Αρχείο

Πάπας Φραγκίσκος για πρόσφυγες: Είναι σαν τον Ιωσήφ και τη Μαρία που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους

Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έδειξε ξανά την επιλεκτική του ευαισθησία στους πρόσφυγες...

Kάτι δεν πάει καθόλου καλά. Πριν λίγο είχαμε τον Πάπα Φραγκίσκο να παρομοιάζει «με το ταξίδι του Ιωσήφ και της Παναγίας στη Βηθλεέμ τις μεταναστευτικές ροές» στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του!

Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα να μην υπάρχει κανείς που να νιώθει ότι «δεν υπάρχει χώρος γι' αυτόν στη Γη».

Σωστό αυτό αλλά δεν θα πραγματοποιηθεί εις βάρος γηγενών πληθυσμών που ζουν στις χώρες τους χιλιετίες.

Ο Πάπας Φραγκίσκος υπενθύμισε, παραμονή των Χριστουγέννων, τις κακουχίες και τις δοκιμασίες των προσφύγων και ζήτησε να τους προσφέρεται «φιλοξενία».

«Σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι αυτοί φεύγουν από την πατρίδα τους γεμάτοι ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον».

Ο λόγος για τη φυγή τους είναι συχνά μόνο η ελπίδα να επιβιώσουν, τόνισε ο Ποντίφικας και πρόσθεσε:

Πρόκειται για «επιβίωση από τους σημερινούς διαδόχους του Ηρώδη, οι οποίοι δεν φοβούνται να χυθεί αίμα αθώων για να επιβάλουν την ισχύ τους και να αυξήσουν τον πλούτο τους».

Τα Χριστούγεννα είναι η ώρα να «μετατρέψουμε τη δύναμη του φόβου σε δύναμη της αγάπης», πρόσθεσε.

«Τα Χριστούγεννα είναι μια ευκαιρία για πνευματική αφύπνιση, πρέπει οι άνθρωποι να ανοίξουν τα μάτια τους και να δουν τα δεινά που υφίστανται οι συνάνθρωποί τους», πρόσθεσε το βράδυ της Κυριακής, κατά την ομιλία του στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

Ακόμα και σήμερα υπάρχουν «εκατομμύρια άνθρωποι που δεν φεύγουν οικειοθελώς από τις εστίες τους αλλά αναγκάζονται να αποχωριστούν τους αγαπημένους τους επειδή εκδιώκονται από τη γη τους», τόνισε ο Πάπας.

Ο Ποντίφικας κάλεσε τους χριστιανούς να «προάγουν τη φιλοξενία σε μια χρονική περίοδο όπου επικρατούν εντάσεις και συγκρούσεις».

Ακόμη και η Μαρία και ο Ιωσήφ αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, είπε ο Πάπας, ο οποίος αντιτάχθηκε έντονα στη δυσπιστία προς τους ξένους και τους ανθρώπους που έχουν βρεθεί στο περιθώριο της κοινωνίας.

Η χριστιανική πίστη σημαίνει, σύμφωνα με τον Πάπα, «να δώσουμε μια νέα αντίληψη για τη κοινωνική δημιουργικότητα και προσφορά μέσω της οποίας όλοι πρέπει να αισθάνονται ότι έχουν τη θέση τους σε αυτόν τον κόσμο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ