Κόσμος

Ηνωμένα Έθνη: Η κυβέρνηση της Συρίας πίσω από την επίθεση με χημικά στο Καν Σεϊκούν

Το πόρισμα των ερευνητών για την επίθεση με χημικά στην περιοχή της Συρίας Καν Σεϊκούν έδωσαν στη δημοσιότητα τα Ηνωμένα Έθνη. Σύμφωνα με την έρευνα, πίσω από το χτύπημα με αέριο Σαρίν, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους 83 άνθρωποι, βρίσκεται η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Όπως ανέφερε η έκθεση των ερευνητών, τη βόμβα με το χημικό αέριο έριξε ένα Su-22 τζετ. Η Δαμασκός από την πλευρά της αρνήθηκε να αποδεχθεί το αποτέλεσμα της έρευνας, δηλώνοντας πως η επίθεση ήταν στημένη και πως δεν έχει κάνει χρήση χημικών όπλων.

Σύμφωνα με την έρευνα των ειδικών, στις 4 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν τέσσερα αεροπορικά χτυπήματα στην περιοχή, όλα από αεροσκάφος τύπου Su-22, τα οποία χρησιμοποιεί η αεροπορία της Συρίας. «Μόνο ο στρατός της Συρίας χρησιμοποιεί για επιχειρήσεις τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, τα οποία είναι δύσκολο να μην αναγνωριστούν», ανέφερε χαρακτηριστικά η έκθεση, όπως μετέδωσε το BBC.

Τα στοιχεία που συνέλεξαν οι ερευνητές από τον κρατήρα που προκλήθηκε κατά τον βομβαρδισμό, απέδειξαν ότι πρόκειται για τρία συμβατικά βλήματα και ένα που περιείχε αέριο σαρίν.

Οι ερευνητές απέρριψαν επίσης τη θέση της Ρωσίας, η οποία είχε δηλώσει ότι η συριακή αεροπορία είχε πλήξει αποθήκη με χημικά όπλα που διέθεταν τρομοκράτες.

Προσθέτουν, επίσης, ότι μόνο η χρήση του αερίου σαρίν θα δικαιολογούσε τον αριθμό των 83 θυμάτων, καθώς οι βόμβες που έριξε το Su-22 δεν ήταν τόσο μεγάλης ισχύος.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην έκθεσή τους:
Πρώτον, η έκρηξη που θα είχε προκληθεί από μία αεροπορική επίθεση θα είχε προκαλέσει την καύση του μεγαλύτερου μέρους των στοιχείων μέσα στην αποθήκη ή θα την έθαβε στο χώμα, όπου θα είχε απορροφηθεί, αντί να απελευθερωθεί σε σημαντικές ποσότητες στην ατμόσφαιρα.

Δεύτερον, η αποθήκη θα εξακολουθούσε να είναι πολύ μολυσμένη σήμερα, κάτι για το οποίο δεν υπάρχουν στοιχεία.

Τρίτον, οι άνθρωποι με συμπτώματα από την έκθεση σε αέριο Sarin, άρχισαν να εμφανίζονται λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση των Ρώσων αξιωματούχων για το χτύπημα της Συριακής Πολεμικής Αεροπορίας.

Να σημειώσουμε ότι με αφορμή τη συγκεκριμένη επίθεση, το Ναυτικό των ΗΠΑ βομβάρδισε με ρουκέτες την αεροπορική βάση από την οποία φέρεται να απογειώθηκε το αεροσκάφος που βομβάρδισε την Καν Σεϊκούν, στην Ιντλίμπ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...