Κόσμος

Η Τουρκία «κράτος-παρίας» με υπογραφές και Αμερικανών Γερουσιαστών - Η Αγκυρα στο χείλος του γκρεμού

ΕΝΩ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΤΑΝ ΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ

Άσχημα  πολύ άσχημα τα "μαντάτα" για την Τουρκία και προσωπικά για τον Ερντογάν από επιστολή-"φωτιά"  της Επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ελσίνκι την οποία υπογράφουν Αμερικανοί εν ενεργεία Γερουσιαστές.   

Οι  "γείτονες" θα χαρακτηριστούν κράτος εκτός δημοκρατικών πλαισίων  της δύσης και έτσι θα κινητοποιηθεί οσονούπω ένας ολόκληρος μηχανισμός που θα τους αποκλείουν από την διεθνή κοινότητα , κατατάσσοντας τους στο επίπεδο του Ιράν και της Β.Κορέας και ακόμη παρακάτω.

Στην  επιστολή προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες, τα τέσσερα ανώτερα μέλη της Επιτροπής του Ελσίνκι για  τα ανθρώπινα δικαιώματα :  (ο Πρόεδρος  Roger Wicker (MS), οαντιπρόεδρος του Συμβουλίου Chris Smith (NJ-04), ο Επίτροπος   Ben Cardin (MD) και ο Επίτροπος κ. Rep. ALCEE Hastings (FL-20) ,  τον προτρέπουν να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είναι  σε ισχύ στην Τουρκία από τον Ιούλιο του 2016,  και να αποκαταστήσει αμέσως την δέσμευση της Τουρκίας στα  διεθνή πρότυπα,  της ορθής διαδικασίας της δημοκρατίας και της δικαστικής ανεξαρτησίας.

Η  επιστολή,  προς  τον Πρόεδρο Ερντογάν ήρθε ακριβώς την στιγμή της ανακήρυξης από την Άγκυρα της 5ης τρίμηνης παράτασης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης της χώρας,η οποία έχει εξοργίσει τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Στην επιστολή  υπογράφουν  επίσης και οι Αμερικανοί γερουσιαστές Marco Rubio (FL), Sen. Thom Tillis (NC), Rep. Roger Aderholt (AL-04), Rep. Randy Hultgren (IL-14), Rep. Gwen Moore (WI-04) και Rep. Sheila Jackson Lee (TX-18).

Σε αυτήν αναφέρονται  εν μέρει:

«Ανησυχούμε για τις συνεχιζόμενες ενέργειες της κυβέρνησής σας για την υπονόμευση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αρχών στην Τουρκία.

Η παρατεταμένη κατάσταση έκτακτης ανάγκης υπονομεύει σοβαρά τους δημοκρατικούς θεσμούς της Τουρκίας και την ανεκτικότητα των χωρών μας.

Πέρυσι, ο τουρκικός λαός νίκησε μια βίαιη και παράνομη πρόκληση ενάντια στους δημοκρατικούς θεσμούς . Σήμερα όμως, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης  διάρκειας 15 μηνών θέτει μια διαφορετική απειλή σε αυτούς τους ίδιους θεσμούς, ιδίως στη δικαιοσύνη.

Διευκολύνοντας τις  εκκαθαρίσεις χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει επιφέρει βλάβες σε αμέτρητες αθώες ζωές και υποσκάπτει συνεχώς την εγχώρια και διεθνή εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου της Τουρκίας ...

«Ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και των συμμετεχόντων κρατών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), η χώρα σας αναγνωρίζει επίσημα το κράτος δικαίου ως ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατικής διακυβέρνησης.

Η αποκατάσταση του σεβασμού για μια δίκαιη δικαστική μεταχείριση θα εξαλείψει την συνεχιζόμενη δυσαναλογία στις διμερείς μας σχέσεις", καταλήγει στο κύριο σημείο της η επιστολή.

Η επιστολή επισημαίνει επίσης τις περιπτώσεις καταδίκης και παράνομης κράτησης στα τουρκικά μπουντρούμια  Αμερικανών πολιτών , όπως του Άντριου Μπράνσον,  πάστορα, και του Serkan Gölge, ενός επιστήμονα της NASA, οι οποίοι συνελήφθησαν στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Από τα μέσα του 2017, τουλάχιστον επτά Αμερικανοί πολίτες φυλακίστηκαν στην Τουρκία. Στην επιστολή σημειώνεται  επίσης η περίπτωση δύο φυλακισμένων Τούρκων υπαλλήλων των ΗΠΑ στα προξενεία στην Τουρκία,  καθώς και η φυλάκιση μιας ομάδας Τούρκων και διεθνών ακτιβιστών που βρίσκονται στις φυλακές βασανιζόμενοι στην Κωνσταντινούπολη.

Αυτό εκτιμούν πολλοί διεθνείς αναλυτές αποτελεί σαφώς το πρώτο και σημαντικό βήμα για την ανακήρυξη της Τουρκίας ως κράτους που δεν σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς και ετοιμάζεται η πλήρης και ολοκληρωτική απομόνωση της από την διεθνή κοινότητα.

Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία είναι εδώ και μεγάλο διάστημα στο δρόμο που οδηγεί στην ολοκληρωτική αποχώρηση από την δύση και το ΝΑΤΟ και εφόσον συνεχίσει έτσι θα «χαρακτηριστεί πλέον ως κράτος  παρίας».

Αυτό ήταν και  το συμπέρασμα πρόσφατα κύριων άρθρων των   «ναυαρχίδων»  της ενημέρωσης στις ΗΠΑ όπως η εφημερίδα  washingtonpost και το πρακτορείο bloomberg.

Αυτό που λένε όλοι στις ΗΠΑ είναι ότι στην Τουρκία συντελείται μια επανάσταση τύπου Ιράν η οποία δεν πρόκειται να σταματήσει και θα φτάσει μέχρι τέρμα.

Ο Ερντογάν όμως και το κόμμα του εξακολουθούν να είναι γεμάτοι με εχθρότητα απέναντι στην Αμερική για την υποστήριξη των πραγματικών και των φανταστικών εχθρών τους και αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε  ένα κράτος εκτός ΝΑΤΟ , εκτός δύσης που θα μοιάζει καταπληκτικά με το Ιράν .

Εκτιμάται ότι από εδώ και στο εξής θα έχουμε εξελίξεις και γεγονότα άκρως σημαντικά και επικίνδυνα για την περιοχή μας στα οποία θα πρωταγωνιστήσει και η Ελλάδα.

Όσο "σπρώχνουν" οι ΗΠΑ το Ερντογάν στο περιθώριο,  τόσο επιθετικός και βίαιος θα γίνεται ο ίδιος σε Αιγαίο και Κύπρο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ