Πολεμική αεροπορία

Καληνύχτα Ελλάδα: Ούτε 100 μαχητικά δεν θα αναβαθμιστούν τελικά - Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των αναβαθμισμένων F-16

Από κωλοτούμπα σε κωλοτούμπα πάει αυτή η Κυβέρνηση. Από το 2019 θα ξεκινήσει η σταδιακή παραλαβή των αναβαθμισμένων αεροσκαφών F-16 στην έκδοση Viper -περί τα είκοσι κατ' έτος- ενώ το 30% των εργασιών αναβάθμισης του 1,1 δισ. ευρώ θα γίνουν στην ΕΑΒ και σε άλλες ιδιωτικές ελληνικές εταιρείες, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

«Ένα ή δύο αεροσκάφη αναβαθμίζονται ολοκληρωτικά στις ΗΠΑ για να χρησιμοποιηθούν ως μοντέλα και στη συνέχεια μία σειρά ηλεκτρονικά συστήματα φτιάχνονται στις ΗΠΑ, έρχονται στην Ελλάδα, συναρμολογούνται και γίνονται οι υπόλοιπες κατασκευές και τροποποιήσεις που χρειάζονται», πρόσθεσε.

«Τα περί μηδενικών θέσεων εργασίας στην Ελλάδα είναι για αυτούς που δεν ξέρουν», σχολίασε περαιτέρω.

Όσον αφορά στο κόστος της αναβάθμισης, ο κ. Βίτσας διευκρίνισε ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε από την αμερικανική να εξετάσει 3 πιθανές εκδοχές ως προς τον αριθμό των αεροσκαφών που πρόκειται να αναβαθμιστούν.

Η πιο δαπανηρή που αφορά στην αναβάθμιση και των 123 αεροσκαφών, προσδιορίζεται στα 2,4 δισ. δολάρια. «Αυτή είναι η οροφή, το πρόγραμμα δεν μπορεί να υπερβεί αυτό το κόστος», συμπλήρωσε.

Έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι όταν επί πρωθυπουργίας Κ. Καραμανλή αγοράστηκαν τα τελευταία F-16 που διαθέτει η Ελλάδα, πήγε στο Κογκρέσο μία συμφωνία ως 3 δισ. ευρώ, αλλά τελικά το τελικό ήταν 1,9 δισ. ευρώ. Πρέπει να γίνει καθαρό τι είναι η «οροφή» και τι η πραγματικότητα στο τέλος, σχολίασε.

Απαντώντας στην ερώτηση για το πώς προκύπτει ο αριθμός των 2,4 δισ. δολαρίων που ακούγεται, o κ. Βίτσας είπε ότι θα πρέπει να αναβαθμιστούν και τα 123 μαχητικά που πρότεινε η Ελλάδα, να προστεθούν φόροι και σειρά άλλων επιβαρύνσεων, αλλά και πιθανών αναγκών την επόμενη δεκαετία (following support).

«Έτσι όπως την έχουμε σχεδιάσει εμείς, (την αναβάθμιση) δεν θα υπερβαίνει το 1,1 δισ. ευρώ... λύνουμε το ζήτημα της αναβάθμισης στο κομμάτι του στόλου των μαχητικών... ο αριθμός τους μένει να καθοριστεί ακριβώς ... είναι 150, αυτό που στείλαμε αφορούσε 123, η βασική μας σκέψη είναι κοντά στα 100 μαχητικά.

Και τα υπόλοιπα θα αναβαθμιστούν, αλλά με άλλο τρόπο. Θα αλλάξει το ραντάρ, η πτητική ικανότητα, τα ηλεκτρονικά συστήματα, η δυνατότητα των οπλικών συστημάτων που μπορούν να φέρουν», παρατήρησε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ και την πρόεδρο της ΔΗΣΥ να ρωτήσουν για τη διαδικασία που ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις.

O Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ανέφερε μεταξύ άλλων, σε εκδήλωση στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών στα Τρίκαλα, ότι οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια από 33-50% των εισοδημάτων τους και θα πρέπει να αρχίσει αυτό να αλλάζει.

Ειδικά για τα οικονομικά στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, σημείωσε: Οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια από 33-50% των εισοδημάτων τους και θα πρέπει να αρχίσει αυτό να αλλάζει. Το 2009 ο προϋπολογισμός τους ΥΠΕΘΑ ήταν 6 δισ ευρώ, από αυτά 2 δισ ήταν για τα εξοπλιστικά προγράμματα, περίπου 1 δισ τα λειτουργικά και 3 δισ οι αμοιβές.

Το 2017 ο προϋπολογισμός έχει γίνει 3 δισ, εκ των οποίων 500 εκατ. θα είναι τα εξοπλιστικά, 500 εκατ. τα λειτουργικά και 2 δισ -αυτό έχει ξεκινήσει από το 2015- οι αμοιβές.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να αναπτύξουμε ένα νέο μοντέλο των Ενόπλων Δυνάμεων, πιο σύγχρονες, πιο ισχυρές και πιο ευέλικτες, δηλαδή δεν πηγαίνουμε μόνο στους εξοπλισμούς αλλά το κύριο βάρος πηγαίνει στη μόρφωση και την εκπαίδευση.

Θέλουμε την ειρήνη αλλά συγχρόνως πρέπει να προετοιμαζόμαστε, υπό όρους και συνθήκες, που απευχόμαστε να μας τύχουν αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι, όταν θα μας τύχουν. Θέλουμε να ξεπεράσουμε την κρίση, και την ξεπερνάμε. Έχει σημασία πως θα διαχειριστούμε αυτό το ξεπέρασμα της κρίσης.

Έχει σημασία πως οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συμβάλουν ώστε για να γίνει αυτό, να υπάρχει ασφάλεια στη χώρα. Αυτό έχει να κάνει με δύο πράγματα: το ένα είναι τα σύνορά μας και το άλλο οι διεθνείς μας συμμαχίες. Είμαστε υπερήφανοι γιατί καταλαβαίνουμε τι θέλουμε να κάνουμε. Είμαστε υπερήφανοι γιατί δίνουμε τις δυνάμεις μας για αυτό που κάνουμε.

Είμαστε υπερήφανοι γιατί θέλουμε την ειρήνη και γιατί υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα οποία τα έχουμε κερδίσει όχι γιατί κάποιος πήγε και υπέγραψε μια συνθήκη, και αυτό είναι κάτι που διαφοροποιεί την Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά προηγήθηκε ο αγώνας, προηγήθηκε το αίμα, προηγήθηκε η μεγάλη προσπάθεια χιλιάδων ανθρώπων και ως επακόλουθο ήρθε η συνθήκη και αυτό πρέπει να το μετράμε.

ΓΕΕΘΑ για τα 2,4 δισ. ευρώ στα F-16: Εξετάζεται αν θα τα αναβαθμίσουμε όλα

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η τελική αναλυτική απάντηση των αρχών των ΗΠΑ για το κόστος της αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας στην έκδοση VIPER, μετά από τη σχετική εκδήλωση ενδιαφέροντος που εκφράσθηκε από τη χώρα μας τον περασμένο Φεβρουάριο, όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ.

«Από τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις, το πρόγραμμα για το σύνολο των αεροσκαφών κοστολογείται έως 2,4 δισ. δολάρια» προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Στην παρούσα φάση και με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, εξετάζεται η αναβάθμιση μέρους των αεροσκαφών, η οποία θα γίνει στην ΕΑΒ, με κόστος που δεν θα υπερβαίνει το 1,1 δισ. δολάρια και το οποίο θα προσδιοριστεί τελικά μετά από τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν μεταξύ των φορέων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των αρχών των ΗΠΑ» διευκρινίζεται.

Ευρωπαίοι δανειστές: Μας ενδιαφέρει από πού θα βρεθούν τα λεφτά για τα F-16

Στο μικροσκόπιο των δανειστών μπαίνει η συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ για την αναβάθμιση του στόλου των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, πρόγραμμα που θα κοστίσει κατ' ελάχιστο 1,1 δισ. ευρώ (όπως υποστηρίζει ο Πάνος Καμμένος και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος) μέχρι και 2,4 δισ. δολάρια (όπως δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ).

Προτού περάσουν 24 ώρες από την ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι εγκρίνουν το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16, οι Ευρωπαίοι δανειστές στέλνουν μήνυμα ότι θα ζητήσουν εξηγήσεις και όλες τις λεπτομέρειες της υπό κατάρτιση σύμβασης.

Το ξεκάθαρο μήνυμα των Ευρωπαίων πιστωτών είναι ότι θα «ζυγίσουν» τις πιθανές δημοσιονομικές επιπτώσεις που θα έχει το πρόγραμμα των F-16 στην ελληνική οικονομία.

Σε ερώτηση για το αν προϋποθέτουν συμφωνία με τους Θεσμούς αμυντικές συμφωνίες όπως το deal Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών για τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών F-16 που έχει στο οπλοστάσιό της η Πολεμική Αεροπορία ευρωπαϊκές πηγές απάντησαν ως εξής:

«Οι δημοσιονομικές επιπτώσεις, σίγουρα ναι».

Όπως είναι προφανές, με την παρέμβασή τους αυτή οι Ευρωπαίοι δανειστές στέλνουν το μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι η συμφωνία με τους Αμερικανούς θα περάσει από το μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών αρχών που δανειοδοτούν την Ελλάδα.

Τήρηση των συμφωνηθέντων ζητούν οι Βρυξέλλες στο άκουσμα του κόστους για τα F-16 - Τι απαντά η Ελλάδα

Η εξαγγελία για την αναβάθμιση των Ελληνικών F-16 με κόστος 2,4 δισ. ευρώ προκάλεσε την κινητοποίηση των Βρυξελλών.

Είναι χαρακτηριστικό πως αξιωματούχος στις Βρυξέλλες δήλωσε σχετικά πως «αναμένουμε ότι οι ελληνικές αρχές θα είναι συνεπείς με τους στόχους του προγράμματος στήριξης και θα σεβαστούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής» προσθέτοντας με νόημα ότι «οι θεσμοί θα κάνουν την απαραίτητη αξιολόγηση και των αμυντικών δαπανών, για να διαπιστώσουν αν και κατά πόσο ισχύει η παραπάνω δέσμευση».

Απέναντι στην κινητοποίηση αυτή των ευρωπαϊκών θεσμών, η Αθήνα απάντησε άμεσα και καθησυχαστικά.

Κύκλοι του Μαξίμου παρέπεμψαν σχετικά σε δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος σε συνέντευξή του χθες στον Real Fm επεσήμανε πως:

«Σε ό,τι αφορά τώρα το κόστος αυτής της αναβάθμισης η οποία ακριβώς, όπως σας έλεγα προηγουμένως, είναι αναγκαία, σε ό,τι αφορά τον ελληνικό Προϋπολογισμό, θα είναι ύψους 1,1 δις. Το σύνολο, βεβαίως, της συμφωνίας είναι 2,4 δις, αλλά αυτά δεν επιβαρύνουν τον ελληνικό Προϋπολογισμό. Είναι το σύνολο του Προϋπολογισμού του έργου. Το 1,1 δις θα επιβαρύνει τον ελληνικό Προϋπολογισμό σε ένα βάθος 10ετίας, 15ετίας».

Ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός στην ομιλία του χθες στο Brookings Institution αναφέρθηκε σχετικά τονίζοντας μεταξύ άλλων πως: «θα ήθελα να μην ξοδέψω ούτε ένα ευρώ για στρατιωτικές δαπάνες και θα το υποστήριζα αν οι γείτονες μας ήταν το Λουξεμβούργο ή το Βέλγιο».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι δεν είναι οικονομικό το θέμα, αλλά γεωστρατηγικό και ότι προσπάθησε να πείσει την αμερικανική κυβέρνηση να εξετάσει το θέμα όπως έχει και ότι στόχος της Αθήνας είναι να διατηρηθεί η ισορροπία και σταθερότητα στην περιοχή.

Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος: Ουδέν σχόλιο

Ερωτηθείς σχετικά με τη συμφωνία ελληνικής και αμερικανικής πλευράς για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16, ο εκπρόσωπος του Βερολίνου Στέφεν Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι ως γερμανική κυβέρνηση δεν έχει βεβαίως τίποτα να σχολιάσει σε ό,τι αφορά το πώς η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις της στον τομέα της αμυντικής πολιτικής.

«Κι εμείς στηρίζουμε, από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, την Ελλάδα», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει χθεσινή δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ότι στηρίζει τους Έλληνες στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Guardian: «Ο Τραμπ προανήγγειλε συμφωνία 2,4 δισ. δολαρίων για πώληση F-16 σε μια καταχρεωμένη Ελλάδα»

«Ο Τραμπ προανήγγειλε συμφωνία 2,4 δισ. δολαρίων για πώληση F-16 σε μια καταχρεωμένη Ελλάδα», σχολιάζει ο Guardian, κάνοντας τον απολογισμό της συνάντησης του Αμερικανού προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό στον Λευκό Οίκο.

Η βρετανική εφημερίδα τονίζει ότι οι συνομιλίες Τραμπ-Τσίπρα επικεντρώθηκαν στους οικονομικούς δεσμούς, την ενέργεια και την άμυνα, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι από τα μέλη του ΝΑΤΟ που ξοδεύει τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες κι ότι η αναβάθμιση του στόλου των F-16 στην Ελλάδα, «θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ».

https://www.youtube.com/watch?v=GAnIBFcwiL4

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...