Ελληνοτουρκικά

ΕΚΤΑΚΤΟ - Η Τουρκία αγόρασε γεωτρύπανο και ξεκινά γεωτρήσεις - Μονόδρομος η ανακήρυξη ΑΟΖ - Ολοταχώς για πολεμική κρίση

Ο χειρότερος εφιάλτης γίνεται πραγματικότητα  και πολύ σύντομα θα κληθούμε να υπερασπιστούμε τους ενεργειακούς μας πόρους.Η Τουρκία αγόρασε τελικά πλατφόρμα εξόρυξης και ξεκινά γεωτρήσεις.

«Το πρώτο δικό της γεωτρύπανο αγόρασε η Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου Τουρκίας (TPAO) από τη Νότιο Κορέα και αρχές του 2018 θα ξεκινήσει γεώτρηση στη Μεσόγειο στα χωρικά ύδατα του ψευδοκράτους και της Τουρκίας». Η είδηση δημοσιεύεται σε τουρκικά ΜΜΕ.

Το γεωτρύπανο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ονομάζεται DeepSea Metro 2 και αγοράστηκε έναντι 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ετσι η Τουρκία βάζει «φωτιά» στην ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ ανακοινώνοντας δια στόματος υπουργού ενέργειας , την πρώτη εξόρυξη φυσικού αερίου στην Μεσόγειο, υπονοώντας τον ευρύτερο ελλαδικό και κυπριακό χώρο.

Ο γαμπρός του Ερντογάν και υπουργός ενέργειας και Φυσικών πόρων Berat  Albayrak, δήλωσε με στόμφο ότι η Τουρκία με την ενεργοποίηση και του  δεύτερου πλοίου  σεισμικών ερευνών στην  Μαύρη Θάλασσα,  κατέχει  ηγετικό ρόλο, κυρίως στην Μεσόγειο και φυσικά στο Αιγαίο.

Ο ίδιος τόνισε ότι «στο Αιγαίο το 2018, θα γίνει η πρώτη γεώτρηση διότι υπάρχουν αρκετά αποθέματα φυσικού αερίου".

Μιλώντας σε ξενοδοχείο στην  Αντάλια σε συμπόσιο που ξεκίνησε χθες και θα τελειώσει  σήμερα , ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων , απάντησε σε ερωτήσεις στη σύνοδο, το συμπέρασμα των οποίων ήταν ότι το 2018 θα έχουμε " χοντρό πρόβλημα" σίγουρα με τους Τούρκους ότι και να γίνει .

Ο υπουργός Μπεράτ Albayrak, είπε ότι η μαζική χρήση φυσικού αερίου στην χώρα του  αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του τουρκικού ενεργειακού χαρτοφυλακίου, ενώ 50 εκατομμύρια πολίτες θα επωφελούνται πλέον από την χρήση του .

Ο Albayrak εκφράζοντας τα σχέδια του  δήλωσε:

«Φέτος σε πάνω από 100 νομούς  θα πάμε  φυσικό αέριο σε 200-250 περιοχές μέσα στα επόμενα 2 χρόνια. Θα καλύψουμε ανάγκες το επόμενο έτος σε 81 επαρχίες στο  σύνολο του πληθυσμού και ελπίζουμε ότι 50 εκατομμύρια πολίτες μας θα επωφεληθούν της χρήσης του φυσικού αερίου.

Υπάρχει ένα σοβαρό αίτημα με ορίζοντα το φυσικό αέριο. Αυτό δεν αποτελεί κίνδυνο για τα διάφορα στρατηγικά βήματα που απαιτούν μεγάλες  αποστάσεις με βάση την ποικιλομορφία των πόρων».

Τα σχέδια Ερντογάν αφορούν σαφώς την ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας από οποιαδήποτε εξωτερική πηγή,  ακόμη και από την Ρωσία εφόσον κατασκευαστούν τα πυρηνικά εργοστάσια και υλοποιήσουν «άγνωστο πως» εξόρυξη φυσικού αερίου σε Αιγαίο και  Κύπρο.

Αυτό ακριβώς είναι το διακύβευμα της κυβέρνησης μέλος της οποίας είναι ο υπουργός ενέργειας και Φυσικών πόρων Berat  Albayrak,ο οποίος υλοποιεί κατά γράμμα τις εντολές του πεθερού του ,βάζοντας στο στόχαστρο τον ελληνισμό στο σύνολο του.

Δύσκολα θα είναι τα πράγματα  στο Αιγαίο την επόμενη χρονιά στην οποία θα κριθούν πολλά και θα γίνουν ακόμα περισσότερα από πλευράς των νέο-οθωμανών που θα τραβήξουν το «σκοινί μέχρι να σπάσει», αλλά οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα είναι εκεί για να δώσουν ισχυρή "απάντηση" .

Το ταξίδι του πρωθυπουργού της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον έχει στόχο ακριβώς και με δεδομένη την πολεμική πρόθεση των Τούρκων , η αμερικανική στρατιωτική συνδρομή με την προμήθεια κρίσιμου υλικού  κρίνεται απολύτως απαραίτητη.

Εκτιμήσεις Ελλήνων και ξένων αμυντικών αναλυτών κάνουν ήδη λόγο για σχέδιο ανακήρυξης ΑΟΖ από την Αθήνα , υπό αμερικανική στρατιωτική «ομπρέλα» ελέω τεραστίων αμερικανικών συμφερόντων.

Αυτό άλλωστε θα είναι και το κύριο θέμα της αμερικανικής ατζέντας  στο ταξίδι του Τσίπρα στην Ουάσιγκτον με τον Τραμπ.

Οι ΗΠΑ θέλουν να κάνουν την «δουλειά τους» νόμιμα με διασφάλιση για να πετύχουν το μέγιστο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα .

Ο  Σουλτάνος Ρ.Ερντογάν  όμως δεν πρόκειται να κάνει πίσω και θα έρθει σε ευθεία σύγκρουση με την δύση και τις ΗΠΑ , ειδικά στο  Αιγαίο και την Κύπρο .

Από την άλλη πλευρά οι ΗΠΑ θέλουν να διευρύνουν την ναυτική  βάση τους στην Σούδα για να ελέγξουν αυτές τις δραστηριότητες των αμερικανικών ενεργειακών κολοσσών και δεν πρόκειται να «παίξουν» με τον Ερντογάν  διότι τα συμφέροντα τους είναι τεράστια .  

Το βέβαιο είναι ότι τα όσα συμβαίνουν στην αγορά των υδρογονανθράκων δείχνουν ότι υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες να επενδύσουν στην ελληνική αγορά.

Υπενθυμίζουμε για πολλοστή φορά ότι σύμφωνα με τον ξένο τύπο το 2010 σε κλειστή συνάντηση του Προέδρου της Τουρκίας Ρ.Ερντογάν μαζί με στρατηγούς και τους επικεφαλείς των μυστικών υπηρεσιών με θέμα το Αιγαίο- Κύπρο στην Σμύρνη  όσον αφορά τα  ενεργειακά σχέδια ελέχθη πιστοποιημένα κάτι  τρομερά σημαντικό για τον ελληνισμό.

Το συμπέρασμα των Τούρκων για το όλο θέμα που άπτεται της ενεργειακής επάρκειας της Τουρκίας ήταν ότι, ακόμα και πόλεμος μικρής διάρκειας θα ήταν μέσα στις προτεραιότητες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Οι Τούρκοι ετοιμάζονται να "επέμβουν" ειδικά τώρα πριν η Ελλάδα προβεί σε ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων με στρατηγικού χαρακτήρα οπλικά συστήματα .

Με λίγα λόγια « είναι πολλά πάρα πολλά τα χρήματα» και για αυτό αξίζει ακόμα και πολεμική σύγκρουση με την Ελλάδα, φέρνοντας τις ΗΠΑ , την ΕΕ και την διεθνή κοινότητα προ τετελεσμένου γεγονότος.

https://www.youtube.com/watch?v=lJ81gopPfb4

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ