Ένοπλες Συρράξεις

Πολεμική έγερση στο Κουρδιστάν: Αγριες συγκρούσεις Ιρακινών - Κούρδων με 200 νεκρούς - Οι Πεσμεργκά ετοιμάζονται για oλική αντεπίθεση στο Κιρκούκ!


Του Βασίλη Καπούλα

Απρόβλεπτες διαστάσεις για ολόκληρη την Μ.Ανατολή λαμβάνει ο πόλεμος ανάμεσα σε Ιρακινούς και Κούρδους με έπαθλο το Κιρκούκ και τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου , εμπλέκοντας «υπογείως» Τουρκία , Ιράν και φυσικά το Ισραήλ. Οι Ιρακινοί Σιίτες κατάφεραν το πρώτο πλήγμα στους Κούρδους με τους Πεσμεργκά να έχουν βαριές απώλειες όπως θα δείτε και στα βίντεο. Στους 200 υπολογίζονται οι νεκροί ανάμεσα τους και πολλοί πολίτες.

Ομως η πραγματική μάχη ξεκινάει τώρα. Οι Ιρακινοί Σιίιτες δέχονται ιδιότυπο ανταρτοπόλεμο στην κουρδική πόλη Khanaqin ενώ στο Κιρκούκ μαίνονται μάχες. Οι Ιρακινοί μεταφέρουν δυνάμεις στη στρατιωτική βάση Κ1 στο Κιρκούκ. Οι Πεσμεργκά οπισθοχώρησαν για ανασυγκρότηση και αντεπίθεση περιμένοντας ενισχύσεις για την ολική επαναφορά...

Δείτε βίντεο από τις μάχες.
https://twitter.com/IRGC_QF/status/920035784509591559?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/BaxtiyarGoran/status/921031709965062144?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/theirredentist/status/921027712537546752?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/Conflicts/status/919857294556442624?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/Conflicts/status/921033912884789248?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/Conflicts/status/920666699476688896?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/Conflicts/status/919852896883216384?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/Conflicts/status/919829880522633216?ref_src=twsrc%5Etfw

Η στιγμή που εισέρχεται ο ιρακινός στρατός με τα αμερικανικά άρματα μάχης...

Η κατάληψη του Κιρκούκ από επίλεκτους κομάντος του ιρακινού στρατού και φιλοϊρανικές σιιτικές πολιτοφυλακές που στηρίζουν την κυβέρνηση της Βαγδάτης έγινε με ταυτόχρονη είσοδο προς την πόλη από τα νότια και δυτικά .

Οι Πεσμεργκά προέβαλαν περιορισμένη αντίσταση ( κάτι πρωτόγνωρο) και μέσα σε λίγες ώρες ο ιρακινός  στρατός είχε καταλάβει πετρελαιοπηγές, τη μεγάλη στρατιωτική βάση Κ-1 και το αεροδρόμιο της πόλης.

Οι Κούρδοι οπισθοχώρησαν βιαστικά σε περιοχές κοντά στο Κιρκούκ τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, καθώς ο διοικητής τους ανέφερε  ότι ο χρόνος για την απελευθέρωση της πλούσιας σε πετρέλαιο πόλης είναι και πάλι κοντά.

Όλα φαίνονται να αλλάζουν και θα έχουμε σίγουρα νέα δεδομένα διότι η βιαστική υποχώρηση των Κούρδων μαχητών ήταν μια στρατηγική κίνηση ανασυγκρότησης και συγκέντρωσης δυνάμεων για την ευρείας κλίμακας αντεπίθεση κατά των Ιρακινών.

«Οι γενναίοι Πεσμεργκά είναι πλήρως προετοιμασμένοι και όπως ακριβώς νικήσαμε το ISIS και τις δυνάμεις  Χαστ αλ Σαάμπι και εκείνους που τους υποστηρίζουν, έτσι και τώρα οι Ιρακινοί  θα νικηθούν από τις δυνάμεις του Κουρδιστάν», δήλωσε ο Kamal Kirkuki, διοικητής του δυτικού μετώπου στο Kirkuk .

Οι δυνάμεις « Hashd al-Shaabi» είναι ιρακινές παραστρατιωτικές μονάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, αυτές φέρονται να προκάλεσαν με την παρουσία τους εισερχόμενες στην αμφισβητούμενη περιοχή του Kirkuk χθες .

«Θα έρθει η ώρα», είπε ο στρατιωτικός ηγέτης των Πεσμεργκά όταν ρωτήθηκε για το χρόνο για να ξεκινήσει η αντεπίθεση για την ανακατάληψη της πόλης.

Οι χιλιάδες Κούρδοι  εκτοπισμένοι από το Κιρκούκ έχουν αναζητήσει καταφύγιο στις πόλεις  Erbil και Sulaimani .

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κούρδος στρατιωτικός ηγέτης Kirkuki, συγκεντρώνει συνεχώς μεγάλες δυνάμεις πάνοπλων Κούρδων Peshmerga και ετοιμάζεται να κτυπήσει από πολλά και διαφορετικά σημεία τους Ιρακινούς.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η εξέγερση του κουρδικού λαού απέδειξε ότι οι Κούρδοι επιθυμούν ένα ανεξάρτητο κράτος το οποίο και θα εδραιώσουν στην περιοχή.

«Αυτό αποδεικνύει επίσης ότι όσοι αντιτίθονταν στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν, μετά την εισβολή των Ιρακινών  είναι δούλοι», είπε ο ίδιος .

«Θέλουμε ελευθερία και ανεξαρτησία», κατέληξε ο Κούρδος στρατιωτικός .

Η Βαγδάτη αντιτάχθηκε στο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της Περιφέρειας Κουρδιστάν που διεξήχθη στις 25 Σεπτεμβρίου ενώ οι Κούρδοι του Μπαρζανί φοβούνται εισβολή των Ιρακινών μέσα στις περιοχές τους , μετά την προτροπή και των Τούρκων.

Υπενθυμίζουμε ότι  χθες το απόγευμα, οι ιρακινές δυνάμεις κατέλαβαν το κτίριο που στεγάζει το αρχηγείο του περιφερειακού κυβερνήτη, στην καρδιά του Κιρκούκ.

Η κουρδική σημαία υπεστάλη από όλα τα δημόσια κτίρια, για να αναρτηθεί η ιρακινή.

Ο ίδιος ο κυβερνήτης, που συνεργαζόταν με τη διοίκηση του ιρακινού Κουρδιστάν, καθαιρέθηκε με διάταγμα του πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι, ο οποίος διόρισε Αραβα αντικαταστάτη του.

Η πτώση του Κιρκούκ φαίνεται να διευρύνει τα ρήγματα στις γραμμές των Κούρδων.

Ο στενός συνεργάτης του Μπαρζανί, Χεμίν Χαουράμι, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση Αμπάντι κήρυξε πόλεμο στον κουρδικό λαό και θα την αναγκάσουμε να πληρώσει βαρύ τίμημα».

Ωστόσο, το κόμμα PUK, που διατηρεί δικές του ένοπλες δυνάμεις, ανεξάρτητες από εκείνες του υπό τον Μπαρζανί κόμματος KDP, καταλογίζει ευθύνες στον Κούρδο πρόεδρο για τη δυσμενή εξέλιξη. Ενδεικτικό της όξυνσης είναι ότι σε χθεσινή ανακοίνωση των Πεσμεργκά του Μπαρζανί γίνεται λόγος για «προδοτική συμπεριφορά ορισμένων στελεχών του PUK».

Τις κινήσεις του κυβερνητικού στρατού στο Κιρκούκ στήριξαν απολύτως Άγκυρα και Τεχεράνη. Η Τουρκία έκλεισε τον εναέριο χώρο της στο ιρακινό Κουρδιστάν, όπως και μεθοριακό σταθμό που συνδέει τη χώρα με την κουρδική περιοχή. Ανάλογα μέτρα έλαβε η ιρανική κυβέρνηση, η οποία επιπροσθέτως πάγωσε τις μεταβιβάσεις συναλλάγματος με τέσσερις τράπεζες που λειτουργούν στο ιρακινό Κουρδιστάν.

https://youtu.be/n0qI274kW-0?t=3

Πηγές του κουρδικού τύπου όμως κάνουν λόγο για φήμες  αποστολής Ισραηλινών συμβούλων και ενδεχομένως και όπλων στους Πεσμεργκά....δημιουργώντας στην περιοχή , μια κατάσταση εμπλοκής τόσο των Τούρκων όσο και των Εβραίων. Πρόκειται για ένα πιθανό πόλεμο δια αντιπροσώπων με άγνωστα αποτελέσματα για την περιοχή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές