Κόσμος

Τραμπ σε Μεξικανό πρόεδρο: «Θα στείλω Αμερικανούς στρατιώτες για να ελέγξουν τους κακούς ανθρώπους αν δεν μπορείς να το κάνεις εσύ»

«Θα στείλω Αμερικανούς στρατιώτες στο Μεξικό για να ελέγξουν τους κακούς ανθρώπους αν δεν μπορείς να το κάνεις εσύ».

Αυτή την απειλή φέρεται να εκστόμισε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, προς τον Μεξικανό ομόλογό του Ενρίκε Πένια Νιέτο, σε μία από τις τηλεφωνικές συνομιλίες τους, από τότε που ο ίδιος ανέλαβε την προεδρία, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα "Washington Post".

Οι σχέσεις των δύο πολιτικών ανδρών είναι τεταμένες από τότε που ο Τραμπ ανακοίνωσε στον Νιέτο ότι θέλει να xτίσει τείχος στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, με τον πρόεδρο του Μεξικού να αρνείται να βάλει το χέρι στην τσέπη. Τώρα όμως ο Τραμπ φαίνεται ότι είναι έτοιμος να στείλει ακόμη και αμερικανικό στρατό στο Μεξικό αν ο Νιέτο δεν ελέγξει τους κακούς.

«Έχεις ένα σωρό κακούς (" bad hobres" ) εκεί κάτω. Δεν κάνεις αρκετά για να τους σταματήσεις. Νομίζω ότι ο στρατός σου φοβάται. Ο δικός μας δεν φοβάται, οπότε ίσως τους στείλω εκεί κάτω να το τακτοποιήσουν», φέρεται να είπε στον πρόεδρο του Μεξικού.

Για καλό και για κακό πάντως ο πρόεδρος του Μεξικού αποφάσισε πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να συσφίξει τις σχέσεις του με τις Βρυξέλλες και τον Καναδά.

Η Ε.Ε και το Μεξικό, οι σχέσεις των οποίων με τις ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας του νέου προέδρου ανακοίνωσαν ότι θέλουν να «επιταχύνουν» τις «εμπορικές συνομιλίες» τους για να εκσυγχρονίσουν την οικονομική σύμπραξή τους. Αφότου ανέλαβε την εξουσία στις 20 Ιανουαρίου, ο Τραμπ φαίνεται να θέλει να ασκήσει μια προστατευτική, ακόμη και εθνικιστική πολιτική, και σε βάρος των κύριων εταίρων του, στους οποίους ανήκουν το Μεξικό και η ΕΕ.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο πρόεδρος του Μεξικού και ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, είχαν τηλεφωνική συμφωνία προκειμένου να συσφίξουν τις σχέσεις μεταξύ των κρατών τους . Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε μετά τις απειλές του Τραμπ για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συμφωνία Ελεύθερου εμπορίου για τη Βόρεια Αμερική (NAFTA) στην οποία συμμετέχουν οι τρεις χώρες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...