Κόσμος

Eκρηκτικό κλίμα: O ΥΠΑΜ της Ισπανίας έδωσε διαταγή να αναλάβει δράση ο Στρατός - Σποραδικές συγκρούσεις Ισπανικών-Καταλονικών δυνάμεων - Ημέρα ανεξαρτησίας για την Καταλονία η Δευτέρα 9 Οκτωβρίου


Διάγγελμα πρόκειται να απευθύνει σε λίγο ο Πρόεδρος της Καταλονίας με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες. Υπάρχουν σποραδικές συγκρούσεις Ισπανικής-Καταλονικής Αστυνομίας, Καταλανοί πολιορκούν από χτες τις ισπανικές αστυνομικές δυνάμεις ενώ ο Υπουργός Άμυνας της Ισπανίας έδωσε διαταγή να κινητοποιηθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις και να εισέλθουν στην Βαρκελώνη. Οντως φάλαγγες κατευθύνονται αυτή τη στιγμή προς Καταλονία.

Όπως έγινε γνωστό οι διοικητές μόλις έλαβαν διαταγή από τον Υπουργό Άμυνας, έδωσαν εντολή για αναχώρηση στρατιωτικών φορτηγών , ΤΟΜΑ, και ειδικών δυνάμεων με ειδίκευση στον αστικό πόλεμο.

Στην Καταλονία μετακινούνται «μηχανοκίνητες μονάδες» μάχης ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται ακόμη και άρματα μάχης.

Η ισπανική δικαιοσύνη ρίχνει λάδι στη φωτιά καθώς κάλεσε για κατάθεση στο πλαίσιο διαδικασίας άσκησης δίωξης για στασιασμό τον αρχηγό της καταλανικής αστυνομίας και στελέχη αυτονομιστικών ενώσεων της Καταλονίας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ανωτέρου εθνικού δικαστηρίου της Ισπανίας.

Η δικαστική έρευνα αφορά γεγονότα που συνέβησαν μετά την 20ή Σεπτεμβρίου, όταν η σύλληψη 14 αξιωματούχων της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας είχε προκαλέσει διαδηλώσεις κατά της ισπανικής εθνοφυλακής στη Βαρκελώνη.

Πρόκειται για τους Χοσέπ Λουίς Τραπέρο, αρχηγό της καταλανικής αστυνομίας, και τους επικεφαλής των ενώσεων Omnium Cultural και ANC Ζόρντι Σάντσες και Ζόρντι Κούσαρτ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση της Καταλονίας θα μεταβεί τη Δευτέρα (09.10.2017) για να δηλώσει την ανεξαρτησία της από την Ισπανία μετά από το αιματηρό δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου.

Ο Mireia Boya, ένας νομοθέτης από την Καταλονία που ανήκει στο κόμμα υπέρ της ανεξαρτησίας της Λαϊκής Ένωσης Υποψηφίων (CUP), δήλωσε ότι μια δήλωση ανεξαρτησίας θα ακολουθήσει μια κοινοβουλευτική σύνοδο τη Δευτέρα για να αξιολογήσει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

«Γνωρίζουμε ότι μπορεί να υπάρχουν αποποιήσεις, συλλήψεις… Αλλά είμαστε έτοιμοι, και σε καμία περίπτωση δεν θα σταματήσει», τόνισε.

«Αυτό πιθανότατα θα τελειώσει μόλις συγκεντρώσουμε όλες τις ψήφους από το εξωτερικό στο τέλος της εβδομάδας και κατά συνέπεια πιθανότατα να δράσουμε το Σαββατοκύριακο ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», δήλωσε στο BBC.

Καταλονία: «Θα δηλώσουμε ανεξαρτησία μόλις ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων»

Ο πρόεδρος της Καταλονίας κ. Carles Puigdemont είπε νωρίτερα ότι θα ζητήσει από το κοινοβούλιο της περιοχής να δηλώσει την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Ο ηγέτης της Καταλονίας δήλωσε πως αισθάνεται ήδη πρόεδρος μιας ελεύθερης χώρας αφού περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Καταλανοί ψήφισαν υπέρ της απόσχισης της περιφέρειας από την Ισπανία στο απαγορευμένο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής.

«Αισθάνομαι ήδη πρόεδρος μιας ελεύθερης χώρας όπου εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν μια σημαντική απόφαση» είπε ο Πουτζμτεμόν σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild και πρόκειται να δημοσιευτεί αύριο Πέμπτη.
https://twitter.com/aldin_ww/status/915626051052720128?ref_src=twsrc%5Etfw

Σύμφωνα με τον νόμο σχετικά με την οργάνωση του δημοψηφίσματος, που ενέκρινε το καταλανικό Κοινοβούλιο και την ισχύ του ανέστειλε το Συνταγματικό Δικαστήριο, η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας πρέπει να γίνει εντός των δύο ημερών που θα ακολουθήσουν την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, εφόσον έχει επικρατήσει το «ναι».

Σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε σήμερα η καταλανική κυβέρνηση, το «ναι» στην ανεξαρτησία έχει συγκεντρώσει το 90% των ψήφων και η συμμετοχή ανήλθε σε λίγο παραπάνω από 42%.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ