Βαλκάνια

"Κλωτσοπατινάδα" πάνε ακόμα τον Ρ.Τ.Ερντογάν, Α.Τσίπρας και Βουλγαρία - Υποβόσκει πολεμική αντιπαράθεση με εμπλοκή τρίτης χώρας; Bίντεο

"Κλωτσοπατινάδα" συνεχίζουν να πάνε τον Ρ.Τ.Ερντογάν ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας αλλά και η Βουλγαρία η οποία με δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας επανήλθε στο θέμα. Ομως φαίνεται ότι επικρατεί μια ανησυχία η οποία πηγάζει από το τηλεφώνημα του Ρ.Τ.Ερντογάν στον πρόεδρο της Ρωσίας, Β.Πούτιν, όταν ήταν στην Αθήνα και η έκτακτη συνάντηση τους την Δευτέρα.

Επίσημα στην ατζέντα βρίσκονται το θέμα της Συρίας και η Ιερουσαλήμ αλλά θα είναι μόνο αυτά; Αποψη μας είναι ότι θα μελετηθεί εις βάθος η Ελλάδα και τα όσα έγιναν εδώ.

Ετσι στο Βελιγράδι όπου βρίσκεται ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας- Βουλγαρίας- Σερβίας- Ρουμανίας, επισκέφθηκε πριν από λίγη ώρα και το μνημείο του Ελευθερίου Βενιζέλου και σε μια κίνηση με έντονο συμβολισμό, εναπόθεσε λίγα λουλούδια. 

Υπενθυμίζουμε ότι η συνδιάσκεψη της Λωζάννης σηματοδότησε για το Έθνος μας μία νέα ευκαιρία να διαπραγματευθεί την τύχη του με την αποστολή μιας πολυμελούς εθνικής αντιπροσωπείας, της οποίας επικεφαλής ήταν ο Ελ. Βενιζέλος....

Λίγο νωρίτερα ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσις παρέθεσε γεύμα εργασίας στους τρεις πρωθυπουργούς της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και της Ρουμανίας Μιχάι Τουντόσε, με το οποίο ολοκληρώθηκε η δεύτερη τετραμερής σύνοδος στο Βελιγράδι.

«Η αναθεώρηση μιας διεθνούς συνθήκης δεν θεωρώ ότι θα ήταν εποικοδομητική για τα Βαλκάνια» τόνισε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε σχέση με τη Συνθήκη της Λοζάνης.

«Όσον αφορά τις δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λοζάνης, αν και απάντησε ήδη ο κ. Τσίπρας, θα ήθελα να πω ότι η αναθεώρηση μιας διεθνούς συνθήκης δεν θεωρώ ότι θα ήταν εποικοδομητική για τα Βαλκάνια» τόνισε ο κ. Μπορίσοφ, μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της τετραμερούς Συνόδου Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας, που διεξήχθη στο Βελιγράδι.

«Τι θα πρέπει να γίνει; Να συζητήσουμε ξανά την Ιστορία; Να επιστρέψουμε στο παρελθόν; Τότε θα πρέπει να εξαφανιστούμε. Δεν θα μπορέσουμε να συνυπάρξουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος ευρύτερα στη συνεργασία στα Βαλκάνια, είπε -μεταξύ άλλων- πως «θα πρέπει να επιδεικνύουμε τη σοφία μας και όχι αυτά που μας διχάζουν» και «να ξεπεράσουμε τα προβλήματα του παρελθόντος διότι έτσι θα γίνουν οι σχέσεις μας πιο δυνατές από ποτέ» με στόχο «ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους λαούς των χωρών μας».

Τι είπε νωρίτερα ο Α.Τσίπρας και το επεισόδιο Βουλγαρίας-Τουρκίας

Ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε και από το Βελιγράδι ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ο μόνος τρόπος για να ζούμε ειρηνικά στα Βαλκάνια.

«Μόνο μέσα από τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις όπως της Λωζάνης, μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά στην περιοχή των Βαλκανίων» είπε Αλέξης Τσίπρας.

«Mόνο σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να κινηθούμε σε μία προοπτική ευημερίας, ειρηνικής συνύπαρξης και συνανάπτυξης των κρατών μας»

«Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας είναι εξελίξεις δύσκολες, εξελίξεις που οδηγούν σε αποσταθεροποίηση, εντείνονται οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, ιδίως στους τομείς της ασφάλειας και της διαχείρισης προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Την ίδια στιγμή, συνολικά ο δυτικός κόσμος βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση. Υπάρχουν κάποιες δυνάμεις, κάποιες χώρες που θεωρούν ότι αυτές οι εξελίξεις επιβάλουν την εθνική περιχαράκωση, την επιστροφή σε κάθε είδους εθνικισμούς, να υψώνουμε φράκτες και τείχη, να οδηγούμαστε σε ψυχροπολεμικές λογικές» σημείωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως κάτι τέτοιο «είναι καταστροφικό για το μέλλον μας και το μέλλον της Ευρώπης».

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών Βουλγαρίας

«Η Βουλγαρία πιστεύει ότι μια συζήτηση για τις ειρηνευτικές συμφωνίες και τα υπάρχοντα σύνορα δεν είναι επωφελής για τη διεθνή κοινότητα και τη σταθερότητα στην περιοχή.

»Οποιαδήποτε αναθεώρηση των διεθνών συνθηκών μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν αμοιβαίας συμφωνίας μεταξύ των χωρών, βάσει του διεθνούς δικαίου», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας απορρίπτοντας απειλές, εκβιασμούς και "στρατιωτικές λύσεις", καλώντας Αθήνα και Άγκυρα «να συνεχίσουν στον δρόμο του διαλόγου».

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι συζήτησε το ζήτημα με τον πρεσβευτή της Τουρκίας στη Σόφια.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας, κάλεσε για διευκρινίσεις τον Τούρκο πρέσβη στη Σόφια, Χασάν Ουλούσοφ, μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας στην Αθήνα, που αναφέρθηκε σε αλλαγές των συνόρων.

«Ελπίζουμε ότι οι γείτονές μας θα συνεχίσουν την πορεία του διαλόγου, με βάση τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, προς το συμφέρον της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή. Αυτό συζητήθηκε σήμερα στη συνάντηση με τον πρέσβη της Δημοκρατίας της Τουρκίας στο υπουργείο Εξωτερικών», σημειώνει η ανακοίνωση.

Έκτακτη τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Πούτιν

Οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν στις 7/12 (όταν ήταν Αθήνα) σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι η απόφαση των ΗΠΑ για την Ιερουσαλήμ θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στην τουρκική προεδρία.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι η πρόσφατη ενέργεια της αμερικανικής κυβέρνησης θα επηρεάσει αρνητικά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι συμμερίζεται αυτήν την άποψη», σημείωσαν οι πηγές αυτές.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ria, τόσο ο Πούτιν όσο και ο Ερντογάν εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για τη στάση που τηρούν οι ΗΠΑ στο θέμα της Ιερουσαλήμ.

Το πρακτορείο Ifax, επικαλούμενο το Κρεμλίνο, μετέδωσε ότι οι δύο ηγέτες σημείωσαν πως δεν μπορεί να επιτραπεί να κλιμακωθεί η ένταση στη Μέση Ανατολή. Πρόσθεσαν ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων, συμπεριλαμβανομένου και του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ.

Συνάντηση Ερντογάν με Πούτιν τη Δευτέρα στην Άγκυρα

Μια πολύ σημαντική συνάντηση θα έχει τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, Άγκυρα, προκειμένου να συναντηθεί με τον Ερντογάν.

Η εξέλιξη αυτή αν μη τι άλλο δείχνει πως ο τούρκος πρόεδρος λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερη στήριξη από τον ρώσο πρόεδρο τη στιγμή που οι σχέσεις με ΕΕ και ειδικότερα τις ΗΠΑ μπορούν να χαρακτηριστούν έως και τεταμένες.

https://www.youtube.com/watch?v=uU57ZdMQhhY

https://www.youtube.com/watch?v=gf_2tW2a8UQ&t=54s

https://www.youtube.com/watch?v=IBEF2xnzMCY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...