Κύπρος

Τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν «ζώσει» το κυπριακό γεωτρύπανο Saipem 12000 - Π.Καμμένος στην κάμερα: "Ναι απελευθέρωσα τους κανόνες εμπλοκής"

ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΕ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ Η ΑΓΚΥΡΑ

Στολίσκος τουρκικών πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων ευρίσκονται σε στάση αναμονής σε κοντινή απόσταση για τις δυνατότητες τους, από το πλωτό κυπριακό γεωτρύπανο  Saipem 12000  χωρίς καμία εμπλοκή προς το παρόν αλλά  σίγουρα κάτι «μαγειρεύουν» οι νεοοθωμανοί.

Πρόκειται για τις φρεγάτες-Κορβέτες, TCG Gediz, TCG Barbaros , TCG Kalkan, TCG Mizrak, TCG Bora και TCG Meltem, το πλοίο ανεφοδιασμού  TCG Akar, καθώς και τέσσερις υποβρύχιες ομάδες με 2-4 υποβρύχια τα οποία γυροφέρνουν εναλλάξ  σε νότιο Αιγαίο και κυπριακά ύδατα .

Σύμφωνα με τον κυπριακό τύπο τα τουρκικά πολεμικά σκάφη επιφανείας έδειχναν την ισχυρά προκλητική παρουσία τους σε αρκετή  απόσταση από το σημείο όπου έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία σταθεροποίησης το γεωτρύπανο Saipem 12000 για τις ανάγκες της γεώτρησης στον στόχο Καλυψώ, χωρίς ωστόσο να προκαλούν την παραμικρή ενόχληση στο προσωπικό του πλοίου.

Κυπριακές πηγές τονίσουν ότι  η στάση της Τουρκίας ενόψει της 5ης ερευνητικής γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ διακρίνεται από μεγαλύτερη ένταση και περιλαμβάνει συχνότερη δέσμευση μεγαλύτερων χώρων.

Αυτό «μεταφράζεται» σε μεγάλη πιθανότητα πρόκλησης οτιδήποτε , μιας και ο σκοπό της Άγκυρας είναι να ακυρωθούν τα πάντα.

Εφόσον όμως το τουρκικό πολεμικό ναυτικό φέρεται να «πήρε την πρωτοβουλία» των κινήσεων οι Τούρκοι πιθανόν να ετοιμάζουν και ταυτόχρονο προκατασκευασμένο «επεισόδιο» και στο ελληνικό Αρχιπέλαγος (εκτός από την Κύπρο) με σκοπό να δημιουργήσουν διεθνή ντόρο,  και να διακόψουν τις όποιες προσπάθειες ανακήρυξης ελληνικής  ΑΟΖ , κάτι που σαφώς τους «καίει» περισσότερο από οτιδήποτε άλλο μιας και τότε …χάνουν τα πάντα.

«Να ξέρουν ότι όσο φωνάζουν, μπορεί να κάνουν τη δυσφήμισή τους στο εξωτερικό, αλλά κινήσεις, οποιεσδήποτε, οι οποίες απειλούν εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας θα απαντηθούν με τους απελευθερωμένους κανόνες εμπλοκής από τις Ένοπλες μας Δυνάμεις» είπε ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος μπροστά στην κάμερα (πρώτο βίντεο).

Το σίγουρο είναι ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουμε μάρτυρες σοβαρότατων τουρκικών προκλήσεων σε όλη την νοητή γραμμή από τα στενά των Δαρδανελίων μέχρι νοτίως της Κύπρου από τον Ερντογάν που ετοιμάζει δυναμική «απάντηση» στην τουρκική αντιπολίτευση και κυρίως στους Αμερικανούς που θέλουν να βγάλουν τους υδρογονάνθρακες στην περιοχή .

Θέλει «μερίδιο» ο Σουλτάνος και ας μην του ανήκει τίποτα…αλλά όπως λέει και το αρχαίο ρητό "ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος".

Οι τουρκικές αρχές μάλιστα δεν αποκλείουν κάθοδο του τουρκικού πλωτού γωτρύπανου Deepsea Metro II στην κυπριακή ΑΟΖ , σε μια πρωτοφανή κίνηση πρόκλησης της Λευκωσίας αλλά και του ελληνισμού στο σύνολο του …αμφισβητώντας τους πάντες και τα πάντα.

Το πρωί της Πέμπτης το πλωτό γεωτρύπανο βρισκόταν δυτικά των Κυθήρων, με ρότα την Κωνσταντινούπολη όπου αναμένεται να καταπλεύσει στις 31 Δεκεμβρίου.

Αυτό που είναι σαφές και έχει ενεργοποιήσει το ελληνικό γενικό επιτελείο Άγιες ημέρες είναι το τουρκικό σχέδιο που ξεδιπλώνεται στο Αιγαίο με τον αιφνιδιαστικό  πλου της τουρκικής Κορβέτας  στο κεντρικό Αιγαίο και την μετακίνηση του πλωτού γεωτρύπανου «Deep Sea Metro II».

Η Τουρκία θα  χρησιμοποιήσει το νορβηγικό γεωτρύπανο για έρευνες στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη από τις αρχές του 2018, θέλοντας να δείξει ότι δεν αναγνωρίζει τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Σημειώνεται ότι τα Χριστούγεννα η Τουρκία εξέδωσε navtex με τις οποίες δέσμευσε τρεις μεγάλες περιοχές στο Αιγαίο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κρατήσει και αυτή τη φορά χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας δηλώσεις ή απαντήσεις σε ενδεχόμενες τουρκικές αναφορές για τη γεώτρηση.

Τονίζεται ότι  ο Τούρκος αρθρογράφος και συγγραφέας Metin Gurcan, σε άρθρο  αραβικό δίκτυο  Al-Monitor’s , προειδοποιεί για ραγδαία  επιδείνωση των σχέσεων  της Τουρκίας έναντι του  μπλοκ Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ-Αιγύπτου.

«Αιτία αποτελούν οι θαλάσσιες οριοθετήσεις σχετικά με το φυσικό αέριο και τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα αποθέματα υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο», σημειώνει, ο ίδιος .

Eίναι σίγουρα λοιπόν και πιο πιθανό οι  Τούρκοι να σκοπεύουν σε μια «ευρεία» πολεμική κρίση τόσο με την  Ελλάδα όσο και με την Κύπρο προσπαθώντας  να θέσουν όλα τα θέματα όλα «μαζί»,  με στόχο να καθηλώσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την ελληνική πλευρά ,  να αλλάξουν την συνθήκη της Λωζάνης πους τους «καίει»,  αλλά και γενικότερα το  status quo όπως έκαναν σε βόρεια  Συρία και Ιράκ.

Οι προηγούμενες αποδώσεις της τουρκικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής…πιστοποιούν άλλωστε με σαφήνεια και τις μελλοντικές...το επόμενο διάστημα...αλλά οι προαιώνιοι φρουροί του Αιγαίου τους αναμένουν όσο και αν έχουν προοδεύσει τεχνολογικά( οι νεο-οθωμανοί) , διότι ο άνθρωπος παίζει πάντα το πιο σημαντικό ρόλο σε τέτοιες αναμετρήσεις.

https://www.youtube.com/watch?v=QYN1Dnopa2c

https://www.youtube.com/watch?v=l1Awqx6QGEg

https://www.youtube.com/watch?v=GwKZ0Qvo5oU

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ