Αρχείο

Σοκ: Περιμένουν νέο μεγάλο σεισμό οι επιστήμονες - Ο εγκέλαδος «τεμάχισε» το νησί -Δείτε βίντεο ντοκουμέντο


Ο ισχυρός μετασεισμός που αναμενόταν τις πρώτες ώρες μετά τα 6,1 Ρίχτερ που έπληξαν το νησί της Λέσβου δεν ήρθε και οι επιστήμονες είναι σε συναγερμό.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, έκανε την εκτίμηση πως τις επόμενες μία με δύο ημέρες θα έχουμε νέα ισχυρή δόνηση στη Λέσβο, ίσως και του ίδιου μεγέθους.
Μιλώντας στον Αlpha 989 ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μέχρι χτες το βράδυ ήμουν καθησυχαστικός, τώρα δεν είμαι γιατί τη νύχτα δεν είχαμε μετασεισμό της τάξης του 5 που περιμέναμε. Το ρήγμα αυτό είναι πολύ γνωστό. Καλύτερο είναι να κρατάμε επιφύλαξη. Τις επόμενες ώρες ή μέρες θα βιώσουμε ισχυρό μετασεισμό της τάξης του 5.Η περιοχή αυτή έχει μεγάλο σεισμικό κίνδυνο γιατί δεν έχει τις δομήσεις που έχουμε σε άλλα νησιά».

Σε ερώτηση εάν μπορεί ο σεισμός να «ξύπνησε» και άλλα ρήγματα απάντησε ότι «είναι πολύ πιθανόν. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, η τοπογραφία του νησιού είναι πολύ επικίνδυνη. Προσοχή, επίσης και στο εσωτερικό των σπιτιών».

«Δεν δίνω ευθύνες σε κανέναν αλλά πρέπει να περνάμε το μήνυμα στον κόσμο με έξυπνο τρόπο. Ναι, πιστεύω ότι υπάρχει θέμα. Περιμένουμε πολλούς μετασεισμούς», είπε χαρακτηριστικά.

Η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη στο facebook:

Επειδή ταλαιπωρούμε τις τελευταίες ημέρες με μια μόλυνση του αναπνευστηκου και δε θα μπορώ να έχω την συμβολή που θα επιθυμούσα στην ενημέρωση του κόσμου θα ήθελα, σχετικά με το φονικό σεισμό που έγινε πριν λίγες ώρες στο όμορφο νησί της Λέσβου (ιδιαίτερα αγαπητό σε μένα μετά τη πατρίδα μου τη Κεφαλλονιά αφού υπηρέτησα την θητεία μου εκεί) να αναφέρω τη γνώμη μου και μερικές απαντήσεις γιατί έχω γίνει αποδέκτης εκατοντάδων μηνυμάτων

1)ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ; Η περιοχή έχει ρήγματα με μεγαλύτερο σεισμικό δυναμικό. Το προηγούμενο αιώνα είχαμε αρκετούς πάνω απο 6.7 και έναν 7.0. Μελετώντας όμως την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας φαινεται μάλλον φυσιολογική (θέλω μερικούς πάνω απο 4 ακόμα για να ησυχάσω τελειως, μεχρις τωρα έχουμε μονο ενα 4.6 και ένα 4.1) η πιθανότητα να έχουμε μεγαλύτερο ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ.
2)ΑΡΑ ΗΣΥΧΑΣΑΜΕ ΠΕΡΑΣΕ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ; ΟΧΙ!!! ειναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς, ίσως μεγαλύτερους και απο το 5 οι οποίοι στον ήδη λαβωμένο αστικό ιστό μπορει να έχουν ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ απο ότι ο κυρίως 6.1.
3)ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟΨΕ; Αν το σπιτι σου είναι φτιαγμένο με τους τελευταίους αντισεισμικούς κανονισμούς και μετα το 1980 και δεν έχει εμφανή σημεία βλαβών (ρωγμές στα φέροντα στοιχεία δεν ενώ μικρορωγμές στη τοιχοποιια) να πας και να κοιμηθείς άνετα (για τα αυθαίρετα αυτο δεν ισχύει). Αν το σπίτι σας ειναι χωρίς αντισεισμικό, πχ απο τα παλιά πετρινα αποφύγετε το, περιμένετε μερικές ημέρες να ολοκληρωθεί η ισχυρη μετασεισμική φαση και συμβουλευτείτε κάποιο μηχανικό απο το κλιμάκιο που έχει αποστείλει ο ΟΑΣΠ).
4)ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ; Τα γνωστά, έχω βαρεθεί να τα επαναλαμβάνω α) ελαχιστοποιούμε τον σεισμικό κίνδυνο στο εσωτερικό των σπιτιών μας δηλ. Στερεώνουμε βαριά αντικείμενα με τακους), κατεβάζουμε βαρια αντικείμενα απο ψηλά ραφια πχ βάζα, βαζουμε κωλητικη ταινία στα ντουλαπια με τα γυαλικά μας, προσεχουμε πανω απο τα κρεβατια των παιδιών να μην υπάρχουν βιβλιοθήκες, κλπ β)Εχουμε οπωσδηποτε ένα φακο στο κομοδινο. γ) Οταν κυκλοφορούμε εξω αποφευγουμε αποτομα πρανή που μπορει να αποκολυθουν βραχια, δεν αφήνουμε τα παιδια να παίζουν κοντα σε μάντρες.
5)ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΟΤΑΝ ΚΟΙΜΑΜΑΙ ΚΑΙ ΓΙΝΕΙ ΣΕΙΣΜΟΣ; Κυλάμε και ξαπλωνουμε διπλα στο κρεβατι έχοντας το μαξιλάρι στο κεφάλι μας. Προς Θεού δεν τρέχουμε πανικόβλητοι μέσα στη νύκτα.
6)ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΗΣΩ, ΚΙΝΔΥΝΕΥΩ ΑΠΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ; Η πιθανότητα να προκληθεί τσουνάμι (ξεχάστε τις εικώνες από Σουμάτρα και Ιαπωνία) ειναι πολυ μικρή. Αν καταλάβετε σεισμό ενώ είστε στη παραλία και δείτε τα νερά να αποσύρρονται τότε κινηθείτε προς κάποιο ψηλότερο σημείο. Το ποιο πιθανό είναι να παρατηρηθούν διακυμάσεις της στάθμης της θάλασσα λιγων εκατοστών που πρακτικά δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ συνεκτιμά πως οι «σεισμοί θα συνεχιστούν και (αυτό) είναι πολύ καλό ώστε να εκτονωθεί σταδιακά η κατάσταση που υπάρχει κατά μήκος του τεκτονικού ρήγματος». «Θα έχουμε μια πλούσια σεισμική ακολουθία στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται και σεισμοί της τάξης των 5.5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ άρα δεν θα πρέπει να μας ανησυχήσει αυτή η εξέλιξη (αφού) όσο πιο μεγάλους μετασεισμούς έχουμε τόσο πιο γρήγορα θα εκτονωθεί η κατάσταση»

Ο Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ είπε πως αναμένεται ένας δυνατός σεισμός κοντά στο 5,5 Ρίχτερ ή και μεγαλύτερος ο οποίος θα ενταχθεί στο πλαίσιο της φυσιολογικής ακολουθίας, τονίζοντας παράλληλα πως «σίγουρα θα υπάρξει τέτοιος μετασεισμός, είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε κάτι διαφορετικό. Ένας τέτοιος σεισμός θα έχει πάνω από 50 μετασεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ εξηγώντας ότι η σεισμική ακολουθία θα κρατήσει για άλλους 5 μήνες.

Απεικόνιση του ρήγματος του σεισμού

Απεικόνιση του ρήγματος του σεισμού, με επίκεντρο την θαλάσσια περιοχή νότια από το Πλωμάρι της Μυτιλήνης, όπως προσδιορίστηκε από το μέλος της Ερευνητικής Ομάδας Γεωλογίας των Σεισμών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σωτήρη Βαλκανιώτη, δημοσιεύει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τον κ.Βαλκανιώτη, δίνεται προσεγγιστικά η επιφάνεια του ρήγματος, όπως φαίνεται στην εικόνα, με το μικρό τετράγωνο νότια του Πλωμαρίου στον υποθαλάσσιο χώρο.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Ferrara έχει δημιουργήσει, μετά από πολυετή έρευνα, την Ελληνική Βάση Δεδομένων Ενεργών Ρηγμάτων (GreDaSS) με πρότυπο τις διεθνείς προδιαγραφές των αντίστοιχων βάσεων και περιεχόμενο τις δημοσιευμένες εργασίες για τον ελλαδικό χώρο, από Έλληνες και ξένους ερευνητές. Στο πλαίσιο της έρευνας, σύμφωνα με τον καθηγητή γεωλογίας του ΑΠΘ Σπύρο Παυλίδη, μελετήθηκαν και τα ενεργά ρήγματα Λέσβου, Λήμνου, Χίου και Ικαρίας.

«Εξετάστηκαν ειδικότερα οι σεισμογενείς δομές των νησιών: Λήμνος, “Αγιος Ευστράτιος, Λέσβος, Χίος, Σάμος και Ικαρία του βορειοανατολικού Αιγαίου και η σχέση των ενεργών ρηγμάτων με το πεδίο των τάσεων του γήινου φλοιού της περιοχής. Παράλληλα, μελετήθηκε η επίδραση και η σχέση τους με το μεγάλο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, το οποίο επεκτείνεται στο Βόρειο Αιγαίο, λόγω της στενής γειτνίασής τους. Η περιοχή επηρεάζεται άμεσα από τη Ζώνη της Βόρειας Ανατολίας, ενώ αυτή η επίδραση σταδιακά μειώνεται στις κεντρικές και νότιες περιοχές» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Παυλίδης.

Ένα βίντεο - ντοκουμέντο τη στιγμή του ισχυρού σεισμού στη Λέσβο ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Το βίντεο από κάμερα ασφαλείας μέσα σε μια κάβα είναι διάρκειας 10 δευτερολέπτων και δείχνει τα ράφια να κουνιούνται καθώς και μπουκάλια και ποτήρια να πέφτουν και να σπάνε την ώρα του σεισμού.

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε ο χρήστης Stelios Koutsouradis στο Facebook:
https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fkava.koutsouradi%2Fvideos%2F1324176904318808%2F&show_text=0&width=560

Δείτε τις εικόνες «αποκάλυψης» που άφησε ο μεγάλος σεισμός

http://gr.euronews.com/embed/372700

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...