Κόσμος

Ιστορική φωτογραφία: Για πρώτη φορά ρωσικά αντιαεροπορικά BUK M1-2 σημαδεύουν Κατεχόμενα - Έτοιμοι οι τουρκικοί πύραυλοι Bozdogan και Gokdogan


Για πρώτη φορά Ελλάδα και Κύπρος μετά από πολλά χρόνια προχώρησαν σε επίδειξη ισχύος αποκαλύπτοντας πολλά και διάφορα οπλικά συστήματα της Εθνικής Φρουράς με εκπλήξεις αλλά η μεγάλη αποκάλυψη ήταν το αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό σύστημα μέσου βεληνεκούς BUK Μ1-2 (κατά ΝΑΤΟ: (SA-17 Grizzly). 

Στην παρέλαση συμμετείχαν μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα της Εθνικής Φρουράς, τμήμα της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) και της Πολιτικής Άμυνας αναφέρει δημοσίευμα.

Στη σημερινή παρέλαση συμμετείχε ένα στοιχείο Buk M1-2 αποτελούμενο από ένα ΚΔΠ 9S470M1-2, ένα TAR 9S18M1-2 και δύο TELAR 9A310M1-2 με βλήματα 9Μ317.

Η κάθε πυροβολαρχία του συστήματος BUK M1-2 αποτελείται από 1 ραντάρ πρόσκτησης στόχων Μακράς εμβέλειας 9S18М1-1 Snow Drift, 4 εκτοξευτές TELAR 9A310M1-2 και 4 φορτωτές-εκτοξευτές TEL 9A39M1-2. Αξίζει να αναφερθεί πως παρόλο που τα TEL δεν έχουν δικό τους ραντάρ έχουν τις ίδιες δυνατότητες εκτόξευσης με τα TELAR, μεταφέρουν όμως αυξημένο αριθμό βλημάτων (8 ανά όχημα).

Ο κάθε εκτοξευτής TELAR από την άλλη μεταφέρει 4 πυραύλους εδάφους αέρος 9Μ317 οι οποίοι έχουν εμβέλεια τα 42 km, αλλά υπάροχνυ πληφορορίες για δυνατότητα βολής στα 50 χλμ. από την παραλαβή νέων πυραύλων μετά το 2004.

Η εμβέλεια εντοπισμού του ραντάρ φθάνει τα 100 km ενώ η μέγιστη ακτίνα πρόκτησης στόχων και ιχνηλάτησης τα 95 km για στόχους που πετάνε σε μεσαία ή μεγάλα ύψη.

Για στόχους που πετάνε σε ύψος 3000 μέτρων η εμβέλεια αυτή πέφτει στα 75 km ενώ για πολύ χαμηλά ιπτάμενους στόχους σε ύψος 30 μέτρων η εμβέλεια αυτή αγγίζει τα 23 km.

Πυρήνας της συστοιχίας είναι το Κέντρο Διοίκησης και Ελέγχου 9S470M1-2 το οποίο μπορεί να διασυνδεθεί με το υπόλοιπο δίκτυο αεράμυνας και να συλλέξει πληροφορίες και από τρίτες πηγές όπως το δίκτυο παρακολούθησης πολιτικών αεροσκαφών καθώς και άλλα ραντάρ έρευνας του Εθνικού Συστήματος Αεράμυνας.

Έτσι η συστοιχία μπορεί να ταυτοποιήσει από τρίτες πηγές, έχοντας πρόσβαση σε περισσότερες πηγές αν ο στόχος που βρίσκεται στην οθόνη του ραντάρ είναι εχθρικός ή όχι.

Το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό για την αποφυγή φίλιων πυρών (blue on blue) και έτσι την μεγαλύτερη βεβαιότητα κατά την εκτόξευση πυραύλων κατά εισερχόμενων απειλών, στοιχείο πολύ σημαντικό για το μελλοντικό πεδίο μάχης στην Κύπρο, αφού ελληνικά και τουρκικά F-16 θα εμπλέκονται σε ένα χαοτικό περιβάλλον υψηλού κινδύνου κατάρριψης φίλων αεροσκαφών.

Ο βασικός πύραυλος του συστήματος BUK είναι ο πύραυλος 9Μ38/Μ1. Με την είσοδο σε υπηρεσία του εκσυγχρονισμένου συστήματος BUK M1-2 αποφασίστηκε η υιοθέτηση ενός νέου πυραύλου με βελτιωμένα χαρακτηριστικά και αντοχή σε παρεμβολές. Ο νέος πύραυλος με την ονομασία 9Μ317 διατίθεται και σε έκδοση με τερματικό ενεργό ερευνητή ραντάρ 9Μ317 ΑΕ.

Στην παρέλαση παρουσιάστηκαν τα BMP-3, ενώ ΜΥΚ, Καταδρομείς, Έφεδροι Καταδρομείς ήταν εξοπλισμένοι με  τυφέκια Vz.58V, Tavor X-95 , P-90, SCAR-L και SCAR-H TPR βομβιδοβόλα EGLM, πολυβομβιδοβόλα Milkor MGL, πολυβόλα Minimi, τυφέκια Vz.58V, τυφέκια Tavor X-95, AK-74M, RPK-74M, FN 30-11, Barrett M-95.

Ολα δείχνουν ότι στην Κύπρο υπάρχει ένας «αμυντικός» οργασμός στον τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων και το υπουργείο άμυνας «τρέχει» ένα μίνι εξοπλιστικό ελέω Ερντογάν και εξόρυξης υδρογονανθράκων από κολοσσούς του είδους. 

Την ίδια στιγμή η Τουρκία θέτει σε παραγωγή δύο νέους πυραύλους  αέρος-αέρος Bozdogan και Gokdogan, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν τους αξιόπιστους και κορυφαίους στο είδος τους στην δύση , αμερικανικούς AIM-120 AMRAAM και AIM-9X Sidewinder, σε μια σαφή κίνηση αποδέσμευσης της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας από το οπλοστάσιο των ΗΠΑ και κάποια στιγμή από ότι φαίνεται και του ΝΑΤΟ. 

AO3_I1297AO3_I1204AO3_I1279AO3_I1275Συγκεκριμένα  η Κύπρος βρίσκεται στην τελική διαδικασία αξιολόγησης νέων στρατιωτικών οπλικών συστημάτων  και αναβαθμίσεων σε υπάρχοντα οπλισμό ενόψει …νέων τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ .

Θα αγοραστούν νέα άρματα μάχης και θα αναβαθμιστούν τα Τ-80 από Ρώσους ενώ αναζητούνται νέα  συστήματα πυροβολικού σε πρώτη φάση από Ρωσία ή Γαλλία.

Αυτήν την στιγμή επίσης τρέχουν τα εξής προγράμματα:

* Νέο αυτόματο τυφέκιο προς  αντικατάσταση του G3, με επικρατέστερο το ισραηλινής κατασκευής taven x95.

* νέοι εκτοξευτές χειροβομβίδων

* νέα τουφέκια ελεύθερων σκοπευτών

* νέα περιπολικά σκάφη, εκτός από το παραληφθέν  σκάφος από το Ομάν που δόθηκε δωρεάν,

* εκσυγχρονισμός των επιθετικών ρωσικών ελικοπτέρων Mi Mil  35

* νέα ελαφρά εξοπλισμένα ελικόπτερα προς αντικατάσταση των ελικοπτέρων  gazelle

* νέο ελαφρύ αεροσκάφος για να αντικαταστήσει τα pc9, pc21 με επικρατέστερο το  toucano.

* Αναμένεται απόφαση για την αντικατάσταση ή εκσυγχρονισμός των ρυμουλκούμενων πυροβόλων M-56 .

Υπενθυμίζουμε ότι οι Τουρκοκυπριακές «Δυνάμεις Ασφαλείας» διαθέτουν  δύναμη 9.000 ατόμων , ενώ η Τουρκία, μέσω της λεγόμενης «Διοίκησης Τουρκικών Ειρηνευτικών Δυνάμεων Κύπρου»  διατηρεί στη νησί μία δύναμη 30.000 .

Σε κάθε περίπτωση, στην κατεχόμενη  Κύπρο σταθμεύουν πάνω από 39.000 Τουρκοκύπριοι και Τούρκοι στρατιώτες. Συνεπώς η αναλογία σε προσωπικό διαμορφώνεται στο 1 : 2,08 υπέρ της Τουρκίας, στην καλύτερη περίπτωση, ή στο 1 : 3,06 υπέρ της Τουρκίας στη χειρότερη περίπτωση.

https://www.youtube.com/watch?v=11v7g6l9s7k

Οι δυνάμεις του «Αττίλα» στην Κύπρο αποτελούν  το 11ο ΣΣ, που υπάγεται στην 4η Στρατιά («Στρατιά του Αιγαίου»). Συνολικά, το 11ο ΣΣ διαθέτει την 28η και την 39η Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού (Μ/Κ ΜΠ), την 14η ΤΘΤ, το 109ο Σύνταγμα Πυροβολικού, Ειδικές Δυνάμεις (49ο Σύνταγμα Ειδικών Δυνάμεων, 41ο Σύνταγμα Καταδρομών, 190ο Τάγμα Πεζοναυτών) και μονάδες υποστήριξης.

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά  η  Τουρκία συνεχώς απεμπλέκεται από τις ΗΠΑ  με την κατασκευή εγχώριων οπλικών συστημάτων , θέλοντας την πλήρη και ολοκληρωτική απεξάρτηση της από ΝΑΤΟ και ΗΠΑ.

Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι οι νέοι τουρκικοί πύραυλοι αέρος-αέρος Bozdogan και Gokdogan. Ο πρώτος είναι ένας πύραυλος μέσου βεληνεκούς της κατηγορίας του AIM-120D με ενεργή καθοδήγηση ραντάρ, ενώ ο δεύτερος μικρού βεληνεκούς, της κατηγορίας του ΑΙΜ-9Χ, πιθανότατα με IR αισθητήρα.

Υπενθυμίζουμε ότι πύραυλος Gokdogan θα «συνεργάζεται»  με σκοπευτικό κράνος χωρίς πρόβλημα και θα εφοδιάσει μετά την κατασκευή του  τα τουρκικά αεροσκάφη F-16, ενώ μελλοντικά θα αποτελεί τον κύριο πύραυλο του αεροσκάφους TFX.

Ο πύραυλος Gokdogan  έχει εμβέλεια  30km  ενώ ο Bozdoğan  περίπου 65 km .  Υπεύθυνο ινστιστούτο για τον σχεδιασμό τους είναι το  Tubitak SAGE και για  την παραγωγή τους η κρατική εταιρεία Roketsan .

Όσο για την χώρα μας , εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν υπάρχει στον ορίζοντα και εκκρεμεί μόνο η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16, ενώ αναμένουμε το τέλος των αξιολογήσεων  μήπως και δούμε τελικά τι μπορούμε να κάνουμε.

Όλες  οι χώρες της περιοχής εξοπλίζονται "μέχρι τα δόντια" διότι προφανώς εκτιμούν ότι η εξόρυξη υδρογονανθράκων  θα φέρει πολλά δεινά στην Α.Μεσόγειο , ενώ η ανακήρυξη του κράτους του Κουρδιστάν θα φέρει πολύ σύντομα εξελίξεις σε Αιγαίο και Κύπρο.  
https://twitter.com/Cyprus4Holidays/status/914468402202316801?ref_src=twsrc%5Etfw

AO3_I0735AO3_I0861AO3_I0918AO3_I0970AO3_I1023Φωτογραφία του χρήστη Εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Φρουράς.Φωτογραφία του χρήστη Εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Φρουράς.AO3_I1307AO3_I1955AO3_I1814AO3_I1795AO3_I1872Φωτογραφία του χρήστη Εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Φρουράς.Φωτογραφία του χρήστη Εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Φρουράς.Φωτογραφία του χρήστη Εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Φρουράς.AO3_I0957AO3_I1134AO3_I1104AO3_I1164AO3_I1215https://www.youtube.com/watch?v=9_KT1UzlnRshttps://www.youtube.com/watch?v=rBfTtHNMnOg

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...