Πολεμικό Ναυτικό

Εκτόξευση τορπίλης από το Υ/Β «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» κατά "τουρκικού" στόχου επιφανείας! (εικόνες)

To μεγάλο όπλο του ΠΝ δηλαδή το καλύτερο συμβατικό υποβρύχιο "Παπανικολής" δοκίμασαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ και τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο ΠΝ. 

Αξίζει να δείτε στο βίντεο στο 3.20 την εικόνα του Αγίου Νικολάου που προέρχεται από το πρώτο υποβρύχιο Παπανικολής που έδρασε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ηγεσία επιβιβάστηκε στο Υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, το οποίο εξετέλεσε επιτυχή άσκηση βολής τορπίλης εναντίον στόχου επιφανείας. 

Ο "τουρκικός" στόχος ήταν η ΤΠΚ «ΜΥΚΟΝΙΟΣ» και η βολή ήταν απόλυτα επιτυχής.

Η εκπαιδευτική δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του κόλπου των Μεγάρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, «το κόστος νέων τορπιλών υψηλής τεχνολογίας κυμαίνεται περί τα 300 εκατ. ευρώ και σίγουρα αυτή τη στιγμή δεν αποτελεί προτεραιότητα για το Π.Ν., το οποίο ιεραρχεί υψηλότερα την αναβάθμιση των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ».

Ετσι απαξιώνουμε τα ίδια μας τα όπλα....

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Αθήνα σχεδιάζει να διαθέσει αριθμό υποβρυχίων Τύπου 214 για επιχειρήσεις ή ασκήσεις στη Μεσόγειο, πλέον εκείνων της «Sea Guardian» του ΝΑΤΟ, της «Sophia» της Ε.Ε. στην Κεντρική Μεσόγειο και της UNIFIL στα ανοικτά του Λιβάνου, για την οποία διεκδίκησε την ανάληψη ηγεσίας από 1ης Ιανουαρίου 2018.

Το υποβρύχιο αναμένεται να πλεύσει ξανά προς την Κυπριακή ΑΟΖ καθώς η Τουρκία κορυφώνει τις προκλήσεις της σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

Θυμίζουμε ότι το υποβρύχιο «Παπανικολής (S -120)» είναι το τρίτο στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού που φέρει το όνομα του πυρπολητή της Ελληνικής Επανάστασης.

Κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία της HDW στη Γερμανία και καθελκύστηκε το 2004 και το 2010 κατέπλευσε στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας για να ενταχθεί στη δύναμη των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας.

Τα πλέον σύγχρονα υποβρύχια του ΠΝ είναι τα κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ ή type-214HN (S-120 ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ, S-121 ΠΙΠΙΝΟΣ , S-122 ΜΑΤΡΩΖΟΣ, S-123 Υ/Β ΚΑΤΣΩΝΗΣ) σχεδίασης HDW κατασκευής των 3 εξ αυτών στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Τα υποβρύχια μήκους 65,3μ., πλάτους 6,3μ. εκτοπίσματος 1858τόνων με ταχύτητες 10,5κόμβων/21κόμβων σε επιφάνεια/κατάδυση φέρουν το νέο σύστημα AIP τύπου ενργών κυψελών μαζί με ηλεκτροκινητήρα 3.900 kW που επιτρέπει έτσι την συνεχόμενη κατάδυση για 13 ημέρες με χαμηλή βέβαια ταχύτητα.

Φέρει σύστημα διεύθυνσης βολής ISUS της ATLAS ELEKTRONIK, με εναλλάξιμες κονσόλες πολλαπλών λειτουργειών νέα γενιάς συστήματα ναυτιλίας RADAR, ESM, GPS, ιστοί OPTRONIC με πολλαπλές δυνατότητες απεικόνισης και συνδυασμό παθητικού SONAR μεσαίων και χαμηλών συχνοτήτων, SONAR ναυτιλίας / εντοπισμού ναρκών, ενεργητικού SONAR.

Το πλήρωμα είναι 37 άτομα με την αυτονομία να ανέρχεται στις 50 ημέρες (περιορισμός τροφίμων).

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία

Άσκηση με πραγματικά πυρά σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η Τουρκία στο Αιγαίο τις επόμενες μέρες ανάμεσα στα νησιά Σαμοθράκη, Θάσο και Λήμνο.

Συγκεκριμένα με NAVTEX που έβγαλε σήμερα ανακοινώνει άσκηση με πραγματικά πυρά ανάμεσα σε τρία ελληνικά νησιά: Σαμοθράκη, Θάσο και Λήμνο.

Αναλυτικά με ανακοίνωσή της προς τους ναυτιλομένους η υδρογραφική υπηρεσία της Τουρκίας ανακοίνωσε άσκηση με πραγματικά πυρά στο βόρειο Αιγαίο, ενώ επιχειρεί να δεσμεύσει περιοχή ανάμεσα στα ελληνικά νησιά.

Ταυτόχρονα, ανανεώνει την παρουσία και την ερευνητική δραστηριότητα του Barbaros Hayreddin Pasa στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία με νέα NAVTEX που εξέδωσε.

Με την NAVTEX 901/17 οι τουρκικές Αρχές αναγγέλλουν την διενέργεια σεισμικών ερευνών από το R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA και το συνοδευτικό κράτος M/V BRAVO SUPPORTER από τις 19-21 Σεπτεμβρίου σε μια περιοχή η οποία στο νότιο τμήμα επικαλύπτει τμήμα της Κυπριακής ΑΟΖ ενώ η άλλη περιοχή βρίσκεται εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων στον κόλπο της Αττάλειας.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος συνέχιζε μέχρι και πριν λίγη ώρα να κινείται στην περιοχή νοτιοανατολικά της Πάφου .

Η Τουρκία κρατάει στην περιοχή το ερευνητικό σκάφος, ενώ ο ίδιος ο υπουργός ενέργειας της Τουρκίας Μ. Αλμπαϊράκ εχει προαναγγείλει την συνέχιση των ερευνών και στον κόλπο της Μόρφου αλλά και την έναρξη γεωτρήσεων μέχρι το τέλος του χρόνου εφόσον βεβαίως η Τουρκία αποκτήσει το δικό της πλωτό γεωτρύπανο.

Η μη επιτυχής γεώτρηση στο Οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ στο κοίτασμα Ονησίφορος από την ΕΝΙ/ΤΟΤΑL ,προσφέρει στην Τουρκία λίγο ακόμη χρόνο ώστε να κινηθεί προκειμένου να επιχειρήσει να διακόψει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπρου είτε να αποκτήσει πρόσβαση στον ενεργειακό πλούτο της Κύπρου μέσω μια «βολικής» επίλυσης του Κυπριακού.

Δείτε εικόνες από την άσκηση.

https://www.youtube.com/watch?v=w4CKNsbXAaM

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...