Πατριαρχεία

Μόσχα-Βατικανό ενώνουν τις δυνάμεις τους και συνεργάζονται ακόμη πιο στενά για τις εκκλησίες στη Συρία

Του Μανώλη Κείου

Βήμα-βήμα και με μεθοδικότητα σχεδιάζεται η προσέγγιση Μόσχας-Βατικανού. Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ πολλάκις έχει εστιάσει στις θερμές σχέσεις που έχουν διαμορφωθεί για τις δύο πλευρές κυρίως μετά την συνάντηση του Πατριάρχη Κύριλλου με τον Πάπα Φραγκίσκο περυσι στην Αβάνα. Από τότε με διάφορες αφορμές όπως την λεγόμενη διπλωματία των λειψάνων, Μόσχα και Βατικανό έχουν έρθει πιο κοντά.

Και οι σχέσεις στενεύουν ολοένα και περισσότερο. Πριν από ένα μήνα γράφαμε για την επίσκεψη του Νο2 της Ρωσικής Εκκλησίας στο Βατικανό και μεταξύ των άλλων που συζήτησαν με τον Πάπα ήταν και οι κοινές δράσεις για τους Χριστιανούς στη Συρία.

Αυτή η φιλοσοφία γίνεται πράξη άμεσα!

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία μαζί με τους Ρωμαιοκαθολικούς δημιούργησαν μια ομάδα εργασίας που θα αποκαταστήσει τις κατεστραμμένς εκκλησίες στη Συρία.

"Έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Αυτή η ομάδα καταγράφει τώρα κατεστραμμένες εκκλησίες, θα τους βοηθήσουμε να τις αποκαταστήσουμε", δήλωσε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, επικεφαλής της Συνοδικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων.

Τόνισε ότι «εκτός από τις εκκλησίες είναι απαραίτητο να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να αποκαταστήσουν τα σπίτια τους καθώς τα σπίτια τους καταστρέφονται» και «το κράτος μαζί με τις χριστιανικές εκκλησίες πρέπει να ενώσουν τις προσπάθειές τους».

«Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να μιλήσουμε για έργα μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Πρέπει να δημιουργήσουμε τέτοιες συνθήκες έτσι ώστε οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των χριστιανών, να αισθάνονται ασφαλείς», είπε ο Ιεράρχης.

Υπενθύμισε επίσης ότι κάποιες συριακές εκκλησίες έχουν καταστραφεί πλήρως και ότι πολλά μοναστήρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και τα ιερά τους είναι λεηλατημένα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...