Ελληνοτουρκικά

ΕΚΤΑΚΤΟ: Στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας αντιπροσωπεία της Κύπρου - Με νέες Navtex επιχειρεί κατάληψη στο οικόπεδο 6 η Τουρκία - Αμεσο τριετές και νέο 15ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα ανακοίνωσε ο ΑΝΥΕΘΑ!

Άκρως πολεμικές εξελίξεις αναμένονται τα επόμενα 24ωρα  καθώς η Τουρκία προετοιμάζει το πλαίσιο δημιουργίας θερμού επεισοδίου στην Κυπριακή ΑΟΖ. Πριν λίγο η υδρογραφική υπηρεσία του τουρκικού ναυτικού εξέδωσε τις παράνομες NAVTEX 449 και 450/17 με τις οποίες δεσμεύει περιοχές ΝΔ της Κύπρου την 4 και 5 Mαϊου 2017 επιχειρώντας κατάληψη στο οικόπεδο 6, ο Βίτσας ανακοίνωσε εσπευσμένα άμεσο τριετές αλλά και νέο 15ετές εξοπλιστικό ενώ το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) επισκέφτηκαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Συλλούρης και ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, Αντώνιου Μανδρίτη. Η επίσκεψη βαφτίστηκε "εθιμοτυπική" αλλά μόνο τέτοια δεν ήταν αυτές τις κρίσιμες ώρες.

Τους δυο αξιωματούχους υποδέχτηκε ο Αρχηγός της Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης,

Πιο αναλυτικά, η Τουρκία με τις νέες παράνομες NAVTEX θα προχωρήσει σε άσκηση με πυρά καθώς και εκπαιδευτική δραστηριότητα ρυμούλκησης ηλεκτρονικής συσκευής από πολεμικό πλοίο.

Μέρος των υπόψη περιοχών συμπίπτει με την περιοχή που έχει δεσμεύσει η Κυπριακή Δημοκρατίας λόγω διεξαγωγής σεισμικών ερευνών από το ερευνητικό πλοίο R/V RAMFORM HYPERION από 5/5 έως 15/8/2017 και σε κάθε περίπτωση οι περιοχές αυτές βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της Κύπρου και περιλαμβάνουν μέρος του οικοπέδου 6 αναφέρει δημοσίευμα.

Να σημειωθεί ότι το υπερσύγχρονο ερευνητικό πλοίο εκτελεί ήδη έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ από την Τρίτη 2 Μαΐου.Πλέον των παραπάνω για την Πέμπτη 4 Μαΐου 2017 η Τουρκία με την NAVTEX 452/17 δεσμεύει περιοχή Νότια του Καστελόριζου για να εκτελέσει άσκηση με πυρά.

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 5ο Ετήσιο Συνέδριο για την Άμυνα και την Ασφάλεια, «EXPOSEC-DEFENSEWORLD», προανήγγειλε δύο εξοπλιστικά προγράμματα, ένα βραχυπρόθεσμο τριετές και ένα 15ετές, ώστε η τόσο απαραίτητη σταδιακή ανανέωση του εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, να γίνει με ορθολογισμό και ισχυρή εσωτερική προστιθέμενη αξία.

«Στόχος μας είναι να έχουμε ένα δεκαπενταετές πρόγραμμα εξοπλισμών και αναβάθμισης των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων και ταυτόχρονα ένα συγκεκριμένο βραχυπρόθεσμο, τριετές πρόγραμμα, που θα εξειδικεύει τους άμεσους στόχους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Σήμερα όπως ανέφερε ο ΑΝΥΕΘΑ έχουμε σε εξέλιξη ή συζητάμε προς άμεση υλοποίηση πολύ σημαντικά πράγματα, όπως η αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, η αναβάθμιση μαχητικών αεροσκαφών, η απόκτηση και αναβάθμιση ελικοπτέρων και συνεργασίες και σε άλλα επίπεδα.

Ο Δημήτρης Βίτσας τόνισε, ότι «ο δημόσιος και ιδιωτικός τομές της οικονομίας πρέπει να λειτουργήσουν συνεργατικά, συμπληρωματικά και με αίσθημα ότι επιτελούν ένα έργο μεγάλων διαστάσεων, έναν εθνικό σκοπό. Δυνάμεις, σε υψηλή ετοιμότητα και κατ’ επέκταση με υψηλή διαθεσιμότητα των οπλικών τους συστημάτων, που απαιτούν ισχυρή εγχώρια αμυντική βιομηχανική και τεχνολογική υποδομή».

Όλα αυτά υπηρετούν τη στρατηγική της αποτροπής, που για εμάς έχει ύψιστη σημασία. Είναι μια στρατηγική ειρήνης που αποτελεί ταυτόχρονα παράγοντα σταθερότητας σε μια τόσο ασταθή περιοχή.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις επιτελούν τον αποτρεπτικό τους ρόλο, γιατί είναι ισχυρές, με υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα, υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και βέβαια και πάνω από όλα, με υψηλό φρόνημα.

Αντιμετωπίζουμε, κατέληξε ο ΑΝΥΕΘΑ, την όποια απειλή με ψυχραιμία, νηφαλιότητα και στρατηγικό πνεύμα. Είμαστε σε θέση να διακρίνουμε το βάθος και την πολιτική ουσία των όποιων απειλών και να παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα ανάσχεσής τους και να απαντάμε κάθε φορά με τον τρόπο που εμείς επιλέγουμε.

Έτσι φίλοι και «φίλοι» ξέρουν και επιλέγουν αν θέλουν να ‘χουν καλούς γείτονες ή όχι. Σε κάθε περίπτωση αστοχούν αν αμφιβάλουν για την ετοιμότητα μας, την αποφασιστικότητά μας και την αποτελεσματικότητά μας.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ Βαγγέλης Αποστολάκης , μιλώντας στο συνέδριο για την άμυνα και την ασφάλεια “EXPOSEC-DEFENSEWORLD” έκανε μια σειρά ανακοινώσεων για τα προγράμματα εκσυγχρονισμού,αναβάθμισης αλλά και προμηθειών των ΕΔ.

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Ρ-3 και στην προμήθεια 15 ελικοπτέρων Σινούκ και 70 ελικοπτέρων επιθετικής αναγνώρισης Kiowa από υλικό των ΗΠΑ.

Επίσης, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις όσον αφορά στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών ενώ τόνισε ότι διερευνούμε την αναβάθμιση του στόλου των F-16,με συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ γνωστοποίησε ότι επίκειται συμφωνία με την Αίγυπτο για την πώληση τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού στην αραβική χώρα ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Η δε αναβάθμιση τους θα γίνει στην Ελλάδα.

Αποστολή του ΑΤΑ

Το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), είναι Μείζων Επιχειρησιακός Σχηματισμός (ΜΕΣ), με αποστολή την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, τη διασφάλιση της αεράμυνας της Χώρας, την απόκτηση και διατήρηση του απαιτούμενου βαθμού αεροπορικού ελέγχου στην περιοχή επιχειρήσεων, την εξασφάλιση δυνατότητας επιχειρήσεων στον ευρύτερο χώρο της ανατολικής Μεσογείου και την υποστήριξη των άλλων Κλάδων των ΕΔ στην προσπάθειά τους για την εξασφάλιση των εθνικών εδαφών και τη μεταφορά του πολέμου στο εχθρικό έδαφος.

Το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας είναι οργανωμένο σε Κλάδους και Διευθύνσεις, επικεφαλής των οποίων είναι ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας (Α/ΤΑ) και ο οποίος ασκεί τα καθήκοντά του με τη βοήθεια του Επιτελικού του Γραφείου.

Στον Α/ΤΑ υπάγονται ο Υπαρχηγός, το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΕΚΑΕ), το Γραφείο Νομικού Συμβούλου, η Διεύθυνση Ασφάλειας Πτήσεων και Εδάφους (ΔΑΠΕ) και οι Μονάδες του ΑΤΑ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...