Πολεμική αεροπορία

Τρέχουν για ενίσχυση της ΠΑ: Κλείνει η συμφωνία για τα Mirage 2000 και η παραγγελία 12 εκπαιδευτικών αεροσκαφών

Ελάχιστες εβδοµάδες µετά την πανηγυρική ανακοίνωση, διά στόµατος του ίδιου του Ντόναλντ Τραµπ από τον Λευκό Οίκο, της συµφωνίας για την αναβάθµιση των F-16 που διατηρεί στον στόλο της η Ελληνική Πολεµική Αεροπορία, έρχεται από την Αθήνα πλέον ένα «ισοδύναµο τετελεσµένο» προς όφελος της γαλλικής, αλλά και της ευρωπαϊκής πολεµικής βιοµηχανίας:

Η σύµβαση εν συνεχεία υποστηρίξεως των γαλλικής κατασκευής µαχητικών Mirage 2000 και η παραγγελία 12 εκπαιδευτικών αεροσκαφών από τη Γερµανία ή άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση Τσίπρα λύνει το ζήτηµα του κλίµατος δυσαρέσκειας που εκδηλώθηκε στο Παρίσι για τα όσα προέκυψαν στην Ουάσινγκτον, παρά το γεγονός ότι αυτό διαψεύσθηκε µε κατηγορηµατικό τρόπο από το Μαξίµου.

Ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστου Χριστοδούλου, το είχε άλλωστε προαναγγείλει λέγοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την αντικατάσταση του εκπαιδευτικού αεροσκάφους T-41D, ενώ η πολεμική Αεροπορία προσανατολίζεται να εκμεταλλευθεί τα 45 T-6 που βρίσκονται στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος και αποτελούν το επόμενο στάδιο εκπαίδευσης των νέων πιλότων, προς αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού της, μέσα από την πώληση ωρών πτήσεως σε ξένους πιλότους.

Όπως είχαν αποκαλύψει πηγές του ΓΕΑ, τρέχουν και οι διαπραγματεύσεις με τις τρεις εμπλεκόμενες γαλλικές εταιρείες για την υποστήριξη (Follow on Support) των διαφόρων εκδόσεων του στόλου των 37 Mirage-2000.

Πως χάθηκε η αναβάθμιση των 19 MirageEGM/BGM σε επίπεδο «-5» - Ακόμη μια "πονεμένη" ιστορία για την ΠΑ.

Οι Γάλλοι αρνήθηκαν τότε να εκσυγχρονίσουν τα Mirage 2000EGM/BGM, με την δικαιολογία ότι "Έχουν κλείσει οι γραμμές παραγωγής των ανταλλακτικών" ενώ την ίδια στιγμή δεχόντουσαν να το κάνουν στο πρόγραμμα των ινδικών αντίστοιχων) αεροσκαφών για να μας πιέσουν να πάρουμε τότε το Rafale.

Όταν η Dassault συνειδητοποίησε τότε ότι το Rafale F.3 «τελείωσε» για την Ελλάδα, γεννήθηκε η ιδέα της μεταβίβασης των Mirage 2000-9 από τα ΗΑΕ στην Ελλάδα.

Τα ΗΑΕ έχουν σε υπηρεσία 62 Mirage-2000-9 και εκσυγχρονισμένα Mirage-2000 EAD/RAD/DAD.

Τα Mirage 2000-9 των ΗΑΕ παραγγέλθηκαν το 1998 και οι παραδόσεις τους ξεκίνησαν την Άνοιξη του 2003 με το τελευταίο αεροσκάφος να παραδίνεται το 2007.

Συνολικά 32 νέα μαχητικά Mirage-2000-9 (20 μονοθέσια Mirage-2000-9 και 12 διθέσια Mirage-2000-9D) παραδόθηκαν στην Αεροπορία της χώρας, ενώ στα πλαίσια της ίδιας συμφωνία εκσυγχρονίστηκαν στο ίδιο επίπεδο με τα καινούργια αεροσκάφη 30 ακόμα παλαιά Mirage-2000 EAD/RAD/DAD τα οποία είχαν παραληφθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Τα Mirage-2000-9 των ΗΑΕ διαθέτουν αρκετά ίδια συστήματα με το Mirage 2000-5 MkII που το 2008 παρέλαβε η ΠΑ. Ο εξοπλισμός των νέων αεροσκαφών περιλαμβάνει το ραντάρ RDY-2 (με πρόσθετες διαμορφώσεις σε αποστολές αέρος-εδάφους που αποτελούν τον βασικό ρόλο των Mirage 2000-9 στην Αεροπορία των ΗΑΕ), INS TOTEM-3000 της Thales, Modular Data Processing Unit (MDPU) που χρησιμοποιείται στα μαχητικά Rafale, το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου IMEWS των εταιρειών Thales/Electtronika/MBDA το οποίο διαθέτει RWR, IRWR, παρεμβολείς Low band-High band, ενώ θεωρείται πιο αυτοματοποιημένο σε σχέση με το ICMS Mk3 και ανώτερο σε αρκετές παραμέτρους από το σύστημα EW Spectra.

Το σύστημα επικοινωνιών του Mirage 2000-9 είναι το Thomrad V/UHF, ενώ το αεροσκάφος διατηρεί το γνωστό κινητήρα SNECMA M53-P2 (FADEC).

Το κόκπιτ του Mirage 2000-9 όπως και αυτό του Mirage-2000-5 MkII διαθέτει μία οθόνη TMM-140, μία οθόνη MFD 55, δύο οθόνες MFD 54, ενώ το HUD που έχει επιλεγεί για το αεροσκάφος είναι το VEM 130F. Σε γενικές γραμμές τα δύο αεροσκάφη μοιάζουν σε πολλά, αλλά έχουν και αρκετές διαφορές, όπως οι διαμορφώσεις του ραντάρ, το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου κλπ.

Τα αραβικά Mirage 2000 έχουν τη δυνατότητα να εκτελούν και αποστολές κρούσης, αξιοποιώντας οπλικά συστήματα όπως τα βλήματα Black Shaheen (Storm Shadow/SCALP/Apache), την κατευθυνόμενη αυτοπροωθούμενη βόμβα Al Hakim LGB, καθώς και το ατρακτίδιο κατάδειξης στόχων Shehab μία έκδοση του ατρακτιδίου Damocles, και το ατρακτίδιο ναυσιπλοΐας Nahar FLIR.

Η παραπάνω διαμόρφωση, λοιπόν, θα εισήγαγε αρκετά νέα υποσυστήματα στο συστήματα λογιστικής υποστήριξης της Π.Α.

Επίσης θα εισήγαγε και την φωτοαναγνωριστική έκδοση του Mirage 2000 (έκδοση RAD).

https://www.youtube.com/watch?v=WHHfn0R1aj0

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ