Κόσμος

«Διέβη τον Ρουβίκωνα» η Τουρκία: Συνάντηση Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων και των προέδρων Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν εναντίον του ΝΑΤΟ

Η Άγκυρα και προσωπικά ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ξεπέρασαν πλέον τα «εσκαμμένα» και κινούνται σαφέστατα  στην σφαίρα επιρροής της Ανατολής εξοβελίζοντας πλήρως το ΝΑΤΟ , όσο και αν αυτό  ακούγεται απίστευτο.

Η επίσημη συνάντηση Προέδρων και ΑΓΕΕΔ , Ιράν, Τουρκίας  και Ρωσίας στο Σότσι προμηνύει " θύελλες" για την Ουάσιγκτον σε συριακό έδαφος.

Η επίσημη δικαιολογία της συνάντησης των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων  Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν στο Σότσι φέρεται να είναι η Συρία αλλά όποιος πιστεύει ότι είναι μόνο αυτό, είναι τουλάχιστον «αφελής».

Καθόλου τυχαία δεν ήταν η αναφορά ότι η Τουρκία θα ξηλώσει το καίριο σύστημα ραντάρ του ΝΑΤΟ στην περιοχή Malatya-Kürecik, το οποίο είναι ισχυρότατο και είναι τύπου AN-TPY-2, εγκατεστημένο στην χώρα από το 2012.

Το ραντάρ είναι το μοναδικό που καλύπτει μια τεράστια έκταση στο συριακό έδαφος μέχρι το Β. Ιράκ και εντός του Ιράν και η λειτουργία του αποτελεί άμεση ανάγκη για την συμμαχία.

Αντίθετα, τα άλλα συστήματα ραντάρ της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή δεν είναι σε θέση να «διεισδύσουν» πέρα ​​από τα δυτικά σύνορα του Ιράν, πράγμα το οποίο χρειάζεται το Ισραήλ...

Το διακύβευμα είναι η αντίδραση των «τριών» χωρών στα σχέδια του ΝΑΤΟ για το Κουρδιστάν, την Συρία και το Ιράκ .

Ο Αρχηγός του Επιτελείου των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων υποστράτηγος Μοχάμαντ Μπακέρ θα μεταβεί στο ρωσικό θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας (Σότσι) για να παραστεί σε τριμερή συνάντηση με τον Τούρκο και τον Ρώσο ομολόγο του, αναφέρει η Τεχεράνη .

Οι «τρεις» πλευρές θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τα οφέλη της τριμερούς αμυντικής συνεργασίας την Τετάρτη.

«Η στρατιωτική συμμαχία Ιράν, Τουρκίας και Ρωσίας μέσων των ΑΓΕΕΔ θα αναλύσει επίσης τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και την τριμερή συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατικής οργάνωσης Daesh», αναφέρει το υπουργείο άμυνας του Ιράν μιλώντας για πρώτη φορά επίσημα για « αμυντικό άξονα» των τριών χωρών που στρέφεται κατά ΗΠΑ-Ισραήλ.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα που οι πρόεδροι του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και της Τουρκίας ,Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα διεξάγουν  συνομιλίες στο Σότσι για την συριακή κρίση και τους τρόπους επίλυσής της.

Μιλώντας για την συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν επέκρινε κάποιες χώρες όπως η Σαουδική Αραβία για την επιδίωξη πολιτικών τους που αποσκοπούν στην διασπορά  διχόνοιας μεταξύ των περιφερειακών κρατών.

«Αν αλλάξουν τις μεθόδους τους , μπορούν να συμμετέχουν σ την προαγωγή της περιφερειακής ειρήνης αντί να ασκούν πολεμοκάπηλη πολιτική,»  είπε ο ίδιος.

Ιράν, Ρωσία και  Τουρκία ενεργούν ως οι εγγυητές της κατάπαυσης του πυρός στη Συρία, μετά τις  συνομιλίες  στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα,τονίζει ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Στην ουσία λοιπόν έχουμε για πρώτη φορά την επίσημη παρουσίαση του στρατιωτικού άξονα Ρωσίας , Τουρκίας , Ιράν που «τέμνει» κάθετα τον έτερο στρατιωτικό  άξονα , ΗΠΑ, Ισραήλ, Σ.Αραβία στην περιοχή,  δίνοντας το έναυσμα για κάτι που «μυρίζει» πολεμική σύγκρουση.

Ο Ερνρτογάν φέρεται να «κούνησε ήδη μαντίλι» στην Ουάσιγκτον και οι εξελίξεις από εδώ και στο εξής θα τρέχουν  με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ