Πατριαρχεία

Φάκελος ακίνητα Πατριαρχείου Ιεροσολύμων: Ο Πατριάρχης Θεόφιλος, ο Ειρηναίος, οι Άραβες που τα βάζουν με την ελληνική ηγεσία και απειλούν με καταλήψεις των κτιρίων και οι ακροδεξιοί αγοραστές

Του Μανώλη Κείου

Η ΕλληνΟρθόδοξη Εκκλησία στους Αγίους Τόπους αντιμετωπίζει την Παλαιστινιακή οργή για την πώληση γης σε ακροδεξιές ισραηλινές ομάδες στα ανατολικά της Ιερουσαλήμ. Μια υπόθεση που παραπέμπει πάνω απο δέκα χρόνια πίσω και κόστισε .... έναν Πατριάρχη.

Παλαιστίνιοι Χριστιανοί δεσμεύθηκαν να πολεμήσουν την πώληση της εκκλησιαστικής γης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ σε Ισραηλινούς έποικους εν μέσω μιας διαμάχης στην οποία στροβιλίζεται το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Μέλη της Εκκλησίας σε δηλώσεις τους σε ισραηλινά μέσα είπαν ότι η διαμαρτυρία και, αν είναι απαραίτητο, η κατοχή των χώρων είναι οι τελευταίες διαθέσιμες επιλογές για να αποφευχθεί η μετάβαση τριών ακινήτων στην Παλιά Πόλη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ , αφού ένα δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η πώληση ήταν νόμιμη.

Συγκεκριμένα, ένα περιφερειακό δικαστήριο της Ιερουσαλήμ αποφάνθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι η αμφιλεγόμενη συμφωνία του 2004, η οποία είχε αντιμετωπίσει ισχυρισμούς για δωροδοκία και απάτη, ήταν νόμιμη.

Ο οργανισμός Ateret Cohanim, μια ακροδεξιά ισραηλινή ομάδα που σκοπεύει να δημιουργήσει εβραϊκή πλειοψηφία στην Παλιά Πόλη, είναι ο αγοραστής των τριών ακινήτων.

Η συμμετοχή τους προκάλεσε έντονη οργή στους Παλαιστίνιους όταν αποκαλύφθηκε η είδηση της συμφωνίας το 2005.

Η σημερινή εκκλησία και συγκεκριμένα ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ 'προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τη συμφωνία, η οποία υπογράφηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του προκατόχου του Ειρηναίου. Ο Ειρηναίος παύθηκε από τη θέση του και υποβιβάστηκε στο βαθμό του μοναχού όταν αποκαλύφθηκε η συμφωνία το 2005 περνώντας μαρτυρικές στιγμές....

Σε αναφορά που δημοσιεύθηκε στην παλαιστινιακή εφημερίδα Al-Quds, ο πατριάρχης Θεόφιλος καταδίκασε την απόφαση του δικαστηρίου και δεσμεύτηκε να την προσβάλει. "Θα ασκήσουμε όλες τις προσπάθειες και τα νομικά και οικονομικά μέσα για να ακυρώσουμε αυτή τη συμφωνία", ανέφερε.

Ωστόσο, η αναφορά αυτή δεν μπόρεσε να καθησυχάσει τους θυμωμένους πιστούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Παλαιστίνιοι Άραβες και είναι δυσαρεστημένοι με την ελληνική κυριαρχία της εκκλησίας τους.

"Όλες οι ορθόδοξες εκκλησίες στον κόσμο είναι εθνικές", δήλωσε ο Alif Sabbagh, μέλος του Κεντρικού Ορθοδόξου Συμβουλίου στο Ισραήλ.

"Η βουλγαρική εκκλησία, για παράδειγμα, έχει βουλγαρική ηγεσία, η ελληνική στην Ελλάδα έχει ελληνική ηγεσία, το ίδιο στη Ρωσία, στη Ρουμανία ... εκτός από εμάς, η εκκλησία μας έχει ελληνική ηγεσία" τόνισε.

Οι επικριτές του Θεόφιλου επίσης επισημαίνουν και άλλες πωλήσεις γης που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα, ενώ τους τελευταίους μήνες οι Άραβες χριστιανοί έκαναν καθιστικές διαμαρτυρίες και πορείες εναντίον του, φέροντας πανό που τον αποκαλούσαν "ανάξιο".

Τον Ιούλιο, 14 τοπικά ορθόδοξα ιδρύματα αποφάσισαν να μποϋκοτάρουν τον Θεόφιλο και την εκκλησιαστική σύνοδο.

"Όλοι οι σύμβουλοι και οι επιτροπές δήλωσαν ένα πλήρες μποϋκοτάζ του πατριάρχη σε όλα τα επίπεδα και κάθε φορά είτε ιδιωτικά είτε δημόσια", δήλωσε ο Sabbagh.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, ο Sabbagh είπε ότι οι Χριστιανοί πρέπει να κινητοποιηθούν και να αναλάβουν δράση για να εμποδίσουν τους εποίκους να αναλάβουν τις ιδιοκτησίες.

Ο πατήρ Atallah Hanna, Αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας-ένα χωριό κοντά στην Ναμπλούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη- και ένας από τους λίγους Παλαιστινίους Αρχιεπισκόπους της εκκλησίας, είπε ότι «αυτοί που πωλούν τις περιουσίες μας δεν αντιπροσωπεύουν την εκκλησία».

"Είμαστε εντελώς αντίθετοι και αρνούμαστε αυτήν την ύποπτη συμφωνία. Θα έχει πολύ επικίνδυνες συνέπειες για τον χαρακτήρα της Παλιάς Πόλης” συμπληρώνει.

Δύο από τα ακίνητα που πωλούνται στον οργανισμό Ateret Cohanim βρίσκονται στην Πύλη Jaffa, την κύρια είσοδο στην χριστιανική συνοικία της Παλιάς Πόλης. Αυτά τα δύο ακίνητα, τα ξενοδοχεία Imperial και Petra, είναι μεγάλα, καλά τοποθετημένα ακίνητα και θα επέτρεπαν στον Ateret Cohanim να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στην Παλιά Πόλη. Η ομάδα αναμένεται τώρα να καταθέσει εντολές έξωσης έναντι των σημερινών ενοικιαστών.

"Δεν αρκεί να μιλάμε απλώς εναντίον της συμφωνίας, πρέπει να δράσουμε εναντίον της. Πρέπει να σταματήσουμε φυσικά τους εποίκους να πάρουν τα ξενοδοχεία ", δήλωσε ο Hanna, και κάλεσε τους Χριστιανούς να καταλάβουν τις τοποθεσίες εάν κριθεί απαραίτητο.

Το χρονικό

Η πώληση των ακινήτων, που πρωτοαποκαλύφθηκε το 2005, σκεπάστηκε από αντιπαραθέσεις και ισχυρισμούς για δωροδοκία και απάτη. Ο καθαιρεμένος πατριάρχης ισχυρίστηκε ότι έγινε εν αγνοία του και κατηγόρησε έναν Έλληνα οικονομικό σύμβουλο, τον Νίκο Παπαδημά.

Ο Παπαδημάς, το 2013 συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Αθήνας βάσει διεθνούς εντάλματος σύλληψης.

Ο Ειρηναίος αρνήθηκε σθεναρά τη συμμετοχή του στη συμφωνία και συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι είναι ο νόμιμος πατριάρχης κλεισμένος σε ένα διαμέρισμα σε ένα από τα κτίρια του πατριαρχείου με περιορισμένη επαφή με τον έξω κόσμο.

Η πρόσφατη ασθένειά του έφερε ως επισκέπτες και τον Πατριάρχη Θεόφιλο αλλά και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Τα ισραηλινά μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι...εκ των έσω κοντά στον νυν πατριάρχη λένε ότι η εκκλησία, η οποία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ιδιοκτήτης γης στο Ισραήλ, έχοντας στην ιδιοκτησία της ακόμη και τη γη όπου βρίσκεται το ισραηλινό κοινοβούλιο, η Κνεσέτ, έχει υποστεί τεράστια πίεση από τις ισραηλινές αρχές να πουλήσει την ακίνητη περιουσία .

Μεγάλο μέρος της γης διοικείται ήδη από το Εβραϊκό Εθνικό Ταμείο, το οποίο το μισθώνει από τη δεκαετία του 1950, και οι εκκλησιαστικοί παράγοντες έχουν πει ότι η εκκλησία διατηρεί επι της ουσίας πολύ λίγο πραγματικό έλεγχο επί της ακίνητης περιουσίας. Το εβραϊκό εθνικό ταμείο είναι μια σιωνιστική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1901 για να αγοράσει γη για εβραϊκό οικισμό της Παλαιστίνης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης