Πατριαρχεία

SOS από τον Θεόφιλο: Το Ισραήλ απειλεί το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων!

Το κράτος του Ισραήλ και οι φανατικοί σιωνιστές έποικοι απειλούν την ακεραιότητα και την ακίνητη περιουσία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Για το θέμα ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος συνάντησε στο Βατικανό τον Πάπα, στις 23 Οκτωβρίου 2017. Στην προσφώνησή του προς τον ηγέτη των Ρωμαιοκαθολικών ο κ.κ. Θεόφιλος ανέφερε ότι το σοβαρό πρόβλημα προέκυψε όταν σαράντα μέλη του ισραηλινού Κοινοβουλίου κατέθεσαν πρόταση νόμου, η οποία αν ψηφιστεί και γίνει νόμος του κράτους του Ισραήλ «θα αφαιρέσει από τας Εκκλησίας το δικαίωμα να διαχειρίζονται ελευθέρως τας γαίας αυτών», και με την πρόσφατη απόφαση του ισραηλινού περιφερειακού δικαστηρίου των Ιεροσολύμων, η οποία έδωσε κύρος στις παράνομες συμφωνίες για τις καίριας θέσης ιδιοκτησίες του Πατριαρχείου στην Πύλη του Δαυίδ (Πύλη της Γιάφας). Ο κ.κ. Θεόφιλος τόνισε στον Πάπα ότι το Πατριαρχείο θα εφεσιβάλει την απόφαση του δικαστηρίου και ζήτησε τη συμπαράστασή του στην επίλυση των ζητημάτων που προέκυψαν και στη διατήρηση του status quo στην Παλιά Πόλη των Ιεροσολύμων.

Απαιτήσεις

Στην αντιφώνησή του ο Πάπας εξέφρασε την άποψη ότι το status quo της Ιερουσαλήμ πρέπει να προστατευθεί και να διατηρηθεί, αλλά ενώ ο κ.κ. Θεόφιλος πήγε, ως ικέτης, να του ζητήσει συμπαράσταση σε συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο, ο Πάπας τα παρέβλεψε και δεν είπε ούτε λέξη γι’ αυτά. Αντίθετα, βρήκε την ευκαιρία να του ζητήσει να αποδεχθεί συνδιοίκηση και συνυπευθυνότητα στα Πανάγια Προσκυνήματα με το Αρμενικό Πατριαρχείο και τους Φραγκισκανούς κουστωδούς και να συντελέσει στην προώθηση της «πλήρους ενότητας των χριστιανών», φυσικά υπό την εξουσία του ιδίου.

Ο κ.κ. Θεόφιλος ουδέν θετικό απεκόμισε από τη συνάντησή του με τον Πάπα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πατριαρχείο. Προβλήματα που άρχισαν επί του προκατόχου του, Πατριάρχου Ειρηναίου, και επέφεραν την εκθρόνισή του. Ο Πάπας αντιμετώπισε τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων όπως το Βατικανό αντιμετωπίζει τους ορθοδόξους εδώ και χίλια χρόνια. Οποτε βρίσκονται σε ανάγκη και του ζητούν βοήθεια, αυτός εκμεταλλεύεται τη δύσκολη κατάστασή τους και επιχειρεί να τους υποτάξει. Η αρνητική στάση του Πάπα έναντι των προβλημάτων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων έχει να κάνει και με την προσοχή που δίνει στο να βελτιώσει το Βατικανό τις σχέσεις του με το Ισραήλ.

Με Βαρθολομαίο

Πριν από την επίσκεψη στον Πάπα ο Πατριάρχης κ.κ. Θεόφιλος επισκέφθηκε το Φανάρι και είχε «μακρά συνάντηση» με τον Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο για τα ανακύψαντα ζητήματα. Επί του περιεχομένου της συνάντησης δεν υπήρξε ανακοινωθέν. Το Φανάρι προφανώς δεν θέλει να εμπλακεί στο ζήτημα, πρώτον για να μη συγκρουσθεί με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Ερντογάν έναντι του Ισραήλ και, δεύτερον, γιατί δεν θέλει να προκαλέσει σε βάρος του δυσαρέσκεια στο παγκόσμιο εβραϊκό λόμπι.

Ο κ.κ. Θεόφιλος όταν εξελέγη έδειξε ότι έχει στενές επαφές με ανώτατα στελέχη των ΗΠΑ και ότι αυτά θα μπορούσαν να συμπαρασταθούν στο Πατριαρχείο σε μια δύσκολη στιγμή του. Τώρα που είναι μια τέτοια, δύσκολη, στιγμή, οι ΗΠΑ έχουν σοβαρότερα ζητήματα στην περιοχή να επιλύσουν. Εξάλλου δεν προσέγγισε για βοήθεια τη Ρωσική Εκκλησία γιατί πιθανόν βλέπει μεγαλύτερο κίνδυνο για το Πατριαρχείο από την αδελφή Εκκλησία, παρά από το Βατικανό…

Ο κ.κ. Θεόφιλος και η Αγιοταφιτική Αδελφότητα οφείλουν να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους ως προς την παρουσία του Πατριαρχείου στους Αγίους Τόπους μόνο με τη συμπαράσταση της κυβέρνησης της Ελλάδος, εφόσον αυτή αντιλαμβάνεται τη σπουδαιότητα της ύπαρξης και της ακεραιότητάς του και θελήσει να παρέμβει στην ισραηλινή κυβέρνηση.

.eleftherostypos.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...