Κοινωνία

Μεγάλη κομπίνα με κλεμμένα κινητά – Πώς τα πλάσαραν ως καινούρια σε γνωστά μαγαζιά της Αθήνας

Μεγάλη ηλεκτρονική απάτη που «στόχευε» έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smartphones) συγκεκριμένης εταιρείας κατάφερε να εξιχνιάσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στην πρωτοφανή κομπίνα εμπλέκονται τουλάχιστον 15 άτομα, μεταξύ των οποίων και τρεις ιδιοκτήτες καταστημάτων πώλησης συσκευών και ειδών κινητής τηλεφωνίας, στο κέντρο της Αθήνας.

Οι δράστες πρώτα έκλεβαν κινητά τηλέφωνα από πολίτες και στη συνέχεια με απίθανα τρικ τους υπέκλεπταν τα στοιχεία της σύνδεσής τους, «νομιμοποιώντας» τις κλεμμένες συσκευές τις οποίες μεταπωλούσαν σε άλλους ανυποψίαστους συνδρομητές.

Η υπόθεση ξεκίνησε να ξεσκεπάζεται έπειτα από «βροχή» καταγγελίων, σύμφωνα με τις οποίες τα θύματα της κλοπής εξαπατήθηκαν μέσω απατηλών σύντομων μηνυμάτων (phishing sms), με υποτιθέμενο αποστολέα συγκεκριμένη εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων.

Οι παθόντες, μετά την κλοπή της συσκευής τους και εφ’ όσον είχαν ενεργοποιήσει προεγκατεστημένη υπηρεσία, δέχονταν μήνυμα που τους ενημέρωνε ότι η συσκευή τους έχει εντοπιστεί.

Προκειμένου δήθεν να εμφανιστεί η ακριβής τοποθεσία της συσκευής, το συγκεκριμένο μήνυμα τους προέτρεπε να μεταβούν σε ιστοσελίδα, που έμοιαζε πολύ με τον επίσημο ιστότοπο της εταιρείας, και να δηλώσουν τα στοιχεία σύνδεσής τους.

Με τον τρόπο αυτό, οι απατεώνες υποκλέπτονταν τα στοιχεία, με τα οποία παρέκαμπταν τα μέτρα ασφαλείας της συσκευής και έτσι αποκτούσαν πρόσβαση στα δεδομένα της. Έτσι, έκαναν το κάθε κλεμμένο κινητό λειτουργικό και διαθέσιμο προς πώληση σε νέους αγοραστές.

Έπειτα από πολύμηνη αστυνομική έρευνα εντοπίστηκαν οι νέοι κάτοχοι των κλεμμένων συσκευών, ενώ ταυτοποιήθηκαν τα άτομα που εμπλέκονται. Σημειώνεται, ότι ορισμένα κινητά τηλέφωνα εντοπίστηκαν να διατίθενται προς πώληση μέσω αγγελιών, είτε σε προσωπικούς λογαριασμούς ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, είτε σε ιστοσελίδες αγοραπωλησιών.

Από την ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών εντοπίστηκαν τρία καταστήματα πώλησης κινητών στο κέντρο της Αθήνας και έπειτα από έρευνες σε αυτά, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή των ιδιοκτητών τους στην αγοραπωλησία των συσκευών, καθώς και στην υποκλοπή των στοιχείων σύνδεσης. Ταυτόχρονα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δώδεκα επιπλέον «έξυπνες» συσκευές – κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες.

Επίσης, η αστυνομία διαπίστωσε ότι δύο από τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων συνεργάζονταν με δύο Πακιστανούς, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό και αναλάμβαναν έναντι χρηματικής αμοιβής το ξεκλείδωμα των κλεμμένων συσκευών, αποστέλλοντας τα απατηλά μηνύματα.

Από το σύνολο των αστυνομικών ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά δεκαέξι 16 κινητά τηλέφωνα και μία ταμπλέτα, εκ των οποίων μέχρι στιγμής έχουν αποδοθεί τα οκτώ στους νόμιμους κατόχους τους.

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της παράνομης πρόσβασης σε πληροφοριακό σύστημα, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος και της απάτης με υπολογιστή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εθνικά θέματα 0

Τι έγινε τελικά με την σύλληψη του Έλληνα Αστυνομικού-Οι Ισραηλινοί επέβαλαν την παρουσία στον Πανάγιο Τάφο Γεωργιανών διπλωματών παραβιάζοντας τα πρωτόκολλα

Το επεισόδιο έγινε όταν τα μέλη της ελληνικής διπλωματικής αποστολής αντέδρασαν επειδή στο θεωρείο που έχει ορίσει το...