Κόσμος

Αρχισαν τα όργανα! «Μαύρη Τρίτη» στην Τουρκία: Στα τάρταρα η τουρκική λίρα - Ο Ερντογάν παίρνει δάνειο από την Ισλαμική Τράπεζα Ανάπτυξης

Θολό και άκρως επικίνδυνο φαίνεται να είναι το σκηνικό που λαμβάνει χώρα στην τουρκική οικονομία η οποία μπήκε στο στόχαστρο των «Λύκων της Wall Street ενώ ο Τουρκο-ιρανός επιχειρηματίας «κελαηδάει» τα πάντα για τον Ερντογάν στο FBI.

Την ίδια στιγμή ενώ το δολάριο καταγράφει αύξηση ρεκόρ και η  τουρκική οικονομία φαίνεται να μετρά τις μεγάλες πληγές της.

Το πρωί της Τρίτης, η ισοτιμία του αμερικανικού δολαρίου έναντι της τουρκικής λίρας σκαρφάλωσε στις 3,97 λίρες. Την ίδια ώρα, το ευρώ έφτασε στις 4,67 λίρες.

Παράλληλα, σε επίπεδα ρεκόρ βρέθηκαν και τα επιτόκια, καταγράφοντας αύξηση 13 μονάδων. Από τις εξελίξεις επηρεάστηκε και η τιμή της χρυσής λίρας.

Πλέον ένα γραμμάριο της αντιστοιχεί σε 163 λίρες Τουρκίας και η ισοτιμία της αγγλικής λίρας έφτασε στις 5,2376 τουρκικές .

H Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας υποχρεώθηκε να παρέμβει για μια ακόμη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα στην τουρκική αγορά, με αποτέλεσμα ένα αμερικανικό δολάριο να αντιστοιχεί σε 3,95 λίρες Τουρκίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, αυτήν την ώρα η τουρκική λίρα είναι το νόμισμα μιας αναπτυσσόμενης χώρας, το οποίο χάνει την αξία του με τους πιο γρήγορους ρυθμούς.

Τούρκοι οικονομολόγοι σχετίζουν την «Μαύρη Τρίτη» στην τουρκική αγορά με τις εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο της Τουρκίας.

Ο Γενικός Διευθυντής της Εταιρίας Τanto Capital Partners, Οζάν Όζκουραλ σημείωσε ότι η κρίση στην τουρκική οικονομία κορυφώνεται παράλληλα με την έναρξη της εκδίκασης υπόθεσης διαφθοράς στα αμερικανικά δικαστήρια, στην οποία εμπλέκονται κύκλοι της τουρκικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον κ. Όζκουραλ, τα μέτρα προστασίας της Κεντρικής Τράπεζας ενδέχεται να μην αποδώσουν, καθώς η τουρκική οικονομία γίνεται όλο και πιο ευάλωτη στις επιπτώσεις των μεγάλων αναταραχών στα πεδία της πολιτικής και της διπλωματίας.

Για αυτό και οι Τούρκοι στράφηκαν στους «αδελφούς μουσουλμάνους».

Η Τουρκία υπέγραψε σήμερα Τετάρτη δύο συμβάσεις δανείου αξίας περίπου 570 εκατομμυρίων δολαρίων με την Ισλαμική Τράπεζα Ανάπτυξης (IDB).

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μέχμετ Σίμσεκ, και ο πρόεδρος του IDB, Μπαντάρ Χατζιάρ, υπέγραψαν τις συμφωνίες κατά την 33η υπουργική σύνοδο της Μόνιμης Επιτροπής Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας (COMCEC), υπό την αιγίδα του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Οικονομικών, η ισλαμική τράπεζα  θα παράσχει στη τουρκική Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Σιδηροδρόμων (TCDD) δάνειο ύψους 312 εκατομμυρίων ευρώ (367 εκατομμύρια δολάρια) για τη χρηματοδότηση του «Έργου 10 Συγκροτημάτων Αμαξοστοιχίας Υψηλής Ταχύτητας». Η διάρκεια του δανείου είναι 20 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης μιας πενταετούς περιόδου χάριτος.

Στην ίδια τελετή υπογράφηκε άλλη σύμβαση δανείου αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ της αναπτυξιακής τράπεζας της Τουρκίας και της IDB υπό την εγγύηση του τουρκικού δημοσίου με τους ίδιους όρους.

Ο Υφυπουργός Οικονομικών της Τουρκίας δήλωσε ότι το δεύτερο δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση του προγράμματος "Υποδομή Καθαρής Ενέργειας ".

Η ισλαμική τράπεζα (COMCEC) που εδρεύει στην Άγκυρα, ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της 3ης Ισλαμικής Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε το 1981 και τέθηκε σε λειτουργία το 1984.

Αποτελεί την ανώτατη οικονομική πλατφόρμα για τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) , τον δεύτερο μεγαλύτερο διακυβερνητικό οργανισμό μετά τον ΟΗΕ. Η ισλαμική τράπεζα   αποσκοπεί στη βελτίωση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μελών.

Η τράπεζα έχει σήμερα 57 μέλη με κύρια έδρα τη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Χρήμα υπάρχει μπόλικο αλλά είναι ισλαμικό , αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

Έτσι, ο Τούρκος πρόεδρος καταδεικνύει σε Ευρώπη-ΗΠΑ ότι έχει και αλλού «πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια»…( παραμονεύουν Κίνα –Ρωσία) και δεν φοβάται τίποτα για αυτό και θα «τεντώσει και άλλο το σκοινί» με την Ουάσιγκτον.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...