Κόσμος

Η αρχή του τέλους: Ξεκίνησε η αποστολή δυνάμεων στην Καταλονία - Επεισόδιο Ισπανίας-Ισραήλ - Γιατί οι Ισπανοί "πάγωσαν" με ΗΠΑ-Βρετανία


Του Βασίλη Καπούλα

"Χτες, σήμερα και για πάντα θα υπερασπιζόμαστε τον νόμο και τα δικαιώματα όλων των Ισπανών" είπε ο εκπρόσωπος της Εθνοφρουράς και οι δυνάμεις αναχώρησαν. Ο Ραχόι στέλνει αστυνομικούς με τον Συλβέστερ και τον Τουίτι ενώ οι Καταλανοί πήραν βαλίτσες και "ταμπουρώνονται"! Φωτογραφίες του Reuters δείχνουν τον Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι, να διαβάζει κάποια έγγραφα πριν την υψίστης σημασίας συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στην Καταλονία.

Ομως αυτό που πάγωσε τους Ισπανούς, ήταν ο δημοσιογράφος του Sky news ο οποίος είπε ότι "ένα νέο Έθνος γεννιέται" ενώ οι ΗΠΑ παρά τις διαβεβαιώσεις προς τον Ραχόι ότι δεν αναγνωρίζουν την Καταλονία, εντούτοις πολλοί θυμούνται τι έλεγαν και για την Σλοβενία 26 χρόνια πριν.

Επεισόδιο υπάρχει και ανάμεσα σε Ισπανία και Ισραήλ, με τον πρέσβη της Ισπανίας να ζητά άμεσα από την ισραηλινή κυβέρνηση να βγάλει ανακοίνωση καταδίκης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας και να υποστηρίξει την ισπανική ενότητα. Μέχρι τώρα δεν το έκανε, άγνωστος ο λόγος.

Η σημερινή διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας καταστρέφει όχι μόνο την συνοχή της Ισπανίας αλλά και την ΕΕ οδηγώντας σε μια άνευ προηγουμένου κρίση, με τους Ευρωπαίους  να φοβούνται πλέον  το σίγουρο φαινόμενο του ντόμινο που θα θέσει τέρμα στην ιστορική ένωση των κρατών.
https://twitter.com/SkyNews/status/923906539127054336?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/denterd/status/923954950614470656?ref_src=twsrc%5Etfw

Εάν η Καταλονία αποσχιστεί από την Ισπανία, η περιοχή των Βάσκων θα είναι η επόμενη που θα αποσχιστεί  από την Ισπανία, η Βαυαρία θα αποσχιστεί  από τη Γερμανία και η Σιλεσία θα «γυρίσει ενωμένη ολόκληρη» στην Πολωνία ή Γερμανία έτσι δεν θα έχουμε πια ΕΕ.
https://twitter.com/afpfr/status/923954771463163904?ref_src=twsrc%5Etfw

Το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας ψήφισε ψήφους 70-10 υπέρ της ανεξαρτησίας από τη Μαδρίτη, με την εκδίωξη τόσο της ισπανικής κυβέρνησης όσο και της ΕΕ.

Και με αυτόν τον τρόπο, οι χειρότεροι φόβοι του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Junker έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αλλά και όλων των «χρυσών φασιανών» στο παλάτι των Βρυξελλών που έστησαν μια ένωση χωρών που δεν την θέλει ούτε και ο Θεός λόγω του έντονα αντιχριστιανικού χαρακτήρα της και όχι μόνο .

Η ψήφιση από το κοινοβούλιο της ανεξαρτησίας είναι βέβαιο ότι έχει προκαλέσει φόβους για εμφύλιο πόλεμο, με την Μαδρίτη να  διακηρύττει ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο και ότι η εξουσία στην περιοχή ανήκει  στην Ισπανία.

Ο κ. Donald Tusk, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε ότι η ψηφοφορία δεν αλλάζει τίποτα, καθώς η ΕΕ θα συνεχίσει να «αναγνωρίζει μόνο μια ενιαία  Ισπανία».

Όλα αυτά διαδραματίζονται σήμερα διότι από χθες η ισπανική Γερουσία έχει αποφασίσει την εφαρμογή του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος για την απομάκρυνση της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλανίας και την αφαίρεση όλων των εξουσιών της. Γνώριζαν ότι σήμερα οι Καταλανοί θα ανακοίνωναν  την ανεξαρτησία τους από την Ισπανία.

Η εφαρμογή του άρθρου 155 θα τεθεί σε ισχύ από τον πρωθυπουργό Ραχόι αύριο Σάββατο.

Ο ίδιος θα διορίσει μια μη εκλεγμένη κυβέρνηση στην Καταλονία και θα καταλάβει το κοινοβούλιο της περιοχής και τους δημόσιους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς με τη στήριξη του ισπανικού στρατού ενώ η στρατοχωροφυλακή (Guardia Civil) και άλλες αστυνομικές μονάδες θα ελέγξουν πλήρως την περιοχή.

Η Γερουσία τεχνικά πρέπει να εγκρίνει την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, αλλά το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ραχόι έχει την απόλυτη πλειοψηφία και η έγκριση θεωρείται απλή διαδικασία .

Η Μαδρίτη, η ΕΕ και η χρηματοπιστωτική αριστοκρατία στοχεύουν σε μια βίαιη αντιπαράθεση με τον πληθυσμό της Καταλονίας καθώς και με την υπόλοιπη Ισπανία, όπου υπάρχει μεγάλη αναστάτωση .
https://twitter.com/CataloniaHelp2/status/923950012194869248?ref_src=twsrc%5Etfw

Την ίδια στιγμή σήμερα, πυροσβέστες, δάσκαλοι και εργάτες του καταλανικού δημόσιου δήλωσαν ότι δεν θα υπακούσουν σε οποιοσδήποτε εντολές της Μαδρίτης.

Τα μέτρα που εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο του Ραχόι αποτελούν άμεση απειλή για τους 200.000 δημόσιους υπαλλήλους στην Καταλονία.

Η εφαρμογή του άρθρου 155 όμως, αποτελεί τη σοβαρότερη απειλή στρατιωτικής αντιπαράθεσης στην Ισπανία και την Ευρώπη από το τέλος της δικτατορίας του Francisco Franco το 1978και εκθέτει την πτώχευση όλων των πολιτικών δυνάμεων που πέρασαν για δεκαετίες από την χώρα και απέτυχαν.

Λίγο μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, η κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού κ. Μαριάνο Ραχόι ψήφισε υπέρ της επιβολής άμεσης κυριαρχίας στην περιοχή.
https://twitter.com/itsjuliaolive/status/923948516581543936?ref_src=twsrc%5Etfw

Ο κ. Ραχόι  ζήτησε ηρεμία και υποσχέθηκε να «αποκαταστήσει τη νομιμότητα» στην Καταλονία.

«Δεν θα ήθελα μια ΕΕ που σε 15 χρόνια να αποτελείται από 98 κράτη», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Οι ευρωσκεπτικιστές όμως έσπευσαν να κατηγορήσουν τον Jean-Claude Junker και τους συναδέλφους του για υποκρισία, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλάει  για  καταπίεση της δημοκρατίας μόνο όταν δεν επηρεάζεται  άμεσα η δική του ατζέντα.

Κατηγορούν επίσης  τις Βρυξέλλες ότι δεν επεμβαίνουν καθώς χιλιάδες πολίτες θέλησαν  να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα.

Στην πραγματικότητα, η ΕΕ τήρησε τους δικούς της κανόνες  και δεν  έχει την εξουσία να παρεμβαίνει  τουλάχιστον τεχνικά, σε εσωτερικά συνταγματικά  ζητήματα σε  ένα από τα κράτη μέλη της.

Η ουσία είναι όμως αλλού ότι από περίμεναν οι Βρυξέλλες την πιθανή διάλυση της ανίερης ένωσης τραπεζών και όχι κρατών με το όνομα ΕΕ και από…αλλού τους έρχεται.
https://twitter.com/el_pais/status/923948747981168641?ref_src=twsrc%5Etfw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ