Μέση Ανατολή

Αερομαχία F-18 Hornet με F-4 Phantom II - Το ιρανικό μαχητικό στην "ώρα έξι"

Έναν ακήρυχτο  πόλεμο στον ουρανό της Συρίας αποκαλύπτουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης , καταδεικνύοντας την "καταιγίδα" που έρχεται στην πολύπαθη χώρα με την σύναξη τόσων "μνηστήρων" εκεί.

Στο διαδίκτυο δημοσιεύθηκε ρωσικό βίντεο το οποίο δείχνει την σαφή παρενόχληση  αμερικανικού μαχητικού αεροσκάφους  F / A-18 Hornet από  ιρανικό βομβαρδιστικό  F-4 Phantom II.

Το περιστατικό λαμβάνει χώρα στον εναέριο χώρο πάνω από τη Συρία, αλλά η ημερομηνία αυτού του περιστατικού είναι άγνωστη, αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ.

https://youtu.be/u3uCUmIuNHc?t=2

Μάλιστα στο βίντεο φαίνεται το ιρανικό αεροσκάφος να παίρνει την  «ώρα έξι» του αμερικανικού αεροσκάφους  , δηλαδή να ευρίσκεται πίσω από το αμερικανικό μαχητικό προκαλώντας έκπληξη στον Αμερικανό πιλότο.

Τα αεροσκάφη F-4 Phantom της Πολεμικής Αεροπορίας του Ιράν φυσικά δεν μπορούν να συγκριθούν τεχνολογικά με τα χαρακτηριστικά  απόδοσης  των 4ης  γενιάς αμερικανικών μαχητικών F / A-18 Hornet, αλλά το ίδιο το γεγονός αυτής της ιρανικής «παρενόχλησης» , αποτελεί προοίμιο εξελίξεων αποκαλύπτοντας  το λίαν επιθετικό πνεύμα που διέπει τους Ιρανούς πιλότους , που « δεν μασάνε» σε καμία περίπτωση .

Υπενθυμίζουμε ότι  η Πολεμική Αεροπορία του Ιράν είναι εξοπλισμένη με περίπου 70 αεροσκάφη F-4 Phantom  άγνωστης έκδοσης από την εποχή του Σάχη .

Η τεχνική κατάσταση των αεροσκαφών φέρεται  να μην είναι  ικανοποιητική λόγω των διεθνών κυρώσεων για την προμήθεια όπλων προς το Ιράν.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές τρεις χώρες, Ρωσία, ΗΠΑ και Ιράν, φέρονται να έχουν μοιράσει  τις περιοχές επιρροής τους στην Συρία  αφήνοντας εκτός την Τουρκία.

Η μεν Ρωσία ενδιαφέρεται για την δημιουργία μιας δικής της ζώνης στην δυτική πλευρά, στην Μεσόγειο της Συρίας, με τις ναυτικές της βάσεις που θα εξασφαλίζουν την αποκλειστική συγκέντρωση και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και των πετρελαίων της περιοχής, φυσικά με το κέρδος προς την ρωσική πλευρά.

ΟΙ ΗΠΑ ενδιαφέρονται και προωθούν με κάθε μέσο την δημιουργία κουρδικού κράτους στην βόρεια ζώνη της Συρίας, ένα γεγονός και μια εξέλιξη που βάζει κυριολεκτικά φωτιά στην ίδια την Τουρκιά που βλέπει για πρώτη φορά τόσο έντονη την προοπτική δημιουργίας κουρδικού κράτους, που θα ανατρέψει δραστικά τις ιδικές της εσωτερικές ισορροπίες και θα κλονίσει την συνοχή της χώρας.

Το Ιράν από την πλευρά του ενδιαφέρεται για την δημιουργία μιας ιδικής του ζώνης που θα συνδέει μέσω και του Ιράκ τις ιρανικές δυνάμεις με την λιβανέζικη Χετζμπολάχ, έτσι ώστε να υπάρχει άμεση εδαφική επικοινωνία και ανά πάσα στιγμή Τεχεράνη να μπορεί να επέμβει υπέρ της Χετζμπολάχ και παράλληλα να «βλέπει» από κοντά το Ισραήλ.

Με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ μέσω Τράμπ φέρονται να αποσύρονται  από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν η κατάσταση «θερμαίνεται» ακόμα περισσότερο και μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση Αμερικανών και Ιρανών με το Ισραήλ να καραδοκεί.

Ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει συγκεκριμένα την πυρηνική συμφωνία ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις «τη χειρότερη συμφωνία που επιτεύχθηκε ποτέ ύστερα από διαπραγματεύσεις». Με τη συμφωνία, το Ιράν συμφώνησε να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων που του είχαν επιβληθεί σε σχέση με το πρόγραμμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο περιφερειακός σύμμαχός της, η Σαουδική Αραβία, κατηγορούν το Ιράν ότι υπονομεύει την ασφάλεια στην περιοχή. Το Ιράν κατηγορεί από την πλευρά του την Ουάσινγκτον και το Ριάντ ότι προωθούν τον ισλαμιστικό ριζοσπαστισμό στην περιοχή.

Το πιο επικίνδυνο στάδιο του πολέμου στο συριακό έδαφος ο οποίος έχει τελειώσει ουσιαστικά μετά την πτώση και της Ράκκα , είναι τώρα …η μοιρασιά..... πάνω στην οποία …πολλά και άσχημα μπορούν να λάβουν χώρα .

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...