Πατριαρχεία

Επιβεβαίωση ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ: Πιο κοντά στο Βατικανό η Μόσχα - Με την διπλωματία των λειψάνων προετοιμάζεται η επίσκεψη του Πάπα στη Ρωσία

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Απόλυτη επιβεβαίωση για το προ δεκαπενθημέρου ρεπορτάζ και την ανάλυση του ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ σχετικά με τις ολοένα και περισσότερο συγκλίνουσες σχέσεις Μόσχας-Βατικανού με εργαλείο την διπλωματία των λειψάνων αποτελούν οι νεώτερες πληροφορίες αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα!

Στις 30 Ιουλίου επέστρεψαν στο Μπάρι τα λείψανα του Αγίου Νικολάου και το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ υπογράμμιζε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει αυτού του είδους η διπλωματία για τις σχέσεις της Ρωσικής Ορθοδοξίας με τον Ρωμαιοκαθολικισμό κυρίως μετά και την περσινή συνάντηση του Πατριάρχη Μόσχας & πασών των Ρωσιών Κύριλλου με τον Πάπα Φραγκίσκο στην Αβάνα της Κούβας.

Στις 9 Αυγούστου, ημέρα της γιορτής του Αγίου Μεγαλομάρτυρος και Θεραπευτή Παντελεήμονα με το Ιουλιανό ημερολόγιο, η διπλωματία των λειψάνων συνεχίστηκε στην πόλη Γκομέλ της Λευκορωσίας (υπάγονται στο Πατριαρχείο Μόσχας) όπου μεταφέρθηκε λάρνακα με τα λείψανα του Αγίου Παντελεήμονα από την Ιταλία με επικεφαλής τον Ρ/καθολικό Επίσκοπο της Λοκρούς Francesco Oliva.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Επίσκοπο Gomel και Zhlobin Στέφανο παρουσία μιας σειράς κληρικών της επισκοπής Gomel.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ο επίσκοπος Στέφανος στράφηκε προς τον Francesco Oliva με λόγια ευγνωμοσύνης τονίζοντας πόσο μεγάλη σημασία για όλους τους Λευκορώσους έχει η μεταφορά των λειψάνων, ιδιαίτερα για τους κατοίκους της περιοχής Gomel , η οποία έχει πληγεί από την καταστροφή του Τσερνομπίλ.

Κι ενώ λοιπόν η διπλωματία των λειψάνων είναι το μέσο, ο σκοπός είναι άλλος και το ερώτημα είναι αν...αγιάζεται;

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού στη Ρωσία

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού Pietro Parolin θα επισκεφθεί τη Ρωσία στις 21-23 Αυγούστου με το ενδεχόμενο συνάντησης ακόμη και με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να είναι πιθανότατο.
Υπενθυμίζεται πως όταν ο Πάπας Φραγκίσκος ταξιδεύει ανά την υφήλιο έχει την ιδιότητα του αρχηγού κράτους οπότε τυπικά πρέπει να λάβει πρόσκληση από την αντίστοιχη τοπική ηγεσία.

Αυτήν την πρόσκληση επιχειρεί να εκμαιεύσει ο Parolin;
Η συνάντηση πάντως Πούτιν-Parolin αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Σότσι στις 23 Αυγούστου.

Νωρίτερα, στις 22 Αυγούστου ο εκπρόσωπος του Βατικανού θα συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, του ο Parolin θα παραστεί σε Λειτουργία για την ρ/καθολική κοινότητα στον καθεδρικό ναό της Μόσχας!

Πάντως, ήδη οι περισσότεροι Ρώσοι αναλυτές συμφωνούν πως το ταξείδι Parolin αφορά την προετοιμασία της άφιξης του ποντίφικα στο κανονικό έδαφος της Ορθόδοξης ρωσικής εκκλησίας.

Η συγκλονιστική αυτή είδηση εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη ρωσική ιστοσελίδα της «Deutsche Welle». Σε αυτή, το ρεπορτάζ επικαλούμενο συνέντευξη Parolini στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», αναφέρει ξεκάθαρα ότι «το Βατικανό προετοιμάζει την επίσκεψη του Πάπα στη Ρωσία.»

Βέβαια ο ίδιος δεν έχει παραδεχτεί κάτι τέτοιο...Το αντίθετο μάλιστα: «Η επίσκεψή μου δεν έχει να κάνει με την προετοιμασία για πιθανό ταξείδι του Πάπα στη Ρωσία» διευκρίνισε και στάθηκε στην παράδοση της διπλωματίας του Βατικανού, που «προσβλέπει σε οποιαδήποτε συνεισφορά σε συνομιλίες τους στη Μόσχα, και προς αυτή την κατεύθυνση.»

Ο Pietro Parolin στη συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera» ανέφερε ακόμη:

“Σε αυτή την ιστορική στιγμή, όταν βλέπουμε μια αύξηση στην ένταση και στις συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο, υπάρχει μια σαφής και επείγουσα προτεραιότητα για τον Πάπα Φραγκίσκο. Η επείγουσα ανάγκη για αναζήτηση της ειρήνης και πώς να το επιτύχει. Αυτά θα είναι τα κύρια θέματα των συνομιλιών με τον Πρόεδρο της Ρωσίας και τον Πατριάρχη Μόσχας. Η Εκκλησία ανέκαθεν ζητούσε από όλους τους πολιτικούς του πλανήτη να μην εναντιώνονται στα συμφέροντα του κοινού καλού, να σέβονται το διεθνές δίκαιο και να υπάρχει συναίνεση και συνεργασία μεταξύ των εθνών. Και η μέθοδος είναι πάντα η ίδια, ο διάλογος ".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...