ΗΠΑ

Πολεμικές πράξεις των Αμερικανών οδηγούν τη Ρωσία εκτός ΟΗΕ: Υποστολή των ρωσικών κρατικών συμβόλων και άρνηση χορήγησης βίζας - Πάμε για νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας (Βίντεο)

Νέο χοντρό επεισόδιο ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ με αφορμή την υποστολή της ρωσικής σημαίας με αντικανονικό και μη διεθνή επιτρεπτό τρόπο από τις ΗΠΑ.

Η Πρεσβεία της Ρωσίας στις ΗΠΑ καταδίκασε έντονα την απομάκρυνση με υποτιμητικό τρόπο των ρωσικών σημαιών από τα κτίρια του  Προξενείου στο Σαν Φραντσίσκο ενώ οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι η όλη κίνηση «έγινε  με σεβασμό» και «ασφαλώς αποθήκευσαν τις  σημαίες μέσα στα κτίρια που παράνομα έχουν κατάσχει, τονίζει ο ρωσικός τύπος.

Η ρωσική αποστολή στις ΗΠΑ κυκλοφόρησε φωτογραφίες του Προξενείου  χωρίς την ρωσική σημαία την Τετάρτη.

«Νότα έντονης διαμαρτυρίας απεστάλη στην αμερικανική πλευρά μετά την απομάκρυνση των ρωσικών σημαιών από κτίρια  που ανήκαν στο ρωσικό προξενείο  στο Σαν Φρανσίσκο οι οποίες κατασχέθηκαν από τις αμερικανικές αρχές.

Το αντιλαμβανόμαστε ως μια εξαιρετικά εχθρική κίνηση. Απαιτούμε ότι οι ΗΠΑ να επιστρέψουν αμέσως τα ρωσικά κρατικά σύμβολα στη θέση τους και να αποτρέψουν τέτοια περιστατικά στο μέλλον», ανακοίνωσε η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.

«Πρόκειται για ένα ακόμα  σκανδαλώδες γεγονός. Έκλεψαν και άλλες σημαίες από το ρωσικό κτίριο  στο Σαν Φρανσίσκο. Προτρέπουμε τις αμερικανικές αρχές να επιστρέψουν τα σύμβολα του κράτους μας», πρόσθεσε η ρωσική πρεσβεία .

https://youtu.be/lPYa7M-o-MU

«Οι σημαίες στο πρώην ρωσικό προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο κατέβηκαν με σεβασμό και αποθηκεύτηκαν  με ασφάλεια μέσα σε κάθε ένα από τα κτίρια», δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στο Sputnik Τετάρτη

"Η Μόσχα εξέφρασε την εντονότατη  διαμαρτυρία της στην Ουάσινγκτον για την απομάκρυνση των ρωσικών σημαιών" δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου  Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε συνέντευξη Τύπου.

Το παιχνίδι μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας σληραίνει, με το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, να κατηγορεί τις ΗΠΑ για «ευθεία απειλή στην ασφάλεια της χώρας».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι «η συμπεριφορά  των αμερικανικών αρχών δημιουργεί  άμεση απειλή για την ασφάλεια των Ρώσων πολιτών».

Πριν μερικές ημέρες η ίδια είχε τονίσει ότι  οι ειδικές υπηρεσίες των ΗΠΑ "εισέβαλαν" στα κτίρια του ρωσικού  προξενείου στο Σαν Φρανσίσκο εισερχόμενες χωρίς προειδοποίηση στις κατοικίες των Ρώσων εργαζομένων .

 Οι πράκτορες του FBI διεξήγαν ενδελεχή  έρευνα, ανέφερε η Ζαχάροβα, σημειώνοντας ότι οι έρευνες θέτουν άμεσα σε κίνδυνο τη διπλωματική ασυλία των εργαζομένων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, ο Τίλερσον κάλεσε τον Λαβρόφ για να τον ενημερώσει ότι επιπλέον περιορισμοί των δραστηριοτήτων της ρωσικής διπλωματικής αποστολής στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα ανακοινωθούν και ανέφερε τα βασικά σημεία αυτών.

«Ο υπουργός εξέφρασε την λύπη του για την κλιμάκωση των διμερών σχέσεων, η οποία δεν ξεκίνησε από μας, και σημείωσε ότι η Μόσχα θα εξετάσει διεξοδικά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσαν οι Αμερικάνοι και θα διαβιβάσει στην αμερικανική πλευρά την αντίδρασή μας», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Παράλληλα ο Γενικός Πρόξενος Σεργκέι Πετρόφ με δηλώσεις του  τόνισε ότι η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης θα επηρεάσει από κοινού Ρώσους και Αμερικανούς πολίτες.

«Η απόφαση των ΗΠΑ να κλείσει το ρωσικό Γενικό Προξενείο στο Σαν Φρανσίσκο θα έχει επιπτώσεις από κοινού σε Ρώσους και Αμερικανούς πολίτες», τόνισε ο Πετρόφ.

Όλα αυτά όταν τώρα η Μόσχα στην ουσία κατηγορεί την αμερικανική πλευρά στην ουσία για "βεβήλωση" της ρωσικής σημαίας χωρίς λόγο και με προφανή σκοπό την πρόκληση νέας έντασης ανάμεσα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η σημαία όμως  για κάθε κράτος αποτελεί ύψιστο σύμβολο εθνικής υπερηφάνειας και εφόσον οι Αμερικανοί ήθελαν να την κατεβάσουν θα έπρεπε να το κάνουν  παρουσία Ρώσων διπλωματών με τον κατάλληλο τρόπο και όχι έτσι.

Τέλος σαν "κερασάκι στη τούρτα", ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να μην χορηγήσουν βίζες σε μέλη αντιπροσωπείας του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, για να μεταβούν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Στη δεδομένη περίπτωση εκφράζουμε τη μέγιστη ανησυχία μας για την κατάσταση αυτή την οποία θεωρούμε απαράδεκτη», είπε ο Πεσκόφ, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ ως χώρα όπου έχει την έδρα του ο ΟΗΕ αλλά και η αμερικανική κυβέρνηση φέρουν συγκεκριμένη ευθύνη για το περιστατικό αυτό.

Οι αμερικανικές αρχές, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας Αλεξάντρ Εμελιάνοφ, δεν χορήγησαν βίζες στα μέλη της αντιπροσωπείας του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία θα επισκέπτονταν με επικεφαλής τον σύμβουλο του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αντρέι Τρετιακόφ την έδρα του ΟΗΕ για να συμμετάσχει σε εκδήλωση του διεθνούς οργανισμού.

Δεν ήθελαν προφανώς να ακουστεί η ρωσική φωνή...

Σφοδρή ήταν η απάντηση της Ρωσίας απέναντι στις ΗΠΑ αναφορικά με το σοβαρό συμβάν που συνέβη καθώς οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να δώσουν βίζα σε Ρώσους στρατιωτικούς για να βρεθούν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συμμετάσχουν σε προγραμματισμένη εκδήλωση.

Πιο συγκεκριμένα η Μόσχα, ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να εξετάσει μέχρι την αποχώρησή της από τον οργανισμό των ΗΕ, μαζί με την ομάδα των κρατών που ελέγχει, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο όργανο διεθνών υποθέσεων σε άλλη έδρα, από αυτή των ΗΠΑ.

Η απόφαση αυτή που εάν τελικά ληφθεί από το Κρεμλίνο θα προκαλέσει τεκτονικού τύπου ανακατατάξεις στο παγκόσμιο σκηνικό, έχει να κάνει με την παρέμβαση της Ουάσιγκτον σε θέματα ουσιωδών κανόνων του διεθνούς δικαίου και των πλαισίων λειτουργίας του ΟΗΕ.

Στόχος της κίνησης αυτής, εάν τελικά υλοποιηθεί, είναι ο νέος αυτός διεθνης οργανισμός να έχει ως έδρα του μια ουδέτερη χώρα, όπως η Ελβετία για παράδειγμα, έτσι ώστε να αποφεύγονται πολτικές παρεμβάσεις όπως αυτή που έγινε απο τις ΗΠΑ

Παράλληλα η Μόσχα δείχνει την σοβαρή ενόχλησή της από τον διπλωματικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει η Ουάσιγκτον εναντίον της, με συνεχή επεισόδια, παρεμποδίσεις στην μετακίνηση διπλωματικού προσωπικού και στην δραματική μείωση των Ρώσων διπλωματών στις ηΠΑ.

Σε ότι αφορά το συμβάν ο εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Αλεξάντρ Εμελιάνοφ, δήλωσε πως οι αμερικανικές αρχές δεν χορήγησαν βίζες στα μέλη της αντιπροσωπείας του γενικού Επιτελείου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, αντιπροσωπεία που θα επισκεπτόταν με επικεφαλής τον σύμβουλο του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αντρέι Τρετιακόφ την έδρα του ΟΗΕ για να συμμετάσχει σε εκδήλωση του διεθνούς οργανισμού.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να μην χορηγήσουν βίζες σε μέλη αντιπροσωπείας του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, για να μεταβούν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Στη δεδομένη περίπτωση εκφράζουμε τη μέγιστη ανησυχία μας για την κατάσταση αυτή την οποία θεωρούμε απαράδεκτη», είπε ο Πεσκόφ, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ ως χώρα όπου έχει την έδρα του ο ΟΗΕ αλλά και η αμερικανική κυβέρνηση φέρουν συγκεκριμένη ευθύνη για το περιστατικό αυτό.

Σημειώνεται πως η Ρωσία διατηρεί τον οργανισμό της Κοινοπολιτείας των Ανεξαρτήτων Κρατών στον οποίο περιλαμβάνονται 9 χώρες, αλλά εάν υπάρξει απόφαση για αποχώρηση της Ρωσίας τότε πιθανόν να ακολουθούσουν και άλλες χώρες όπως για παράδειγμα η Κίνα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...