Υπάρχουν ακόμη  οι ελπίδες να μετατραπεί  η  Ελλάδα  σε  μια καινούργια Νορβηγία. Ενώ,   Ελλάδα,  Κύπρος,  Ισραήλ και  Ιταλία συνεργάζονται τώρα υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να μεταφέρουν το μεσογειακό φυσικό αέριο στην Ευρώπη με τον  αγωγό EAST MED, τονίζει η γερμανική εφημερίδα .

https://youtu.be/qfoupR4dj2s?t=2

Το πιο σημαντικό είναι ότι τα πράγματα τελικά αλλάζουν θεαματικά για την χώρα μας ενώ έχουν  εγκριθεί έργα εξερεύνησης στο Ιόνιο και την Κρήτη και ενεργειακοί κολοσσοί όπως η Total, η ExxonMobil και η ENI επενδύουν πολλά πολλά δισ.

«Η Ελλάδα τώρα πρέπει τώρα να κάνει ό, τι μπορεί και είναι στη διάθεσή της για να ολοκληρώσει όλους αυτούς τους αγωγούς και τα έργα μέχρι το 2020.

Εγώ, είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει. Τι κρίμα που η δική μου χώρα, η Γερμανία, δεν είδε αυτό το τεράστιο επενδυτικό δυναμικό κατά την κρίση του ευρώ, όταν  «τιμωρούσε» την Ελλάδα.

Σήμερα όμως, τα έξυπνα χρήματα «ταξιδεύουν» στην Ελλάδα, και όποιος το κατανόησε …το κατανόησε», δηλώνει ο Γερμανός ειδικός σύμβουλος για την ατέρμονη πολιτική Μέρκελ-Σόιμπλε.

Όλα αλλάζουν και θα αλλάξουν ραγδαία διότι οι συσχετισμοί και τα σχέδια αποτυπώνονται με τις πρόσφατες και παλαιότερες ενεργειακές συμφωνίες για την χώρα μας , και αυτό φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού.

Το μόνο πρόβλημα είναι η Τουρκία που απαιτεί "μερίδιο" στο Αιγαίο....και απειλεί ,αν και αυτό έκανε πάντα,.... μόνο που τώρα όλα μα όλα....άλλαξαν.   

https://youtu.be/_Lbh0G4ylQw?t=7

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...