Κόσμος

"Kωλοτούμπα" αλα Τσίπρα από τον πρόεδρο της Καταλονίας: "Αναβάλλουμε την Ανεξαρτησία για διάλογο και διαμεσολάβηση" - Κλαίνε και αποχωρούν οι Καταλανοί


Μπάχαλο από τον Πρόεδρο της Καταλονίας. Στην αρχή της ομιλίας ανακήρυξε Ανεξαρτησία και στο τέλος την ανέβαλε για λίγο καιρό προκειμένου να υπάρξει διάλογος και διαμεσολάβηση. Συνεχώς έλεγε και "ΝΑΙ" και "ΟΧΙ". Μα η Μαδρίτη δεν θέλει κανένα διάλογο και το έχει τονίσει...

«Θέλω να ακολουθήσω την επιθυμία του λαού της Καταλονίας να γίνουμε ανεξάρτητο κράτος», είπε. «Σήμερα αναλαμβάνω την εντολή να γίνει η Καταλονία ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή δημοκρατίας», συνέχισε, αλλά πρόσθεσε: «Προτείνουμε την αναστολή της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας για να εργαστούμε για την εφαρμογή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Σήμερα κάνουμε μία κίνηση υπευθυνότητας υπέρ του διαλόγου». Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, ανέφερε, αναστέλλεται για μερικές εβδομάδες, «γιατί θέλουμε λογικό διάλογο, μία μεσολάβηση με το ισπανικό κράτος».

Αποχωρούν εξοργισμένοι οι Καταλανοί . Κλαίνε.
https://twitter.com/aldin_ww/status/917813338683342854?ref_src=twsrc%5Etfw

Τι είπε στην ομιλία του

«Οι συνέπειες του δημοψηφίσματος ξεπερνούν τα όρια της χώρας μας. Δεν πρόκειται για μια εσωτερική σύγκρουση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καταλανός πρόεδρος και συνέχισε:

«Δεν θέλουμε να συμβάλουμε στι βία, το αντίθετο. Θέλω να μιλήσω στο λαό, στους πολίτες που βγήκαν στον δρόμο για την ανεξαρτησία και εκείνους που διαδήλωσαν υπέρ της ενωμένης Ισπανίας. Έχουμε διαφωνίες αλλά πρέπει να συνεργαστούμε. Πρέπει να σεβαστούμε τους ανθρώπους που έχουν αντίθετη άποψη με εμάς, χρειάζεται διάλογος».

Στη συνέχεια, ο Πουτζεμόν δήλωσε ότι η σημερινή του ομιλία δεν είναι αποτέλεσμα προσωπικής του απόφασης ή των στελεχών του κόμματός του, αλλά αποτελεί άμεση απόρροια του δημοψηφίσματος που έλαβε χώρα υπό «συνθήκες ακραίας βίας». Αναφορικά με το δημοψήφισμα, ευχαρίστησε όσους βοήθησαν στη διεξαγωγή του και αγωνίστηκαν με κίνδυνο της ζωής τους ώστε να ολοκληρωθεί παρά τις δυσκολίες και τα περιστατικά βίας από την εθνική αστυνομία.

«Στόχος τους ήταν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο και να τον αποτρέψουν να ψηφίσει, ωστόσο δεν τα κατάφεραν αφού δύο εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν στο δημοψήφισμα», τόνισε ο Καταλανός πρόεδρος, ενώ στη συνέχεια έκανε μια μακροσκελή ιστορική αναδρομή, παραθέτοντας τους λόγους που η περιφέρεια διεκδικεί την ανεξαρτησία της και γιατί επέλεξε να το κάνει παρά την απαγόρευση του Ραχόι.

«Δεν σχεδιάζω απειλές και προσβολές. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για αυτό. Πρέπει να αποκλιμακώσουμε την κατάσταση, όχι να την τροφοδοτήσουμε περαιτέρω», είπε ξεκινώντας, τόνισε όμως σε άλλο σημείο ότι η σχέση της Καταλονίας με την Ισπανία είναι πλέον μη βιώσιμη.

«Είναι προφανές πλέον ότι δεν πρόκειται πια για εσωτερικό ζήτημα. Η Καταλονία είναι τώρα ευρωπαϊκό ζήτημα», συνέχισε. «Είμαστε μέρος της ίδιας κοινότητας, πρέπει να προχωρήσουμε μαζί. Δεν συμφωνούμε σε όλα, αλλά έχουμε αποδείξουμε πολλές φορές ότι ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε είναι η δημοκρατία και η ειρήνη. Αυτό απαιτεί διάλογο», ανέφερε ακόμη.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του όμως τόνισε «Ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε την επιβίωση είναι η Καταλονία να γίνει κράτος. Η Καταλονία προσπάθησε να ακολουθήσει το ισπανικό σύνταγμα αλλά αυτό δεν είχε αποτέλεσμα».

Κάποια στιγμή, σταμάτησε να μιλά καταλανικά και συνέχισε στα ισπανικά, απευθυνόμενος σε όλους τους πολίτες της χώρας.

«Δεν είμαστε εγκληματίες, δεν είμαστε τρελοί. Είμαστε κανονικοί άνθρωποι, που θέλουμε απλά να ψηφίσουμε. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο. Δεν έχουμε τίποτα εναντίον της Ισπανίας. Η σχέση μας δεν είναι λειτουργική εδώ και χρόνια, πλέον είναι μη βιώσιμη», ανέφερε.

Τι προηγήθηκε

Η ολομέλεια ήταν αρχικώς προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 18:00 ώρα Ισπανίας – 19:00 ώρα Ελλάδας, ενώ τώρα ανακοινώθηκε ότι πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί στις 20:00 ώρα Ελλάδας. Στην ομιλία του, ο Puigdemont θεωρείται πολύ πιθανό να κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ωστόσο, το περιεχόμενο της ομιλίας του Puigdemont δεν φαίνεται να ικανοποίησε τους κυβερνητικούς εταίρους του, το ακροαριστερό και εθνικιστικό κόμμα CUP, που απείλησε να άρει την εμπιστοσύνη του στην περίπτωση που δεν υπήρχε καθαρή αναφορά στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας. Υπενθυμίζεται ότι ο Puigdemont δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία χωρίς το CUP.

Άλλες πληροφορίες, που επίσης δεν επιβεβαιώνονται, έκαναν λόγο για «μυστική» ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση, προκειμένου να αποφευχθεί η χειρότερη κρίση, έστω και την τελευταία στιγμή -κάτι, πάντως, που διαψεύστηκε από την πλευρά της Μαδρίτης, η οποία διεμήνυσε ότι «δεν είναι εφικτή» η διαμεσολάβηση όσο ο Puigdemont κινείται εκτός των πλαισίων του νόμου.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των ηγετών της Ε.Ε. έχουν διαμηνύσει την αντίθεσή τους στη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας, εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξή τους στον Mariano Rajoy.

Μάλιστα, λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Antonio Tajani, δήλωσε στο ραδιόφωνο του Βατικανού βέβαιος ότι ο Puigdemont δεν θα προχωρήσει τελικώς σε μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας, καθώς συνειδητοποιεί ότι κάτι τέτοιο θα «συνιστούσε μια μεγάλη πρόκληση από τη στιγμή που η πλειοψηφία ων Καταλανών τάσσεται κατά της ανεξαρτησίας».

Στο πλευρό των Καταλανών η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Nicola Sturgeon

Το θέμα της ανεξαρτησίας της Σκοτίας δεν εξαρτάται από το Brexit, όμως οι Σκοτσέζοι θα πρέπει να μπορούν να επιλέξουν το δικό τους μέλλον όταν αποσαφηνιστούν οι όροι του διαζυγίου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Nicola Sturgeon.

«Η Σκοτία θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να επιλέξει το μέλλον της όταν ξεκαθαρίσουν οι όροι του Brexit. Έχουμε την εντολή για να παράσχουμε στον λαό αυτήν την επιλογή», είπε η Sturgeon, υπό τις επευφημίες των μελών του Σκoτικού Εθνικού Κόμματος που μετέχουν στο συνέδριό του στη Γλασκώβη.

«Καθώς η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει βυθιστεί στο χάος και οδηγεί τη χώρα στο μονοπάτι της αυτοεπιβαλλόμενης παρακμής, ποτέ πριν δεν ήταν μεγαλύτερη η ανάγκη» να τεθεί το θέμα της ανεξαρτησίας, πρόσθεσε η ίδια. Σημείωσε, όμως, ότι δεν είναι σαφές το πότε θα μπορούσε να προκηρυχθεί ένα νέο δημοψήφισμα.

«Έχουμε την εντολή να παράσχουμε αυτήν την επιλογή στο λαό. Αυτήν την εντολή την κερδίσαμε δίκαια και ξεκάθαρα. Αλλά η άσκηση αυτού του δικαιώματος θα πρέπει να γίνει λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα όλης της Σκοτίας», τόνισε.

Αναφερόμενη στην Καταλονία, η Sturgeon κάλεσε τις ισπανικές αρχές να σεβαστούν «το δικαίωμα των Καταλανών να αποφασίσουν το δικό τους μέλλον». «Είναι καιρός να καθίσει η ισπανική κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί με την καταλανική κυβέρνηση, για να βρεθεί μια διέξοδος», συνέχισε. «Μια διέξοδος που θα σέβεται τον νόμο αλλά και τη δημοκρατία και το δικαίωμα των Καταλανών να αποφασίζουν το δικό τους μέλλον», πρόσθεσε.

Η Sturgeon κατήγγειλε επίσης τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που, όπως είπε, θα έπρεπε να καταδικάσει τη βία σε βάρος των Καταλανών που «δέχτηκαν επίθεση από την αστυνομία απλώς και μόνο επειδή ήθελαν να ψηφίσουν».

https://www.youtube.com/watch?v=K_6mqVcUwzg

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...