Κυπριακό

Αποκάλυψη: Το άγνωστο επεισόδιο μεταξύ αμερικανικών πολεμικών πλοίων και του τουρκικού «Barbaros» με τη συνοδεία του στην κυπριακή ΑΟΖ

Ένα άγνωστο επεισόδιο, μεταξύ αμερικανικών πολεμικών πλοίων και του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Barbaros», το οποίο συνοδεύονταν από τουρκική φρεγάτα, που συνέβη στην κυπριακή ΑΟΖ αποκαλύπτει το «pentapostagma.gr».

Οι Τούρκοι είχαν δεσμεύσει περιοχή στην κυπριακή ΑΟΖ προκειμένου να κάνουν τους γνωστούς «τσαμπουκάδες» στο οικόπεδο 6 που ξεκινάει (αν δεν ξεκίνησε ήδη) και η γεώτρηση από το γεωτρύπανο Saipem 12000. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο η Άγκυρα το θεωρεί «τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Για την αμφισβήτηση του λοιπόν κινήθηκε το ερευνητικό σκάφος «Barbaros» μαζί με τα δύο συνοδευτικά πλοία που συνήθως το ακολουθούν και μία φρεγάτα της Τουρκίας. Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του Πενταγώνου ωστόσο, σύντομα βρέθηκαν προ εκπλήξεως οι Τούρκοι. Απέναντι τους ξεπρόβαλαν δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία.

Οι ΗΠΑ έχουν κάθε λόγο να προστατεύσουν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, αφού στην περιοχή δραστηριοποιούνται και αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες.

Στη θέα των αμερικανικών πλοίων η τουρκική «αρμάδα» άλλαξε ρότα κατά 180 μοίρες, ξέχασε τον προκλητικό ρου και κινήθηκε προς τα τουρκικά χωρικά ύδατα εγκαταλείποντας κάθε προσπάθεια να προκαλέσει όπως είχε σχεδιάσει. Το επεισόδιο αυτό συνέβη προ ημερών, προφανώς θέλοντας οι Τούρκοι να καλλιεργήσουν ένα κλίμα πώς με το γεωτρύπανο που αγόρασαν θα εντείνουν την αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ.

Η ίδια ανώτατη πηγή του Πενταγώνου, χρησιμοποιώντας μία απαξιωτική φράση για την Άγκυρα (σ.σ. για ευνόητους λόγους δεν θα την γράψουμε) θέλησε να τονίσει πώς και με την απόκτηση του γεωτρύπανου η Τουρκία δεν μπορεί να αντιστρέψει τις αποφάσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί για την δημιουργία ενός ενεργειακού άξονα μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου.

Ο λόγος που η ίδια πηγή εκτίμησε πώς δύσκολα οι Τούρκοι θα τολμήσουν ένα «θερμό επεισόδιο» ή μία κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ (χωρίς βεβαίως να αποκλείει εντελώς) είναι ότι η περιοχή πλέον είναι «φορτωμένη» με γεωτρύπανα και εταιρείες κολοσσούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που εκπροσωπούν συμφέροντα Αμερικανικά, Ευρωπαϊκά, Ρωσικά, Ισραηλινά και άλλα και βεβαίως αυτές προστατεύονται από πολεμικά πλοία.

Αξίζει να σημειωθεί πώς αυτές τις ημέρες στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και ειδικότερα γύρω και κοντά από την Κύπρο βρίσκονται τουλάχιστον 40 πολεμικά πλοία. Την μερίδα του λέοντος καταλαμβάνει η Ρωσία, λόγω και των εξελίξεων στη Συρία, αλλά τόσο η αμερικανική όσο και η ευρωπαϊκή παρουσία είναι εξίσου έντονη.

Οι Αμερικανοί μάλιστα για να ελέγχουν τις κινήσεις στην περιοχή, η αλήθεια είναι κυρίως των Ρώσων, έχουν περιορίσει τη ναυτική παρουσία αλλά έχουν αυξήσει την εναέρια επιτήρηση με κατασκοπευτικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. «Έχουν εικόνα ανά πάσα ώρα και στιγμή», είπε η ίδια ανώτατη πηγή του Πενταγώνου, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να επισημάνει πώς η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο έχει περάσει πλέον σε άλλο... επίπεδο που δεν επιτρέπει στην Τουρκία να έχει ελευθερία κινήσεων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ