Αρχείο

Eλληνικά F-16 Block52+ πετάνε πάνω από τη Κύπρο - Αιφνιδιασμός στην Τουρκία από την ελληνική κίνηση - Βίντεο

Του Βασίλη Καπούλα

Απόλυτος αιφνιδιασμός στην Τουρκία καθώς η Τουρκική Αεροπορία είδε με "τα μάτια της" πως μπορούν άνετα τα "ελληνικά φτερά" να επιχειρήσουν στην Κύπρο αν χρειαστεί. Οι Τούρκοι άκουσαν τον θόρυβο των μαχητικών και πανικοβλήθηκαν. Μετά από πολλά χρόνια και από την περίοδο που το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος ήταν στο αποκορύφωμά του στον κυπριακό ουρανό έκαναν την εμφάνισή τους ελληνικά μαχητικά  F16, block52+ με σύμμορφες δεξαμενές μεγάλης εμβέλειας.

Η παρουσία ελληνικών μαχητικών στην Κύπρο και μάλιστα ανήμερα της ανεξαρτησίας πέρα από την συμβολική και συναισθηματική της αξία στέλνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό την κρατική της οντότητα.

Η παρουσία ελληνικών μαχητικών ανήμερα της 1ης Οκτωβρίου ήταν επτασφράγιστο μυστικό για τους επιτελείς του ΓΕΕΦ και ουσιαστικά είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ως μέτρο πίεσης στην αναθέρμανση του διεθνούς ενδιαφέροντος για το Κυπριακό.

Τα δυο F-16 πραγματοποίησαν δυο διελεύσεις πάνω από το χώρο της παρέλασης στη συνέχεια πραγματοποίησαν επιχειρησιακό Touch and Go στο αεροδρόμιο Πάφου αναχωρώντας για την Ελλάδα.

Η πρώτη φορά που αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν πάνω από την Κύπρο σκορπώντας ρίγη συγκίνησης ήταν στα μέσα της δεκαετίας του 90 την εποχή που συμφωνήθηκε ότι ο ενιαίος αμυντικός χώρος της Ελλάδας επεκτείνεται μέχρι την Κύπρο.

Πιο αναλυτικά, στον ουρανό της Λευκωσίας πέταξαν και δύο F-16, που έστειλε η Ελλάδα με απόφαση του ΥΠΕΘΑ Πάνου Καμμένου, ο οποίος εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση.

Τα δυο μαχητικά πραγματοποίησαν δύο διελεύσεις πάνω από το χώρο της στρατιωτικής παρέλασης για την 57η επέτειο από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον χαιρετισμό της οποίας δέχεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 16 χρόνια δεν είχαν πετάξει ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη πάνω από τη Κύπρο.

Είναι προφανές ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας θεωρούν ως κίνηση υψηλού συμβολισμού την πτήση των F-16.

Σε ερώτηση αν η παρουσία της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Κύπρο θα έχει και συνέχεια, ο Π. Καμμένος είπε ότι η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι συνεχώς παρούσα και πως παράλληλα θα συνεχίσουν και οι κοινές ασκήσεις με την κυπριακή Πολεμική Αεροπορία αλλά και με τρίτες χώρες.

«Γνωρίζετε καλά ότι ήδη βρισκόμαστε σε επίπεδο σχεδιασμού ασκήσεων και με το Ισραήλ, και με την Αίγυπτο αλλά και με ευρωπαϊκές χώρες. Βεβαίως και θα συνεχιστεί», τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει την διέλευση πάνω από την παρέλαση ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών μετά από πολλά χρόνια, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι «για πολλά χρόνια το ενιαίο αμυντικό δόγμα βρισκόταν στα χαρτιά», προσθέτοντας ότι «τέτοιες συμβολικές κινήσεις δεν το αναβιώνουν».

«Είναι με πράξεις και ενέργειες που θα στείλουμε το μήνυμα πως οι τούρκικοι σχεδιασμοί δεν θα περάσουν στην Κύπρο. Ο κυπριακός ελληνισμός αλλά και η Ελλάδα θα σταθούμε εμπόδιο σε αυτές τις σκοπιμότητες», πρόσθεσε.

Για την Ελλάδα η Κύπρος δεν είναι ποτέ μακριά, υπογράμμισε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος.

Ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στους εορτασμούς για την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δέχτηκε σήμερα μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Άμυνας και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς τον χαιρετισμό της καθιερωμένης στρατιωτικής παρέλασης στη Λευκωσία.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης, στην οποία, ας σημειωθεί, ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη (F16) συμμετείχαν για πρώτη φορά μετά το 2001, ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι «η σημερινή μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση την ημέρα της Ανεξαρτησίας της Κύπρου στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα, αυτό της δημιουργίας ενός άξονα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου».

«Προς τα βόρεια με την Ελλάδα και τις χώρες της Ευρώπης και τη Βαλκανική, στα ανατολικά με το Ισραήλ, την Ιορδανία και προς τα νότια με την Αίγυπτο», πρόσθεσε. Ανέφερε ακόμη ότι η εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου θα οδηγήσει σε καλύτερες μέρες.

Ο Πάνος Καμμένος συνεχάρη την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Κύπρου, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς και τους οπλίτες, τους εθνοφύλακες, «για την πραγματικά μεγαλειώδη παρέλαση αλλά και παράλληλα για την τεράστια επιτυχία της αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς».

«Ένα ανεξάρτητο κράτος έχει τη δυνατότητα να προστατεύει την εθνική του κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα. Για την Ελλάδα η Κύπρος δεν είναι ποτέ μακριά», επεσήμανε.

Διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει μαζί με την κυπριακή ηγεσία «για να βρούμε», όπως είπε, «μια λύση στο Κυπριακό, να απελευθερωθούν τα κατεχόμενα εδάφη, να αποχωρήσουν οι στρατοί κατοχής και να ζήσει το σύνολο του κυπριακού λαού με ευημερία».

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους πολίτες της Κύπρου, για τη θερμή υποδοχή των ελληνικών δυνάμεων της ΕΛΔΥΚ και των εναέριων μέσων, και έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης και μήνυμα ενότητας για τις καλύτερες μέρες που, όπως είπε, θα έρθουν και για την Κύπρο και για την Ελλάδα.

Δείτε το Βίντεο

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...