Εκκλησία της Ελλάδος

«Ευρήκαμε τον Μεσσίαν. Το μήνυμα του Αποστόλου Ανδρέου στον σύγχρονο κόσμο»

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΕΥΡΗΚΑΜΕ ΤΟΝ ΜΕΣΣΙΑΝ. ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΟ».

ΠΑΤΡΑ. 17-18.11.2017

Ολοκληρώθηκε σήμερα 18 Νοεμβρίου 2017 στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών το διήμερο Διεθνές Διορθόδοξο Συνέδριο με θέμα: «Ευρήκαμε τον Μεσσίαν. Το μήνυμα του Αποστόλου Ανδρέου στον σύγχρονο κόσμο».

Το Συνέδριο συνδιοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών και το Ίδρυμα «Άγιος Απόστολος Ανδρέας» της Μόσχας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Βλαντιμήρ Γιακούνιν, κατά την Εναρκτήρια Συνεδρία απηύθηναν χαιρετισμούς, εκθέτοντας τους στόχους του παρόντος Συνεδρίου και τις μελλοντικές προοπτικές συνεργασίας και ποιμαντικής προσφοράς.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σεβασμιώτατος, στα θύματα της καταστροφικής θεομηνίας, που έπληξε τις προηγούμενες ημέρες την Δυτική Αττική και ευχήθηκε όπως Κύριος ο Θεός αναπαύη αυτούς εν τη αγήρω αυτού μακαριότητι και στους οικογενείς τους να δίδη την εξ’ ύψους παραμυθία, ενώ εξέφρασε την συμπάθειά του, τόσο προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνο, όσο και  προς  τους πληγέντες, αλλά και την ολοπρόθυμη διάθεση της τοπικής Εκκλησίας για παροχή υλικής τε και άλλης βοηθείας.

Χαιρετισμοὺς ἐπίσης ἀπηύθυναν οι Eκπρόσωποι των κατά τόπους  Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών και Εκπρόσωποι Αρχών και Φορέων από Ρωσία, Ελλάδα και άλλες χώρες.

Υπήρξε μεγάλος αριθμός εισηγητών προερχομένων από τον εκκλησιαστικό, ακαδημαϊκό και ευρύτερο πνευματικό και κοινωνικό χώρο, από την Ελλάδα, την Ρωσία, την Σερβία, την Γεωργία, την Ουκρανία, την Βουλγαρία, την Κύπρο, τις ΗΠΑ και την Ιταλία.

Αφού πραγματοποιήθηκαν οι Εισηγήσεις, το Συνέδριο κατέληξε στα παρακάτω συμπεράσματα:

Ετόνισε την σωτηριολογική αποκλειστικότητα στο Πρόσωπο του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και την πραγματικότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας ως ταμιούχο της Αληθείας της θείας Χάριτος, ενώ ανεδείχθη η πανορθόδοξη τιμή στο πρόσωπο του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου και η σημασία της  στο σύγχρονο κόσμο της πολυπολιτισμικότητος και των ποικίλων κοινωνικών προβλημάτων.

Η πνευματική και η δογματική ενότητα του Ορθοδόξου κόσμου μπορεί να συμβάλη δημιουργικά στην οικοδόμηση των πνευματικών και κοινωνικών αρετών, της αλληλεγγύης, της θρησκευτικής ελευθερίας, της φιλανθρωπίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης στην σύγχρονη Ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινωνία.

Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου περιελάμβαναν την προσφορά του χριστιανικού κόσμου έναντι των συγχρόνων προκλήσεων, την αξία της ορθοδόξου παιδείας για την νεολαία, τους θεσμούς του Γάμου και της οικογένειας στο πλαίσιο των παγκόσμιων μετασχηματισμών, τις διώξεις των Χριστιανών στην σύγχρονη εποχή και την πολιτισμική ευθύνη του Ορθοδόξου κόσμου, θέματα Εκκλησιολογίας και Θεολογίας, το ζήτημα των σχέσεων Εκκλησίας-Πολιτείας και τους κινδύνους της Παγκοσμιοποίησης για την εθνική και πολιτισμική ταυτότητα και ιδιοπροσωπεία των Λαών.

Μέσα από τις εισηγήσεις του Συνεδρίου τονίσθηκε ότι, σήμερα γκρεμίζονται τα είδωλα της ανθρώπινης αλαζονείας, τα θρησκευτικά υποκατάστατα του υλισμού, του αθέου ουμανισμού και της γνώσης χωρίς πίστη, που οδηγούν στο μεταμοντέρνο κόσμο της κρίσης, του σχετικισμού και του αμοραλισμού.

Στο Συνέδριο υπογραμμίστηκε επίσης η αξία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου και Προνοίας, στοιχεία του συγχρόνου πολιτισμού, στα οποία κατά κόρον συνέβαλε ο Χριστιανισμός, με τις ευαγγελικές και αγιοπνευματικές αναφορές του.

Επίσης τονίσθηκε, ότι η ελευθερία είναι δώρο του Θεού στους ανθρώπους, που πρέπει όμως να εκλαμβάνεται όχι μόνο ως δικαίωμα, αλλά και ως καθήκον, θυσία και προσφορά κατά το πρότυπο του Θεανθρώπου Χριστού.

Ο ορθολογισμός, ο ατομικισμός, η εκκοσμίκευση, ο νομικισμός, η θεοκρατία και ο αμοραλιστικός τεχνοκρατικός εκσυχρονισμός, αποτελούν αρνητικές εξελίξεις της κοινωνίας μας, στις οποίες η βιωματική ορθόδοξη πνευματικότητα ασκεί τον θεραπευτικό της ρόλο, ως κοινότητα ανθρωπίνων προσώπων.

Οι Σύνεδροι καλούν όλες τις κοινωνικές δυνάμεις στον Ορθόδοξο κόσμο, να ενώσουν τις προσπάθειές τους  για την εδραίωση και την προστασία των εγγενών αξιών του: της αλληλεγγύης, της φιλανθρωπίας, της αγάπης για την γήινη πατρίδα τους, της ανοχής, του σεβασμού προς τους ηλικιωμένους, της φροντίδος για τα παιδιά, του διαφωτισμού της νεολαίας, της πνευματικής και της πολιτιστικής ανάπτυξης του ανθρώπου, καθώς και της προστασίας των Χριστιανών που βιώνουν διωγμούς κατά τη σύγχρονη εποχή.

Αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη σημασία της οικογενείας για την ίδια την ανθρώπινη φύση, την αναπαραγωγή των γενεών, τη διατήρηση και την ανάπτυξη των πολιτισμικών και πολιτιστικών αρχών, οι Σύνεδροι πρότειναν το επόμενο Συνέδριο να είναι αφιερωμένο στο θέμα της οικογενείας. Οι εργασίες του θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν ζητήματα πνευματικής διαμόρφωσης και ποιμαντικής φροντίδος για τον οικογενειακό βίο, της επιστημονικής ανάλυσης των συνθηκών της ύπαρξης της οικογένειας στον σύγχρονο κόσμο, δραστηριότητες – έργα με οικογενειακού προσανατολισμού κοινωνικές πρωτοβουλίες.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τον συνδιοργανωτή του Συνεδρίου, το «’Ιδρυμα του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου» της Μόσχας, τους Εκπροσώπους των Ορθοδόξων Εκκλησιών, τους Ομιλητές και κάθε παράγοντα που συνέβαλε στην ευόδωση των εργασιών του Συνεδρίου. Ευχήθηκε όπως το μήνυμα του Αποστόλου Ανδρέου «ευρήκαμε τον Μεσσίαν» επικρατήση σε ολόκληρο τον κόσμο και οδηγήση αυτόν στην ειρήνη, την ενότητα και την καταλλαγή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ