Μέση Ανατολή

EKTAKTO: Ξέσπασε μεγάλη κρίση ΗΠΑ-Τουρκίας - Ο Ν.Τραμπ "μαχαίρωσε" την Αγκυρα εκ μέρους του Ισραήλ: Εξουσιοδότησε το Πεντάγωνο για παροχή βαρέως οπλισμού στους Κούρδους YPG - Ακυρώνεται η επίσκεψη Ερντογάν;

Η εκδίκηση από το Ισραήλ ήρθε και μάλιστα άμεσα. Δεν πέρασαν ελάχιστες ώρες από την σφοδρή επίθεση του Ερντογάν προς το Ισραήλ και προσωπικά τον Μ.Νετανιάχου και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε σχέδιο εξοπλισμού με βαρύ οπλισμό της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG-SDF στη Συρία! Ολοταχώς δηλαδή προς δημιουργία κουρδικού κράτους.

Αυτή τη στιγμή έχει ξεσπάσει μεγάλη κρίση καθώς ο Λευκός Οίκος δεν ανακοίνωσε ούτε σήμερα την επίσκεψη του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, στην Ουάσιγκτον. Υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες η επίσκεψη να ακυρωθεί.

Oλα αυτά τη στιγμή που πολυπληθής τουρκική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από ανώτερους αξιωματούχους και συνεργάτες του Ταγίπ Ερντογάν, έσπευσε στην Ουάσιγκτον για να διασώσει την επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας στο Λευκό Οίκο.

Στην αντιπροσωπεία μετέχουν ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Χουλουσί Ακάρ, ο επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών (ΜΙΤ) Χακάν Φιντάν και ο ανώτερος σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας, Ιμπραίμ Καλίν.

Ο κ. Ακάρ συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζόζεφ Ντάνφορντ και σύμφωνα με πληροφορίες η συνομιλία τους κυριαρχήθηκε από έντονες διαφωνίες.

Ο κ. Φιντάν είχε συναντήσεις με ανώτερα στελέχη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και ο κ. Καλίν με στελέχη του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

H κίνηση αυτή χαρακτηρίζεται μείζονος σημασίας από το πεντάγωνο, καθώς μ' αυτόν τον τρόπο «εξουσιοδοτεί» τον Συριακό Δημοκρατικό Στρατό (SDF) να ανακαταλάβει την Ράκκα - το προπύργιο του ISIS από το 2014. Επιπλέον μ' αυτόν τον τρόπο οι ΗΠΑ  δείχνουν έμπρακτα την υποστήριξή τους, στον SDF, στους Κούρδους της Συρίας (ΥPG) και στον Συριακό Αραβικό Συνασπισμό.

O εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου δήλωσε σχετικά: «Ο SDF με την υποστήριξη του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, είναι η μόνη επίγεια δύναμη που έχει τη δυνατότητα ανακατάληψης της Ράκκα στο εγγύς μέλλον».

Το θέμα συζητήθηκε χθες μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και των υπουργών του. Στη συζήτηση συμμετείχε και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις με τηλεδιάσκεψη.

Σύμφωνα με αξιωματούχο το σχετικό διάταγμα έχει ήδη υπογραφεί και η διαδικασία εξοπλισμού των Κούρδων της Συρίας είναι έτοιμη να ξεκινήσει. Μάλιστα μέρος του εξοπλισμού έχει ήδη προ - αποσταλεί.

Παρ' όλο που οι αξιωματούχοι δεν έδωσαν λεπτομέρειες για τον εξοπλισμό που θα σταλεί πρώτα, οι Κούρδοι αναμένεται να εξοπλιστούν με μηχανήματα διάτρησης, όπως μπουλντόζες καθώς και τυφέκια, πυρομαχικά, αλεξίσφαιρα γιλέκα, ασυρμάτους κτλ

Η παράδοση θα γίνει είτε με επίγεια κονβόι είτε εναέρια με πτώση από C-130, αναλόγως τον εξοπλισμό και την περιοχή.

Φυσικά ο εξοπλισμός των Κούρδων μαχητών αναμένεται να προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση της Άγκυρας και το Πεντάγωνο το γνωρίζει.

Τον Μάρτιο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον ταξίδεψε στην Τουρκία όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ξεκαθάρισε ότι θεωρεί το YPG τρομοκρατική οργάνωση.

Ο σουλτάνος αναμένεται να συναντηθεί στην Ουάσιγκτον με τον Ντόναλντ Τραμπ - για πρώτη φορά μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ - όπου αναμένεται να φέρει προς συζήτηση το θέμα της υποστήριξης των Κούρδων της Συρίας από τις ΗΠΑ.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά τις ανησυχίες στον τομέα ασφάλειας που εγείρει η σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ, Τουρκία», τόνισε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Ντάνα Γουάϊτ, από την Λιθουανία όπου βρίσκεται με τον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις.

«Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τον λαό και την κυβέρνηση της Τουρκίας ότι οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στην αποτροπή πρόσθετων κινδύνων ασφάλειας και στην προστασία του νατοϊκού μας συμμάχου», σημειώνει η ανακοίνωση AΛΛΑ....

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...