Πολεμική αεροπορία

Έλληνες πιλότοι έχουν «εγκλωβίσει» τουρκικά F-16 έτοιμοι να πατήσουν το κόκκινο κουμπί - Δεν ξέρουν από που να φύγουν οι Τούρκοι - Συγκλονιστικό βίντεο

Τους τελευταίους μήνες το φαινόμενο των εμπλοκών μεταξύ τουρκικών μαχητικών που παραβιάζουν το FIR Αθηνών και εν συνεχεία τον εθνικό εναέριο χώρο στο Αιγαίο και των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας που σπεύδουν να αναχαιτίσουν τα τουρκικά είναι συχνό και προκαλεί ανησυχία στους επιτελείς τους Πενταγώνου για πιθανό... ατύχημα.

Το στοιχείο όμως που προβληματίζει περισσότερο τη στρατιωτική ηγεσία δεν είναι τόσο οι παραβιάσεις και οι εμπλοκές που έχουν αυξηθεί. Οι Έλληνες χειριστές, τα «γεράκια της Πολεμικής μας Αεροπορίας είναι στην κορυφή του κόσμου και μπορούν να πάρουν την... ουρά των Τούρκων πριν αυτοί το καταλάβουν. Είναι ότι σχεδόν όλα τα τουρκικά αεροσκάφη που μπαίνουν στο Αιγαίο είναι οπλισμένα.

Αυτό συνιστά αφενός ποιοτική αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και αυξάνει δραματικά τους κινδύνους για κατάρριψη από... λάθος. Γιατί βεβαίως απέναντι σε οπλισμένα μαχητικά και τα ελληνικά αεροσκάφη είναι φορτωμένα με πυραύλους αέρος-αέρος. Σε ετοιμότητα επίσης βρίσκεται και η αεράμυνα της χώρας. 

 

Ωστόσο μπορεί κάποιοι να θεωρούν ρουτίνα την καθημερινή τουρκική προκλητικότητα και την αντιμετώπιση της από τους Έλληνες χειριστές αλλά κάθε άλλο παρά έτσι είναι. Πολλές φορές πληρώνεται βαρύς φόρος αίματος σε αυτόν τον αγώνα αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, ενώ το κόστος είναι τεράστιο. Προχθές, ευτυχώς η μηχανική βλάβη που υπέστη το F-16 block 52 plus ενώ πετούσε στο Αιγαίο και αναγκάστηκε σε προσγείωση στην Κάρπαθο δεν ήταν κάτι εξαιρετικά ανησυχητικό.

Οι Έλληνες πιλότοι θεωρούνται ότι είναι κλάσεις ανώτεροι από τους Τούρκους αλλά το γεγονός αυτό αποτελεί και λόγο ανησυχίας, αφού οι επικίνδυνοι ελιγμοί που κάνουν μπορεί να οδηγήσουν σε ατύχημα πάνω από το Αρχιπέλαγος. Η τραγωδία Ηλιάκη είναι χαρακτηριστική. Ένας εμπειρότατος Έλληνας χειριστής σκοτώθηκε όταν πραγματικά τον εμβόλισε ο Τούρκος. 

Το πόσο ικανοί είναι οι Έλληνες χειριστές φαίνεται στο παρακάτω βίντεο όπου έχουν «κλειδώσει» τους Τούρκους στο Αιγαίο και δεν ξέρουν από πού να φύγουν. Τα ανώτερα δε στελέχη που μιλούν στην κάμερα της ΕΡΤ δείχνουν όχι μόνο την αφοσίωση στις αρχές και στις αξίες που έχουν ορκιστεί να υπερασπίζονται και να φυλάτουν την πατρίδα, αλλά και τον άρτιο επαγγελματισμό τους. 

Δείτε το βίντεο:

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...