Κόσμος

Ινστιτούτο Rand Corporation : Έρχεται πόλεμος Τουρκίας εναντίον ΗΠΑ σε Συρία και Ιράκ

Όταν αμερικανικά γεωπολιτικά και αμυντικά ινστιτούτα ...μιλούν "φόρα παρτίδα"  για πιθανό πόλεμο Τουρκίας και ΗΠΑ ...τότε οι "ώρες" του Σουλτάνου Ερντογάν είναι μετρημένες, μαζί με αυτές της χώρας του.   

Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο η θυγατρική της αμερικανικής υπηρεσίας  πληροφοριών (CIA),  το ινστιτούτο  Rand Corporation, ανακοίνωσε σε έκθεση του ότι μπορεί να υπάρξει άμεσος πόλεμος ανάμεσα στην Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, η έκθεση αποτελεί ένα είδος προειδοποίησης στην αμερικανική πολιτική ηγεσία.

Η κουρδική οργάνωση του ΡΚΚ και η εμπλοκή της στην  Συρία,  μαζί με την  οργάνωση των Σύρων Κούρδων του  YPG που  επεκτείνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους, υπό την καθοδήγηση των  ΗΠΑ οδήγησε σε πανικό και εισβολή τουρκικών δυνάμεων στην Συρία.

Συρία και Ιράκ αποτελούν τις κύριες αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν,  σύμφωνα με την αμερικανική δεξαμενή σκέψης,  σε πολεμική σύγκρουση Αμερικανών και Τούρκων.

Το ινστιτούτο Rand Corporation, τονίζει ότι οι δύο χώρες εφόσον επεκτείνουν συνεχώς  τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις περιοχές αυτές, υπάρχει η απειλή της άμεσης ένοπλης σύγκρουσης τουρκικών και αμερικανικών στρατευμάτων , υπογραμμίζει με μαύρα γράμματα η  έκθεση.

Η μελέτη με τίτλο «Στρατηγικά ενδιαφέροντα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και συνέπειες για τον αμερικανικό στρατό», αναφέρει ότι οι τεράστιες διαφορές στα συμφέροντα μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις δύο χώρες σε ευθεία πολεμική σύγκρουση.

Η έκθεση για την πιθανότητα ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας τονίζει ότι αυτή  « είναι σχετικά πιθανή , και όχι εντελώς αδύνατη», κάτι  που «πάγωσε» στην κυριολεξία το τουρκικό γενικό επιτελείο διότι άσχετα τι πιστεύει ο Ερντογάν …τα πράγματα από εδώ και στο εξής είναι πολύ δύσκολα για την Τουρκία   .

Η ίδια προειδοποίησε επίσης τον αμερικανικό στρατό ότι η πιο ισχυρή ένοπλη δύναμη της περιοχής δεν είναι η ίδια όπως συνέβαινε πριν.

«Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Συρία και το Ιράκ, οι οποίες πολεμούν κατά του Deas θα  κληθούν  να στηρίξουν τους Κούρδους χωρίς να έχουν την απαιτούμενη αναγκαία αριθμητική δύναμη στην περιοχή , ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν έναν πιο ισχυρό στρατό ( Τουρκία-Ιράν)", αναφέρει η έκθεση.

Το ινστιτούτο εκτιμώντας ότι αν και μια πιθανή ισραηλινή επίθεση στο Ιράν είναι ενάντια στα συμφέροντα και τις πολιτικές των ΗΠΑ, υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να βοηθήσουν  το Ισραήλ σε περίπτωση που αυτό απαιτηθεί από τις "συνθήκες".

«Υπάρχει πιθανότητα οι ΗΠΑ να καταλήξουν ευθέως σε αυτή τη σύγκρουση, αλλά θα μπορούσαν να προσελκυστούν σε πιθανά  αντίποινα για να διασώσουν τους συμμάχους τους που προσπαθούν να υλοποιήσουν μεγαλεπήβολα σχέδια», καταλήγει το ινστιτούτο.

Με λίγα λόγια η Τουρκία εισέρχεται στον αποκαλούμενο «άξονα του κακού» για την Ουάσιγκτον μιας και κινείται  όλο και βαθιά στην συμμαχία με την Ρωσία και το Ιράν , και κυρίως διότι κινείται «ανεξάρτητα» στην Συρία μη λαμβάνοντας υπόψιν τα αμερικανικά συμφέροντα .

Η ώρα που θα καταστραφούν οι νέο-οθωμανοί κοντοζυγώνει και αυτό φαίνεται πλέον δια «γυμνού οφθαλμού».

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ