Κόσμος

Ο Ραχόι κλείνει την πόρτα του διαλόγου στον Πουτζντεμόν για την Καταλονία

Κατηγορηματικά απέρριψε ο Μαριάνο Ραχόι το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον πρώην πρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζντεμόν.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μία ημέρα μετά τις καταλανικές εκλογές, την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας των αυτονομιστών στο τοπικό κοινοβούλιο και τη συντριβή του δικού του Λαϊκού Κόμματος ο Ισπανός πρωθυπουργός τόνισε ότι θα πρέπει να συνομιλήσει με τους νικητές των εκλογών, το κόμμα των Ciudadanos, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Οι καταλανοί αυτονομιστές συνεχίζουν να χάνουν σε υποστήριξη, αλλά λιγότερο από όσο θα θέλαμε», δήλωσε ο Ραχόι εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Καταλονία εισέρχεται σε μία περίοδο διαλόγου. Δήλωσε δε ότι ο ίδιος θα κάνει μία προσπάθεια για να συνομιλήσει με τη νέα καταλανική κυβέρνηση κι απέκλεισε το ενδεχόμενο προκήρυξης εθνικών εκλογών.

«Πρωταρχική ευθύνη όλων των κομμάτων είναι να εργασθούν από κοινού για την επανόρθωση της κατακερματισμένης περιοχής της Καταλονίας», είπε.

Ο Ραχόι προειδοποίησε ότι δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε κίνηση για την παραβίαση του ισπανικού συντάγματος.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν

Λίγη ώρα νωρίτερα ο αποπεμφθείς πρώην πρόεδρος της Καταλονίας είχε δηλώσει από τις Βρυξέλλες έτοιμος να συναντηθεί με τον Ισπανό πρωθυπουργό σε ουδέτερο έδαφος, είτε στην πρωτεύουσα του Βελγίου ή σε άλλη χώρα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πουτζντεμόν, που έχει καταφύγει στο Βέλγιο, καθώς κατηγορείται από τη Μαδρίτη για στάση και αποσχιστική δράση, δήλωσε διατεθειμένος να επιστρέψει στην Ισπανία εάν του δοθούν οι εγγυήσεις ότι θα λάβει τη θέση του ως επικεφαλής της μελλοντικής καταλανικής κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...