Στρατός Ξηράς

Η «μάχη» άρχισε: Σε επιφυλακή Στρατός, Ναυτικό και Αεροπορία - Στους χώρους διασποράς μαχητικά, πολεμικά πλοία και μονάδες του Στρατού Ξηράς (βίντεο)

Οι μονάδες του Στρατού Ξηράς βρίσκονται ήδη στους χώρους διασποράς ενώ πολεμικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία μετακινούνται για τις ανάγκες της άσκησης. Η Τουρκία όμως είναι εδώ και προκαλεί ξανά με ΝΟΤΑΜ: "Ούτε στη Ρόδο θα κάνετε στρατιωτικές ασκήσεις".

Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται από την Παρασκευή (29/09/2017) έως και τις 6 Οκτωβρίου οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, καθώς διεξάγεται η Εθνική διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-2017», η οποία σχεδιάστηκε και διευθύνεται από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ).

Στην άσκηση, εκτός από το ΓΕΕΘΑ, τα Γενικά Επιτελεία και τις Μείζονες Διοικήσεις με τις υποτεταγμένες μονάδες, συμμετέχουν και φορείς του Πολιτικού Τομέα.

Κύριοι σκοποί της ασκήσεως είναι:

α. Η εξέταση και αντιμετώπιση της δημιουργουμένης από τις διεθνείς εξελίξεις κατάστασης, στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της χώρας μας.
β. Η εφαρμογή διαδικασιών διοίκησης και ελέγχου Ενόπλων Δυνάμεων και η βελτίωση του επιπέδου ελέγχου και διεύθυνσης των επιχειρήσεων.
γ. Η εξάσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων στη σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων καθώς και η διατήρηση και προαγωγή της μαχητικής ικανότητας τους.
δ. Η ενεργοποίηση του συστήματος χειρισμού κρίσεων και η εφαρμογή σχεδίων στην οργάνωση και λειτουργία υπηρεσιών Παλλαϊκής Άμυνας και Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (ΠΑΜ-ΠΣΕΑ).
ε. Η ενεργός συμμετοχή και η επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων Εθνοφυλακής.
στ. Η εφαρμογή και ο έλεγχος διαδικασιών σχεδίων επιστράτευσης και επίταξης.

«Σειρήνες πολέμου»

Σημειώνεται πως την Τρίτη (03/10/2017) στο πλαίσιο της άσκησης, θα πραγματοποιηθεί δοκιμαστική ενεργοποίηση του συνόλου των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, σε όλη την Επικράτεια.

Υπολογίζεται πως σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν εγκατεστημένες συνολικά περίπου 1.700 σειρήνες συναγερμού, ενώ αρμόδιος φορέας για τη λειτουργία τους είναι το υπουργείο Δημόσιας Τάξης σε συνεργασία με την ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών).

Η Τουρκία, από τη δική της πλευρά, συνεχίζει να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία. Αυτή τη φορά, με τη ΝΟΤΑΜ Α4715/17, αμφισβητούν το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας να προχωρήσει σε στρατιωτική άσκηση στην περιοχή της Ρόδου.

Η νέα αμφισβήτηση ξεκίνησε όταν η Αθήνα εξέδωσε τη ΝΟΤΑΜ Α2443/17 με την οποία δέσμευσε δύο σημεία περίπου τρία ναυτικά μίλια από τις ανατολικές ακτές της Ρόδου, προκειμένου στο πλαίσιο της άσκησης «Παρμενίων 2017», να διεξάγει δύο σενάριά της που μάλιστα είναι χωρίς τη χρήση πυρών.

Η Άγκυρα προκειμένου για μια ακόμη φορά να αμφισβητήσει το κυριαρχικό δικαίωμα της Αθήνας να διεξάγει ασκήσεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, παρά το γεγονός πως τα δύο σημεία που έχει εξαγγείλει η Ελλάδα είναι εντός των χωρικών υδάτων της στη Ρόδο, εξέδωσε τη ΝΟΤΑΜ Α4715/17 με την οποία επανέλαβε τη θέση της περί αποστρατιωτικοποιημένων νησιών. Σύμφωνα με την τουρκική θέση, δεν μπορούν σε αυτά να υπάρχουν στρατιωτικές μονάδες και να γίνονται ασκήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Αθήνα απάντησε στην Άγκυρα με τη ΝΟΤΑΜ Α2458/17 όπου επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι δεν θα πρέπει η Τουρκία να χρησιμοποιεί το σύστημα εξαγγελίας των ΝΟΤΑΜ για να προωθεί τις δικές της πολιτικά εδραζόμενες θέσεις, που εκτός ότι είναι νομικά αβάσιμες δεν έχουν να κάνουν τίποτα με το θεμελιώδη σκοπό του συγκεκριμένου συστήματος προειδοποιήσεων.

Η Τουρκία βέβαια δεν φάνηκε να πτοείται μιας και εκτός του ότι εξέδωσε και σήμερα ΝΟΤΑΜ πάνω στην ελληνική προχώρησε και στην εξαγγελία άσκησης οπλικών συστημάτων του πολεμικού της ναυτικού στις 5 και 6 Οκτωβρίου με την NAVTEX 966/17, δυτικά του Καστελόριζου, δεσμεύοντας περιοχή μέρος της οποίας εμπίπτει στο FIR Αθηνών…

Η Τουρκία είχε παρουσία στον αέρα με προκλητικές πτήσεις μαχητικών της. Μέχρι στις τρεις το μεσημέρι και με τα στοιχεία που υπήρχαν διαθέσιμα η τουρκική παρουσία στο Αιγαίο ήταν η εξής.

Ένα ζεύγος οπλισμένων τουρκικών F-16 μπήκε στο FIR Αθηνών, ανατολικά της Ρόδου στις 11:10 και βγήκε μεταξύ Χίου Λέσβου στις 11:56. Εκεί η Πολεμική Αεροπορία έστειλε ένα ζεύγος μαχητικών F-16 από το Καστέλι της Κρήτης και το ζεύγος επιφυλακής από την Σκύρο. Στην συνέχεια δύο τουρκικά F-16 μπήκαν στο FIR Αθηνών από το FIR Λευκωσίας στις 11:33 και βγήκαν στις 11:50 δυτικά της Ρόδου. Άλλα δύο F-16, τα συγκεκριμένα μάλιστα ήταν και οπλισμένα, μπήκαν στο Αιγαίο στην περιοχή μεταξύ Λήμνου και Λέσβου στις 12:20 και βγήκαν νότια Χίου στις 13:12

Άλλο ένα ζεύγος μπήκε και πάλι μεταξύ Λήμνου και Λέσβου στις 13:45 και βγήκε μεταξύ Χίου και Λέσβου στις 13:53.

https://www.youtube.com/watch?v=fFAPKobcEtA

https://www.youtube.com/watch?v=3puCDwOdExc

https://www.youtube.com/watch?v=KUlDZ8XlwQ8

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...