Κόσμος

Οι Σερβοβόσνιοι αρνούνται το σχέδιο ένταξης στο ΝΑΤΟ ενώ η Ρωσία καραδοκεί να επέμβει αλλάζοντας την συνθήκη «Ντέιτον»

Νέο επεισόδιο με πολύ επικίνδυνες προεκτάσεις για ολόκληρα τα Βαλκάνια  έχουμε στην Βοσνία μετά την κατηγορηματική άρνηση της  ηγεσίας των Σερβοβόσνιων να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Οι Βόσνιοι Σέρβοι ανακήρυξαν «στρατιωτική ουδετερότητα», και αρνούνται κατηγορηματικά να ενταχθούν στον σχέδιο   για ένταξη στο NATO το οποίο έχει υπογράψει όμως η Βοσνιακή κυβέρνηση.

Το Σχέδιο «Δράσης για τη Συμμετοχή στο ΝΑΤΟ» είναι ένα πρόγραμμα παροχής συμβουλών, βοήθειας και πρακτικής υποστήριξης που σχεδιάστηκε από το ΝΑΤΟ, προσαρμοσμένο στις ατομικές ανάγκες των χωρών που επιθυμούν να ενταχθούν στη Δυτική στρατιωτική συμμαχία.

Δύο λύσεις απομένουν σε Αμερικανούς και λοιπούς , είτε να διώξουν τον Σέρβο ηγέτη Ντόντικ με "κάποιο τρόπο", είτε να επέμβουν κατά των εδαφών της σερβικής οντότητας. 

Και στα δύο σενάρια θα έχουμε ταυτόχρονη σερβική και ρωσική επέμβαση μέσω συμφωνιών με το Κρεμλίνο που είναι εγγυητής.

Στις 02 Οκτωβρίου 2016 ευθεία απειλή  πολέμου υπέρ του σερβικού τμήματος της Βοσνίας  είχε εξαπολύσει  ο τότε αρχηγός του σερβικού γενικού επιτελείου στρατού αντιστράτηγος Σέφερ Χαλίλοβιτς,  λέγοντας ότι  είναι έτοιμος να πολεμήσει σε περίπτωση που η σερβική δημοκρατία ξεκινήσει ενέργειες  απόσχισης και ένωσης με την Σερβία. 

https://youtu.be/U8Ar14P43lE

Από την άλλη πλευρά, ο  υπουργός εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς είχε προειδοποιήσει και αυτός με την σειρά του  ότι η Σερβία είναι πανέτοιμη για έναν πόλεμο για να υπερασπιστεί τη Δημοκρατία των Σέρβων της Βοσνίας.

Οι Σερβοβόσνιοι ευθυγραμμίζονται πλήρως με τους Σέρβους, ακολουθώντας την συμφωνία που έχουν  με τον Πούτιν , προκαλώντας όμως την αντίδραση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Βοσνίας, η οποία υποστηρίζει ότι η Δημοκρατία της Σερβίας δεν έχει δικαίωμα να αντιπαρατεθεί στον στρατηγικό σχεδιασμό.

Το Κρεμλίνο παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τα τεκταινόμενα και σύμφωνα με πληροφορίες θα …δράσει άμεσα διότι για όλους τους Ρώσους,  ο «βρώμικος πόλεμος» του 1995 στην περιοχή αυτή της πρώην Γιουγκοσλαβίας επέφερε αποτελέσματα δυσανάλογα ανάλογα με την σερβική παρουσία και συμφέροντα.

 Αν το ΝΑΤΟ προσπαθήσει να επιβάλει οποιαδήποτε απόφαση στους Σέρβους της Βοσνίας …οι Ρώσοι αλεξιπτωτιστές θα αναλάβουν δράση για να επαναφέρουν την τάξη στην περιοχή.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΝΑΤΟ φέρεται να εφαρμόζει και ένα ακόμη  σχέδιο  με βάση το οποίο θα ξεκινήσει η αναδιάταξη των εσωτερικών συνόρων του κρατιδίου.

Το σχέδιο τιτλοφορείται με την βαρύγδουπη ονομασία «εσωτερική αναδιοργάνωση» της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και είναι σίγουρο πως θα προκαλέσει σύγκρουση ανάμεσα στις εθνότητες, απόσχιση των Σέρβων της «χώρας» και προσχώρηση τους στην Σερβία με ρωσική στρατιωτική βοήθεια.

https://youtu.be/xszaR7njJbk?t=4

Πρόκειται για ένα σχέδιο τύπου «Καλλικράτη» με το οποίο το ΝΑΤΟ θα προσπαθήσει αρχικά να αναδιατάξει τα σύνορα εντός της Βοσνίας σε βάρος πάντα των Σερβοβόσνιων, οι οποίοι επικαλούνται  την συνθήκη του Ντέιτον.

«Η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας θα απορρίψει όλες τις προτάσεις, ανεξάρτητα από τη συμμαχία του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ντόντικ μετά από συνάντηση με τον Αλεξάνταρ Βούλιν, τον ΥΠΑΜ  της Σερβίας.

«Στηρίζουμε την πολιτική στρατιωτικής ουδετερότητας που εφαρμόζει η Σερβία. Το κοινοβούλιο της σερβικής δημοκρατίας έχει υιοθετήσει μια δήλωση σχετικά με τη στρατιωτική ουδετερότητα και αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να αναπτύξουμε μοντέλα για την εφαρμογή αυτής της διακήρυξης , ενώ έχουμε το δικαίωμα να το πράξουμε, ανεξάρτητα από το τι δηλώνουν  όλες οι πλευρές», δήλωσε ο Ντόντικ.

Τον Οκτώβριο, η συνέλευση της Σερβοβοσνιακής δημοκρατίας ενέκρινε  ψήφισμα που δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά την ουδετερότητα της οντότητας  σε σχέση με τις στρατιωτικές συμμαχίες, κάτι που επισήμαναν οι ΗΠΑ μέσου του απεσταλμένου τους στην περιοχή.

Το ψήφισμα ανέφερε ότι η Βοσνιακή Δημοκρατία της Σερβίας δεσμεύεται να συντονίσει το μελλοντικό της καθεστώς με τη Σερβία, όπου η αντιπολίτευση στην ένταξη στο ΝΑΤΟ παραμένει ισχυρή αφού η στρατιωτική συμμαχία βομβάρδισε τη χώρα.

https://youtu.be/FjaNIqfwJsU?t=2

Η ουσία είναι ότι ο Μίλοραντ Ντόντικ ( ηγέτης των Σερβοβοσνίων)  στην Βοσνία,  είναι το επόμενο θύμα της Ουάσιγκτον.

Ο ίδιος  είναι ήδη στοχοποιημένος, όντας θύμα της «αμερικανικής συνωμοσίας», που «ανέτρεψε» με  τον ίδιο  ακριβώς  τρόπο και μεθόδους, τον Μιλόσεβιτς παλαιότερα . Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης  ( γνωρίζει πολύ καλά ότι με την τοποθέτηση του υπερ της Ρωσίας) ,  έχει πάρει ένα «δρόμο» χωρίς επιστροφή.

Εκτός των ΗΠΑ όμως τόσο το Βερολίνο όσο και οι Βρυξέλλες θέλουν να σαφέστατα να «απομειώσουν» την θεσμική ισχύ της σερβικής οντότητας  έναντι της κυβερνήσεως , πράγμα που θα επιφέρει στην συνέχεια «αλλαγή συνόρων».

Εκτιμήσεις αναλυτών αναφέρουν ότι η «ουδετερότητα» Σερβίας και σερβικής δημοκρατίας της Βοσνίας αποτελούν το λάδι στην «φωτιά» που πρόκειται να «ανάψει» στα Βαλκάνια τα οποία αποτελούν στόχο των ΗΠΑ αλλά και της Ρωσίας.

Τα σενάρια είναι πολλά και ενισχύονται από τους Τζιχαντιστές της Συρίας οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην χώρα αυτή μετά την συντριβή του ISIS . Το σενάριο «Συρία» για την Βοσνία αποτελεί το πιο πιθανό το επόμενο διάστημα, διότι βάζει «φωτιά» και στο Βερολίνο και στα σχέδια του για μια γερμανοκρατούμενη Ευρώπη.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ