Πολιτική

Τα μαλλιά του τραβάει ο πρωθυπουργός με την ανοησία Βούτση που ξύπνησε την κοιμωμένη Ιεραρχία της Εκκλησίας και την συσπείρωσε ενάντια στην κυβέρνηση

Του Άγγελου Ρούσσου

Βροχή τα πολιτικού περιεχομένου μηνύματα των Ιεραρχών το τελευταίο διάστημα. Μετά την απερίσκεπτη ενέργεια του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και τις δηλώσεις του περί “ταλιμπάν της Ορθοδοξίας” η Ιεραρχία συσπειρώθηκε και κόντρα στην αρχιεπισκοπική γραμμή των ήπιων τόνων εξαπέλυσε μύδρους κατά της κυβέρνησης.

Με αφορμή μάλιστα και με την μεγάλη εορτή της κοιμήσεως της Θεοτόκου τα μηνύματα των Ιεραρχών πέφτουν σαν το χαλάζι!

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος από την Κέρκυρα όπου βρέθηκε εξέφρασε "τόσο τον προβληματισμό, όσο και την βαθιά του λύπη, για την πνευματική σήψη που υφιστάμεθα ως έθνος. Πιστέψαμε ότι με την συσσώρευση πολλών υλικών αγαθών, θα μπορούσαμε να καλύψουμε τα πνευματικά μας κενά. Απατηθήκαμε όμως και απομακρύναμε τη Θεία Χάρη, από κοντά μας. Το έλεος όμως του Κυρίου μας καταδιώκει πάσας τας ημέρας της ζωής ημών. Φθάνει εμείς να το εκζητήσουμε”.

O Μητροπολίτης Χίου Μάρκος κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στον κατάμεστο από πιστούς Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Βροντάδου είπε πως “στον ιερό κι ευλογημένο τούτο τόπο που η Ορθόδοξη Εκκλησία και το ελληνικό έθνος είναι οντότητες ταυτόσημες αποτελεί ανεπίτρεπτη, διωκτική, βλάσφημη και υβριστική, καταστρεπτική ενέργεια η επιχείρηση οποιουδήποτε να τις διαχωρίσει'

Από την πλευρά του σε εγκύκλιό του για αυριανή αγρυπνία ο Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας αναφέρει: “ἡ Ἑλλάδα μας ἀντιμετωπίζει πολλοὺς κινδύνους· ὄχι μόνο ἀπὸ Ἀνατολάς, μὲ τὴν Τουρκία νὰ μᾶς προκαλῇ ξεδιάντροπα, ἀλλὰ καὶ ἀπὸ τὰ βόρεια σύνορά μας, ὅπου καὶ ἡ Ἀλβανία μὲ τὸν μεγαλοϊδεατισμό της, καὶ τὸ κρατίδιο τῶν Σκοπίων μὲ τὴν συνεχιζόμενη πολιτικὴ ἀναταραχή. Τὰ πράγματα δείχνουν, ὅτι ἡ Χώρα μας πρέπει νὰ βρίσκεται σὲ ἑτοιμότητα, γιατὶ κανεὶς δὲν γνωρίζει «τὶ τέξεται ἡ ἐπιοῦσα». Καί, βέβαια, ὑπάρχουν καὶ τὰ ὅσα θλιβερὰ συμβαίνουν στὸ ἐσωτερικὸ τῆς Χώρας”.

 

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Κλεισούρας λειτούργησε χθες ο Μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ και έστειλε το δικό του μήνυμα:
“Ο λόγος του Κυρίου απευθύνεται και προς την κοινωνία μας ολόκληρη, από την οποία σήμερα απουσιάζει η πίστη στο πρόσωπο του Χριστού, που είναι αποτέλεσμα της χάριτος του Θεού. Η πίστη είναι αποτέλεσμα της αναζητήσεως του καθενός, της δικής του προσευχής και της δικής του κοινωνίας με τον Θεό.
Και κατέληξε λέγοντας πως όσες περγαμηνές κι αν έχουμε, όσες επιστήμες και διπλώματα κι αν κατέχουμε, όσα βιβλία κι αν διαβάσουμε, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να βρούμε το Θεό εάν δεν έχουμε κοινωνία μαζί Του. Γιατί ο Θεός αναπαύεται στους καθαρούς τη καρδία και στους απλούς, όπως και στον Άγιο Μάρκο τον Κλεισουριώτη, ο οποίος λόγω της καθαρότητας και της απλότητάς του δέχθηκε τον Χριστό στην καρδιά του και άντεξε το φρικτό μαρτύριο, δίνοντας αγόγγυστα τη μαρτυρία του ονόματός Του”.

Σε χωριό βοσκοποιμένων, το όμορφο Παλαιοχώρι, το οποίο ευρίσκεται στο οροπέδιο της Δίβρης σε υψόμετρο800 μέτρων, ιερούργησε και μίλησε χθες Κυριακή13 Αυγούστου ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος.
“Τα χώματα μας είναι άγια γιατί είναι ποτισμένα με δάκρυα και ιδρώτα από τους απλούς προγόνους μας, οι οποίοι δεν είχαν διαστραφεί από τις τηλεοράσεις και τον μοντέρνο τρόπο ζωής.
Να μην αποκοπείτε από τα άγια χώματά σας, σε όποιο μέρος της γης κι’ αν πηγαίνουν οι Έλληνες, ποθούν την ευλογημένη μας Πατρίδα, το «νόστιμον ήμαρ» είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των Ελλήνων. Να μείνουμε αμετακίνητοι στις χριστιανικές ελληνικές παραδόσεις μας, διότι μόνο αυτές έχουν αξία. Εμείς οι Έλληνες είμαστε εκ καταγωγής ένα με τον Θεό. Σε όλα τα μέρη της Πατρίδος μας υπάρχουν πιστοί άνθρωποι και όσο και να θέλουν μερικοί να ξεριζώσουν την πίστη μας θα κουραστούν αδίκως, διότι ο Έλληνας δεν πρόκειται να αλλάξει τα πιστεύω του” τόνισε.

Αλλά και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος που προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως τη Θεοτόκου στις 40 Εκκλησιές Θεσσαλονίκης ανέφερε πως σημειώνονται γεγονότα που πείθουν ότι επιχειρείται απόκλιση από αυτό που λέγεται εθνική πολιτική, με προκάλυμμα τη μάχη εναντίον του κατεστημένου και μάλιστα εναντίον και της Πίστης. Ενώ αναφέρθηκε σε “κυριαρχούσες τάσεις των σημερινών κυβερνώντων, αλλά και στο παρελθόν, είναι εξωχριστιανικές και αντιπαραδοσιακές”.

Και έκλεισε το κήρυγμά του: «Το ερώτημα προς όλους τους πολιτικούς άραγε μπαίνουμε προς εθνική αλλοτρίωση; Θα αλλάξουμε την εθνική μας υπόσταση; Να κυβερνούν δημοκρατικά όπως κυβερνούν αλλά να σέβονται και να τιμούν όλα εκείνα που κράτησαν την πατρίδα και το έθνος σε δύσκολα χρόνια».

Μπροστά σε χιλιάδες Πατρινούς και όχι μόνο, κατά την τέλεση των Εγκωμίων προς την Παναγία μας, στο Μοναστήρι της στο Γηροκομειό την Κυριακή μίλησε ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, απαντώντας στην πρόκληση ότι δεν είμαστε Ορθόδοξος Λαός και διαμηνύοντας ότι δεν είμαστε οι ταλιμπάν της Ορθοδοξίας.
“Οι Πατρινοί αποδεικνύουν καθημερινώς μέσα από τον άρρηκτο πνευματικό σύνδεσμο με την Εκκλησία, ότι η Ορθόδοξη πίστη είναι η πεμπτουσία του Λαού, είναι ζωή, ελευθερία, αγάπη, αγκαλιά ανοικτή για κάθε άνθρωπο αδιακρίτως φυλής και φύλου, γλώσσης, θρησκεύματος και γνώσεων. Ότι η Ορθοδοξία είναι προσφορά θυσιαστική για τον όποιο άλλο, αφού ο κάθε άνθρωπος είναι δημιουργημένος κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν Θεού. Οι Πατρινοί διαχρονικά, ως Έλληνες Ορθόδοξοι, βεβαιώνουν ότι η Ορθοδοξία είναι φως και πολιτισμός, αφού αυτή η πόλη και αυτός ο τόπος είναι η πύλη, το σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσεως”. Ανέφερε και συμπλήρωσε 'Καθώς σας βλέπω απόψε, να κατακλύζετε ασφυκτικά με την παρουσία σας, αυτό το Μοναστήρι με τα νειάτα μας να έχουν την πρωτιά, σκέπτομαι ότι αυτός ο τόπος δεν πρόκειται ποτέ να γονατίση μέσα από όποιες δυσκολίες και κατατρεγμούς, επιβολή μνημονίων και φόρων δυσβάστακτων πνευματικών και οικονομικών, γιατί έχει αδούλωτο φρόνημα και σταθερή και ακλόνητη πίστη στον Θεό”.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ