Μέση Ανατολή

Μεγάλο ναυάγιο σηματοδοτεί εξελίξεις: "Τάπα" Ρωσίας σε Μ.Νετανιάχου και πολεμικό Συμβούλιο Ισραήλ-ΗΠΑ - Βγήκε ο "Σιδερένιος Θόλος" και όλα είναι ανοιχτά


Του Βασίλη Καπούλα

Για πρώτη φορά από το 2014 και το πόλεμο της Γάζας, το Ισραήλ προχώρησε στην ανάπτυξη του  αντιπυραυλικού συστήματος "Iron Dome" στην Κεντρική και Ανατολική χώρα μετά και το ναυάγιο στις συζητήσεις με τη Ρωσία.  Το Ισραήλ βρίσκεται σε κατάσταση πολεμικού συναγερμού. Φωτογραφίες και βίντεο μπορείτε να δείτε παρακάτω. Aιτία της ανάπτυξης είναι σύμφωνα με το Ισραήλ πληροφορίες για επίθεση από Χαμάς...

Η Ρωσία δεν έδωσε το αντάλλαγμα που ζήτησε το Ισραήλ και πλέον το μόνο που απομένει είναι ποιος θα ξεκινήσει το μεγάλο πόλεμο.

Η Ρωσία δεν έδωσε καμία υπόσχεση για απόσυρση των ιρανικών και σιιτικών δυνάμεων που πολεμούν μαζί (Χεζμπολάχ κτλ) από τη Συρία μεταδίδουν εμφανώς εκνευρισμένα τα ισραηλινά ΜΜΕ μεταφέροντας τις δηλώσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σ.Λαβρόφ.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ πρόσθεσε μάλιστα ότι:

"H παρουσία του Ιράν στη Συρία είναι νόμιμη" ρίχνοντας ακόμη ένα κεραυνό.

Μάλιστα λέγεται πως η Ρωσία ενημέρωσε τις ΗΠΑ για το πόσο αποφασισμένο είναι το Ιράν στην υπεράσπιση της Συρίας και του Μ.Άσαντ...

Στο μεταξύ, κορυφώνονται οι πολεμικές διεργασίες μεταξύ Ισραήλ-ΗΠΑ για την επικείμενη ανάφλεξη.

Δείτε βίντεο από την περιοχή.
https://twitter.com/OrHeller/status/930355469985681409?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/news10/status/930174861577785347?ref_src=twsrc%5Etfw

Αντιπροσωπεία του Αμερικανικού Συμβουλίου Ασφαλείας έφτασε στο Ισραήλ για συνάντηση με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους με κύριο θέμα συζήτησης το Ιράν και τη κατάσταση στη Νότια Συρία.

Στην συνάντηση θα συμμετέχουν όλοι οι εκπρόσωποι των Υπηρεσιών Ασφαλείας. Στην ουσία πρόκειται για κοινό πολεμικό Συμβούλιο ΗΠΑ-Ισραήλ.

Ο Αρχηγός των δυνάμεων IDF, Gadi Eisenkot, όπως αποκαλύπτεται τώρα πέταξε σε μυστική αποστολή στις Βρυξέλλες και συναντήθηκε μυστικά με τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή των Δυνάμεων Ευρώπης (SACEUR), Αμερικανό στρατηγό Κέρτις Σκαπαρότι. 

O Eisenkot ταξίδεψε μαζί με τους Στρατηγούς δύο Ταξιαρχιών που θα σηκώσουν το βάρος του πολέμου, τον Erez Maisel και τον Ram Yavne.

Ταυτόχρονα, ο Μ.Νετανιάχου ενημέρωσε ΗΠΑ και Ρωσία ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Νότια Συρία αν αυτό είναι αναγκαίο ακόμη και αν Μόσχα και Ουάσινγκτον επιθυμούν εκεχειρία στην περιοχή.

Είναι εμφανής πως το Ισραήλ έχει την δικιά του ατζέντα για την περιοχή.

"Ελέγχουμε τα σύνορα μας, προστατεύουμε τη χώρα και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε" είπε ο Μ.Νετανιάχου.

"Εχω ήδη ενημερώσει τους φίλους μας, ξεκινώντας από τους Αμερικανούς και επίσης τους φίλους μας στη Μόσχα, ότι το Ισραήλ θα συνεχίζει τις δράσεις του στη Συρία ειδικά στη Νότια Συρία σύμφωνα με τις ανάγκες τις ασφάλειας του" τόνισε.

Στη συνάντηση μεταξύ Νετανιάχου- ΥΠΑΜ Λίμπερμαν και Α/ΓΕΕΘΑ, Gady Eisenkott, αποφασίστηκε το Ισραήλ να μην επιτρέψει για κανένα λόγο σε Ιράν και Χεζμπολάχ να εγκαθιδρύσουν μόνιμη στρατιωτική παρουσία στη Συρία και ειδικά να μην πλησιάσουν τα ισραηλινά σύνορα.

Το Ισραήλ έτσι όπως είναι τώρα τα πράγματα έχει την Χεζμπολάχ στα 20 χλμ απόσταση από το βόρειο σύνορο του Γκολάν με τη Συρία. Η αρχική ισραηλινή απαίτηση ήταν 50 χλμ .

Σα να μην έφτανε αυτό, ρωσικά και συριακά στρατεύματα στην περιοχή Quneitra (χάρτης παρακάτω) θα επιτηρούν την ζώνη αποκλιμάκωσης σύμφωνα με την συμφωνία Πούτιν-Τραμπ.

Το Ισραήλ δεν έχει αποδεχτεί αυτή τη συμφωνία και ούτε πρόκειται καθώς έχει ιρανικές και ρωσοσυριακές δυνάμεις σε απόσταση "αναπνοής".

Το Ισραήλ γνωρίζει πως σε όλη τη χώρα μαζί με τις συριακές δυνάμεις δρουν Ιρανοί Φρουροί και Χεζμπολάχ.

Ο Υπουργός Πληροφοριών,  Yisrael Katz, είπε ότι η συμφωνία δεν αντανακλά τις απαιτήσεις του Ισραήλ.

Το Ιράν κατασκευάζει βάση 50 χλμ από τα σύνορα με το Ισραήλ στο Γκολάν ενώ σε κάποιες περιοχές η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι 5 με 7 χλμ (3.1-4.3 μίλια)!

Συνεπώς, ότι δεν λύνεται με τα λόγια...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ